Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 17.05.2015.
16:38
Srna A

Novo (prihvatljivije) ime za terorizam - međunacionalni sukob

Pokrovitelji terorizma u BiH i Makedoniji nastojaće i dalje da eventualne terorističke akte u ove dve zemlje prikažu kao "nasilje zasnovano na poremećenim međunacionalnim odnosima", generisano navodnim ugrožavanjem ljudskih prava Bošnjaka i Albanaca, izjavio je Srni stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić.

Reuters
Terorizam "oblače u novo odelo" , pa još potežu i ratno nasleđe...

- Reč je o svojevrsnom političkom pristupu sa nepromenjenim ciljem u kojem će terorizam samo "odenuti novo ruho" i biće preimenovan u "sukobe na međunacionalnoj osnovi" - istakao je Ćeranić.

On je rekao da su potvrda te tvrdnje i teroristički napadi u Zvorniku i u Kumanovu, što je totalni apsurd.

- U BiH dodatno nastoje da prebace "lopticu" na ratno nasleđe, koje je navodno uzrokovalo traume kod napadača Nerdina Ibrića. Svedočenje majke poginulog Ibrića, objavljeno u nizu medija, bilo je ubedljivo, i oni koji su nastojali da "teroristički napad" u Zvorniku prekvalifikuju u "krvnu osvetu", nisu uspeli - podsetio je Ćeranić.

On naglašava da je u pojedinim političkim krugovima, pa čak i pojedinim bezbednosnim agencijama u BiH vidljivo distanciranje od termina "terorizam", jer stvara jasnu asocijaciju na ideje "Islamske države", pa je za pokrovitelje terorizma i one koji ih štite prihvatljivije, a i više odgovora interesima Zapada, prikazati tu globalnu pošast kao "međunacionalni sukob".

- Teroristički akti će, verovatno, i dalje biti korišćeni u cilju realizacije ratnih ciljeva - u BiH Bošnjaka, a na području Makedonije i Preševske doline s namerom da se realizuje poznati moto "jedan narod, jedna država, jedan san", koji u praktičnom smislu znači realizaciju projekta velike Albanije - naglašava Ćeranić.

Ono što se može očekivati, kaže on, jeste da će kreatori "velike Albanije" tražiti federalizaciju Makedonije, koja bi podrazumevala autonomiju za delove zemlje nastanjene albanskom većinom.

- Isti recept predviđen je i za Preševsku dolinu, kao i deo Crne Gore koji se naslanja na Albaniju, a u kojem je, takođe, albansko stanovništvo ogromna većina - rekao je Ćeranić.

Govoreći o odluci Okružnog suda u Banjaluci kojom su ukinute mere pritvora većini uhapšenih u policijskoj akciji "Ruben", Ćeranić kaže da je odluka donesena iako još nisu ni pregledani, u pretresu oduzeti, računari, tableti i mobilni telefoni, bez čega se ne može doneti konačan sud o namerama lica obuhvaćenih tom akcijom.

- Time je otežan posao organima gonjenja, a onima koji ilegalno nabavljaju oružje, vojne uniforme i pancirne prsluke se pomoglo, jer njihovi planovi nisu u potpunosti rasvetljeni - ocenio je Ćeranić.

POVEZANE VESTI

Petak 22.05.2015. 17:01
Steta sto vas srbe ne pita EU,jer vec odavno bi bio -lll- svetski rat,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online