Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 13.05.2015.
18:00
D. Dekić, B. Đokić - Vesti A

Spremaju pakao celom Balkanu

Albanski teroristi namereni su da Balkan pretvore u pakao, a oružani sukob sa makedonskom policijom u Kumanovu samo je početak njihovih akcija, govore obaveštajni podaci srpskih i drugih službi u regionu.

Tanjug/AP
Opomena za region: Katastrofične slike iz kumanovskog Divljeg naselja

Opasnost od upada albanskih terorista na jug Srbije i dalje je velika, pa je proteklih dana MUP Srbije uputio velika pojačanja u ovaj deo zemlje. Osim pripadnika Žandarmerije i Protivterorističke jedinice, hitno su poslati pripadnici Granične policije iz Sremske Mitrovice, Šapca i sa još nekih graničnih prelaza.

- Upućene su i granične jedinice policije koje imaju iskustvo u kontroli graničnog pojasa. Oni imaju i potrebnu opremu i znaju kako da pokriju ceo granični pojas. Ukoliko primete pokrete nekih jedinica ili izbeglice, odmah javljaju Žandarmeriji i PTJ koje treba da spreče ulazak na teritoriju uže Srbije - objašnjava izvor "Vesti" iz MUP i dodaje da ukoliko bude izbeglih oni će biti upućeni u prihvatne centre.

Vučić: Građani bezbedni

Srbiji ne preti opasnost, poruka je premijera Aleksandra Vučića koji je rekao da je država spremna da odgovori na svaki bezbednosni izazov i potencijalnu opasnost, pa da građani mogu da budu spokojni.
- Ako bilo ko pokuša da ugrozi Srbiju, njene snage bezbednosti i građane, mi ćemo bez problema završiti posao - zaključio je Vučić.

Poslednje informacije srpskih bezbednosnih službi govore da je teroristička grupa koja je uništena u Kumanovu, trebalo da se u tom gradu zadrži oko nedelju dana.

- Plan je bio da 17. maja, tokom velikog mitinga koji je zakazala opoziciona Socijaldemokratska stranka Makedonije Zorana Zajeva, teroristi u Skoplju naprave incidente i tako isceniraju možda smenu vlasti ili rat - objašnjava izvor "Vesti" iz srpskih bezbednosnih službi.

Da postoji realna opasnost od seljenja akcija prvo na jug Srbije, za naš list ukazuje i vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović. On je podsećajući da je 2001. u Bujanovcu i Preševu bilo incidenata, koje su srpske snage sprečile objašnjava da se ne može isključiti ni aktiviranje tzv. spavača sa tog područja koji su ranije delovali i da im se pridruže mladi fanatici.

- Nije isključeno pojavljivanje manje gerilsko-terorističke jedinice koja se brzo kreće i neočekivano napada, jer verujem da bi Albanci u tom delu mogli da idu na provokacije sa ciljem izazivanja neprimerene akcije države koja bi im bila povod za eskalaciju sukoba. Zato je uz odlazak naših snaga u to područje, neophodan obaveštajni rad kako bi fanatici bili na vreme sprečeni da izazovu krvoproliće - kaže ovaj analitičar.

Operativna saznanja srpskih službi govore da su krvlju prolivenom u Kumanovu, umazane ruke albanskih političkih vođa, a neki srpski mediji objavljuju da je tom akcijom iz Prištine komandovao nekadašnji komandant OVK Ramuš Haradinaj, a za napad znali Hašim Tači i albanski premijer Edi Rama. Stojadinović se seća da je prilikom jednog odlaska na Kosovo 1998. razgovarao sa Ademom Demaćijem koji je bio arhitekta albanskog projekta.

- U razgovoru su učestvovali, mladi ljudi koje sam kasnije prepoznao kao Haradinaja, Tačija i Agima Čekua. Demaći je pričao o albanskom snu te mlade generacije, što je nedavno Rama u Ulcinju i potvrdio rekavši da će do "prirodne Albanije" doći na klasičan način - kaže Stojadinović, ukazujući da to "klasično" podrazumeva rat.

Da su pucnji u Makedoniji označili početak stvaranja velike Albanije, tumači političar i istoričar Kočo Danaj i veliki zagovornik stvaranja jedne države svih Albanaca na Balkanu. On ističe da niko ne može da spreči tu državu koja obuhvata delove Makedonije, Grčke, Srbije i Crne Gore gde žive Albanci, jer je , kako kaže, velika Albanija, jedini garant mira i stabilnosti na Balkanu.

I Nemcima savet da zaobiđu Makedoniju

Nova eskalacija u području Kumanova, ne može se isključiti, ocenilo je nemačko ministarstvo inostranih poslova koje je svojim građanima savetovalo da izbegavaju da tamo putuju, a da oni koji idu na put koriste granične prelaze preko Bugarske. Turisti iz Srbije koji rado letuju u Grčkoj, prema preporuci Ministarstva spoljnih poslova, treba da umesto preko Makedonije idu kroz Bugarsku.

