Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 17.05.2015.
12:47
Srna A

Skoplje: "Prolazim kroz pakao Niki"

Predstavnici studenata, intelektualaca i NVO poručili su sa masovnog antivladinog protesta u Skoplju da građani žele promene, slobodu, pravdu, jednakost, demokratiju i dostojanstvo za državu i sve njene građane, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost. Zahtev je samo jedan - da premijer Nikola Gruevski podnese ostavku, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Tanjug/AP
Raste nezadovoljstvo u Makedoniji: Građani traže ostavku premijera Gruevskog

Građani pristižu iz gotovo svih gradova Makedonije nose državne zastave, a na transparentima piše "Zbogom Nikola", ali i citati iz filma "Mi nismo anđeli" poput - "Nikola, nisam ti ja majka" i "Prolazim kroz pakao, Niki".

Miting je počeo intoniranjem makedonske himne, a prvi govornik je bio predstavnik Studentskog plenuma Hristijan Pop Simonov. Prekidan aplauzima mase on je poslao poruku da je studentima "dosta" i da zato Gruevski treba da podnese ostavku.

Tanjug
"Kampovanje" ispred zgrade Vlade

Studenti, kazao je, žele demokratski I transparentan sistem u kome postoje jednaka prava za sve. Studenti, dodao je, neće biti ničiji robovi, da oni ne podržavaju nijednu političku partiju niti će to činiti, ali da žele da budu korektor vlasti.

- Imam 22 godine i moja generacija je osakaćena od permanentne privatizacije - rekao je on i dodao da student žele demokratsku, a ne partijsku državu. Njegov govor je potom preveden na albanski jezik.

Tanjug

Na društvenim mrežema objavljena je fotografija velikog zastoja u saobraćaju jer je kamion s prikolicom, "slučajno ili ne blokirao saobraćaj“.

Reditelj Aleksandar Popovski je poručio da je "nešto trulo u državi Makedoniji".

- Protestujem protiv svih nepravdi koje su napravljane - rekao je Popovski.

Džabir Derala iz NVO Civil rekao je da građani više neće da se savijaju da je vreme da Gruevskog strpaju u zatvor.

- Naš život je zatvor. Ostavka - uzviknuo je on, dok ga je masa podržala uzvicima i aplauzima. Dodao je da su policajci izginuli u Kumanovu iskorišćeni kao "topovsko meso", a njihova deca ne spavaju jer im je Gruevski kuće zavio u crno. Ocenio je da će Makedonija iz ove krize da izađe jača, slobodna, silna i radosna. Zatražio je obustavljanje političkih progona koje država sprovodi protiv brojnih građana i da se obustavi neopravdano zavaranje ljudi.

Prema scenariju građanima se obraćaju aktivisti, a potom nastupaju pevači i orkestri. Očekuje se da će se lider SDSM-a Zoran Zaev obratiti poslednji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.05.2015. 16:10
Очајна сценографија . Таман и да се нe слажеш са политиком мак. владе има да постанеш њен симпатизер кад видиш ко је све развио заставе. Накупило се ту свега и свачега. Нека је браћи Македонцима Бог на помоћи.
Nedelja 17.05.2015. 17:06
Gradjani Makedonije odoste vi u PM-ovo vam je kraj:počinje nova era za vas-era nemora i stradanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online