Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 11.05.2015.
14:34
Tanjug A

"Moguć građanski rat u Makedoniji"

"Dešavanja u Kumanovu tokom proteklog vikenda uvećala su strahovanja da bi stvari mogle da izmaknu kontroli i dovedu do građanskog rata", Izjavio je za nemački radio Dojče vele profesor univerziteta u Bukureštu Franc Lotar Altman.

Tanjug
Kumanovo

U Nemačkoj, primetio je on, vlada velika zabrinutost, ali i razočaranje zbog dešavanja u Makedoniji, a način na koji vlada u Skoplju postupa u krizi ne nailazi ni na kakvo razumevanje.

- Sa velikom zabrinutošću pratimo konstantno pogoršanje političke situacije u Makedoniji. Ne može se isključiti ni to da situacija izmakne kontroli, što bi imalo posledice, ne samo po Makedoniju, već i po susedne zemlje - komentarisao je taj ekspert za balkanski region i član Društva za saradnju sa Jugoistočnom Evropom fondacije "Bertelsman“.

- Za razliku od dosadašnje situacije, kod albanske manjine bi mogla da ojača sklonost ka separatizmu i zato je nerazumljivo zašto aktuelna, konzervativna vlada rizikuje dezintegraciju društva i same države. Takvi tvrdi stavovi vlade ne nailaze ni na kakvo razumevanje u inostranstvu - rekao je Altman.

Nemački ekspert smatra da autoritarne tendencije vlade sa Nikolom Gruevskim na čelu, predstavljaju problem za zemlju i ugrožavaju njene odnose i sa Evropskom unijom (EU) i da je, naročito, Nemačka ta, koja je veoma uznemirena i razočarana, jer je zvanični Berlin poslednjih godina nastojao da pomogne Skoplju u procesu približavanja NATO i EU.

- Pozitivan imidž koji je Makedonija ranije imala, poslednjih meseci konstantno se urušava - rekao je Altman i dodao da je "teško sada ubeđivati poslanike u Bundestagu da promovišu nemački angažman u vezi sa Makedonijom, bez obzira da li se radi o pregovorima o pristupanju EU ili sporu oko imena.“

DW piše da je i nemački ambasador u Makedoniji Kristine Althauzer nedavno kritikovala vladu u Skoplju i izjavila da očekuje ostavke.

Altman, sa svoje strane, kako se navodi, poziva zvanični Berlin i EU da se ozbiljno angažuju na prevazilaženju krize.

EU i, naročito Nemačka, imaju jak uticaj u Makedoniji, jer su kao neutralni faktori često izražavali simpatije za tu zemlju.

- Zato bi oni trebalo da se pod hitno obrate vladi u Skoplju i zatraže bezuslovne pregovore sa opozicijom. U suprotnom, ionako slaba makedonska demokratija, mogla bi da završi u nacionalnoj katastrofi - upozorio je Altman.

DW podseća da je nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer početkom maja posetio više zemalja regiona i, kako je prenela agencija Rojters, tom prilikom izražena je zabrinutost zbog situacije u regionu, i posebno ukazano na dve zemlje: Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Altman deli tu zabrinutost, ali pri tom smatra i da EU nema dovoljno jake instrumenta uz pomoć kojih bi mogla da deluje.

- Zaista sam zabrinut zbog negativnog razvoja situacije u Bosni (pre svega u Republici Srpskoj), ali i u Makedoniji. Pri tom, smatram da je EU nemoćna i da se nešto više od verbalnih apela od nje i ne može očekivati. Jedini instrument koji EU stoji na raspolaganju jeste perspektiva članstva, a to je, u oba slučaja, slaba alatka - rekao je Altman.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.05.2015. 14:59
Taj rat o kojeme sada govore na dojce vele, je stvoren u dojclandu, od onih istih koji stvorise i predhodni balkanski rat, i sve druge ratove i teropristicke org.! Pitanje se postavlja: Zasto i ko ce najvise od toga da profitira ! Ko sto jasno vidite, kukasti krst nikada nije bijo unisten no samo privremeno uspavan, a sada se vraca svojim starim saborcima ss skenderbeg i pokusava da ih nagradi sa novim zemljama, il bolje receno sa velikom arbanijom......nemackoj je apsolutno stalo da stvore takvu teroro.drzavu ! Zasto ?.......zato sto misle da imaju bolju saradnju sa njima nego sa drugim nepozeljenim pravoslavnim narodima !!!! Vidite li, vatikan vrazeni kroji granice, nesvesno i svesno podstice ratove, sa ciljem uspostavljanja jedne unipolarne strukture !!!! Ako se unisti vatikan, spreci ce se buduci svi ratovi !!!! Vatikan ubbija vec hiljade godina, i jos ce da ubbija mnoge ljude rodjene i Nerodjene, njima vlada anti-hrist !!!
Ponedeljak 11.05.2015. 20:27
Naravno ni jedna riječ kritike svojim š- iptarskim štićenicima ! Njihovo vodstvo je jedino koje bi na miran način moglo da zaustavi takve napade na drzave u okruzenju,kontrolama itd.
Ponedeljak 11.05.2015. 21:44
Stvara se velika Albanija pod pokroviteljstvom zapadnih sila.Ostavimo se petparačkih priča,ostavimo se strančarenja,nadmudrivanja medjusobnih svadja i podela.Ode deo po deo Srbije.Na našim srpskim zemljama stvara se velika,Albanija,Hrvatska;Bošnjačka.12 i 5 je ali još nije prekasno:prst na čelo:postoji samo jedan interes samo jedna stranka: S R B I J A!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online