Medijske napise da bi mete terorista mogli da budu Podgorica, Banjaluka i Beograd, negira Stojadinović, pozivajući se na ranija iskustva da albanski teroristi deluju na teritoriji koju smatraju velikom Albanijom.

- U ovom času nema razloga za paranoju, ali ni za opuštanje. Ključ su operativni podaci koji u 95 odsto slučajeva mogu da spreče terorističke akcije - zaključio je Stojadinović.

Teorije zavere

Ocene da iza akcije terorista u Kumanovu stoje SAD, jer je cilj bio da spreči gasovod Turski tok koji iz Grčke treba da prođe kroz Makedoniju i Srbiju, Ljubodrag Stojadinović vidi kao "ordinarnu glupost".
- Taj tok koji treba da ide kroz Crno more neće se još koju godinu ni graditi, pa priče o miniranju tog projekta nose refleksiju teorija zavere - pojasnio je ovaj analitičar.

UČK i u Nišu

U niškom naselju Ledena Stena, na zidu kraj saobraćajnice ispisan je grafit "UČK", što je skraćenica za "Oslobodilačke vojsku Kosova". Građani su juče iza ponoći prijavili policiji, a napis se nalazi na izlazu iz Niša u pravcu auto puta ka Prokuplju. Isti grafit je proteklog vikenda osvanuo i u Kraljevu, na zidu stambene zgrade, a uznemireni stanari su to odmah prijavili MUP-u.
Fonet
Skender Destani ograđuje se od terorista

Albanske vođe ne treba da ćute

Ne očekujem eskalaciju nasilja, ali je moguće prelivanje incidenata na teritoriju juga Srbije, izjavio je zamenik predsednika opštine Preševo Skender Destani.

Destani, koji je i predsednik partije Demokratske unije doline, ovu ocenu izneo je nakon terorističkog napada u Kumanovu tokom vikenda, u kojem je poginulo 14 napadača i 8 policajaca.
"Premijer Vučić u Srbiji nema problema sa antidržavnom opozicijom, što je po mom
mišljenju, problem Makedonije i Nikole Gruevskog", ocenio je Destani.

On smatra da samo neko sa lošim namerama po suživot Albanaca, Srba i Roma može da namerno izazove incident, ali da to sigurno ne želi niko iz Beograda. Destani kaže da nije u kontaktu ni sa kim od albanskih političara sa Kosova, Makedonije i Tirane od izbijanja krize.

"Svi ćute", kaže on. "Nema glasa ni iz Skoplja od Alija Ahmetija, niti iz Prištine od Hašima Tačija, a
ćute i političari iz Tirane. Ne razumem to ćutanje, jer u pitanju je opasnost koja preti čitavom regionu, pa i opštinama na jugu Srbije koje se naslanjaju na Makedoniju i Kosovo".

Fonet
Upozorava na opasnost koja dolazi iz južne srpske pokrajine: Milorad Dodik

Kosovo izvoznik terorizma

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenjuje da su dešavanja u Makedoniji posledica nezavršenog procesa raspada bivše Jugoslavije od pre više od 20 godina.

"Neki su mislili da se završilo albansko pitanje na ovim prostorima formiranjem takozvane nezavisne države Kosovo, ali očigledno da je ona postala izvoznik terorizma u Makedoniju", kazao je predsednik Srpske novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je više medija javilo da su ekstremisti u Makedoniju došli sa Kosova i da je u toj državi reč o političkoj bici koja se sprovodi terorizmom, prenele su Nezavisne novine. Dodik ne veruje da se terorizam iz Makedonije može preliti na teritoriju Srpske i BiH koje su, kako veruje, dovoljno stabilne.

"U BiH je veći problem što važni bošnjački političari štite one koji su bliski organizovanom kriminalu i terorizmu", ocenio je predsednik Srpske i dodao da nema poverenja u vrh bošnjačke politike oličene u Bakiru Izetbegoviću jer ne pruža uverenja da je spreman da se bori protiv radikalnog islama.

"Možda bi bilo dobro da svi zajedno u BiH sednemo i da se posvetimo borbi protiv terorizma, jer je očigledno da on ugrožava ne samo jedan narod već sve narode u BiH", naveo je Dodik.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.05.2015. 20:51
Шип-тари су само свесни да сами не могу ништа ни једној држави! Дакле, они своје намере могу да темеље једино на подршци Америке и ЕУ и домаћих изд-ајника у рукама поменутих! Што значи да нам сатанисти опет спремају рат! Неки нови фаш-исти сада преузимају улогу и спремају коначан обрачун!
Sreda 13.05.2015. 21:53
" Спремају пакао целом Балкану ". Пакао је већ стигао пре 15 година .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online