Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 15.06.2015.
07:45
M. Roknić - Vesti A

Hrvatski sabor: Silovani Srbi nisu žrtve!

Poslanici hrvatskog Sabora su gotovo jednoglasno, uz samo tri suzdržana srpska glasa, izglasali Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja iz Domovinskog rata.

Tanjug
Obrukali se: Detalj sa sednice hrvatskog Sabora

On je skrojen do najsitnijeg detalja onako kako ga je mesecima zagovarala desnica u Hrvatskoj. Po tom zakonu, žrtve seksualnog nasilja hrvatske nacionalnosti moći će svoje stradanje dokazati mimo suda, i to 20 godina posle završetka rata! Sleduje im jednokratna naknada od 20.000 evra, zdravstvena zaštita i doživotna mesečna primanja od oko 400 evra.

Zakonom, međutim, nisu obuhvaćeni identični zločini nad srpskim žrtvama, iako su neki bili dokazani u sudskom procesu kao što su bili slučajevi seksualnog zlostavljanja u splitskoj Lori, šibenskim Kulinama i zagrebačkom Kerestincu, a koji pokazuju da je seksualno zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u hrvatskim vojnim zatvorima bilo vrlo raširena praksa.

Upravo presude za Loru i Kerestinec najbolje govore da mučiteljima srpskih civila njihovi zločini nisu bili prepreka za sticanje državnih odlikovanja i boračkih penzija. Zločinci iz Lore i Kerestinca odavno primaju visoke penzije, baš kao i oni iz šibenskih Kulina, Lore 2 i Lore 3, koji tek čekaju sudski rasplet.

Opisala strahote

Rajka Majkić iz Siska je na suđenju za zločine u Kerestincu opisala strahote kroz koje je prošla.
- U Kerestincu su me više puta silovale nepoznate osobe u civilu, a to je naređivala osoba zvana Doktor. Mučena sam i udarana u maloj crnoj sobi, morala sam pokazivati dojke za koje su pretili da će ih odseći, stavljana mi je vreća na glavu, sistematski sam priključivana na struju, a sećam se da smo morali plesati u hodniku, mi žene obnaženih grudi, a muškarci obnaženih genitalija - svedočila je Rajka Majkić.

Iz prve presude za slučaj Kerestinec sudski je verifikovano da su upravo različiti oblici seksualnog zlostavljanja bili omiljeni način ponižavanja srpskih civila, među kojima je bilo deset žena obuhvaćenih tim predmetom. Jedna od tih žena dovedena je trudna u Kerestinec, ali je od posledica zlostavljanja pobacila.

Svi ti Srbi hapšeni su po hrvatskim gradovima pod optužbama da su "saradnici i pomagači neprijateljima". Osim što su premlaćivani i mučeni strujom, terali su ih da se skidaju i plešu goli, da imaju međusobne seksualne odnose, žene su silovane, a muškarci terani da se samozadovoljavaju pred zatvorenicama i da oralno zadovoljavaju druge muškarce.

Još je stotine takvih prijavljenih slučajeva silovanja i seksualnog mučenja srpskih civila izvan tih spomenutih lokacija koji su se dogodili početkom i krajem rata, nakon operacije "Oluja", a tamne brojke uvek su daleko veće. Za razliku od hrvatskih žrtava, koje su spomenutim zakonom ohrabrene da istupe sa svojim stradanjima i dobiju obeštećenja, srpske su žrtve dobile nedvosmislenu poruku da ćute.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.06.2015. 10:54
"...Дете базди, божију ти мајку, дете убили, муве га напале, а оно заголићено и базди, еј, базди. А дете женско и заголићено. А подаље, нема ни десетак корачаја, виси жена - млада, витице јој низ груди, а груди раскопчане и види се да је осрамоћена, на једној јој се нози, да простиш, гаће задржале, да бог опрости, а ја се мислим: мора да је ова жена мајка оне девојчице, сличе једна другој ко јаје јајету. Па се мислим: да л' се у овај злочин умешаше они што говоренашим језиком, божију ти мајку?!..."
Ponedeljak 15.06.2015. 17:02
Pa teško je priznati da si prodao veru za večeru,a još teže s tim živeti-a kada je pored tebe onaj koji se u gladi održao,e onda pada mrak na oči i činiš i činiš-to se u ljudskom rodu naaziva zvverstvo.
Ponedeljak 15.06.2015. 13:40
Mene zanima koja silovanja Hrvatica? Kada se same daju pravim muskarcima!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online