Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.04.2015.
18:22
Tanjug A

"Napad u Zvorniku treba ozbiljno shvatiti"

Napad u Zvorniku je pravi teroristički akt, ozbiljno rušenje sistema bezbednosti Bosne i Hercegovine, ali i poruka regionu koja dolazi nakon napada na karaulu u Makedoniji, smatraju bosansko-hercegovački analitičari i ukazuju da takav čin nikada nije delo pojedinca.

Medija Centar Beograd
Ovakav napad nikada nije delo pojedinca, tvrdi ekspert za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević (na fotografiji)

Član ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević u prvi plan ističe da je ovo prvi teroristički napad na Republiku Srpsku, usmeren na institucije MUP-a koji je praktično jedina bezbednosna agencija u RS, za razliku od 15 agencija na nivou BiH.

- Ovo je, dakle, pravi teroristički napad bez obzira na ratni podtekst, na istoriju porodice tog mladića (napadača Nerdina Ibrića) i njegovu ličnu privatnu istoriju. Iza njegove radikalizacije, koja je posledica ovog akta stoji jedna grupa radikalnih fundamentalista iz Gornje Maoče i Dubnice kod Kalesije - precizira Galijašević u izjavi za Tanjug.

Ovaj stručnjak za pitanja terorizma ističe da ovakav napad nikada nije delo pojedinca i objašnjava da teroristički napad mora biti i pripremljen i planiran, a lice koje izvršava napad naoružano, obučeno je za upotrebu oružja i dovoljno fanatizovano da prihvati potencijalnu mogućnost da bude žrtva u tom terorističkom napadu.

Smatra da je ovo ozbiljno rušenje bezbednosti Bosne i Hercegovine, ali i ozbiljna poruka regionu koja dolazi nakon napada na graničnu policijsku stanicu u Makedoniji.

- Ona dolazi u momentu kada terorirsti više ne napadaju samo nezaštićene mete... Napadnuta je branjena meta, policijski sistem i to u momentu kada postoje ozbiljne razlike u viziji razvoja Srpske i njenim perspektivama i odgovornostima. Dakle, te razlike su podsticane sa određenog međunarodnog nivoa, one se ogledaju u razlikama institucija RS i predstavnika tog entiteta u Sarajevu - mišljenje je Galijaševića.

"Kap je prelila čašu..."

Ukoliko se želi dobiti borba protiv terorizma, upozorava, ona se ne može voditi a da, kako kaže, u ovom momentu predsednik parlamenta (Šefik Džaferović) bude čovek sa ratnom biografijom koji je upravljao tajnom sluzbom, centrom službi bezbednosti u Zenici - "dakle i tajnom i javnom policijom koji nije podneo nijednu prijavu za nekoliko stotina ubijenih Srba..."

Akademik Muhamed Filipović, pre svega, izražava žaljenje i zaprepasćenje da je došlo do napada u Zvorniku, uveren da su oni koji su spremni na izvršenje akta tog tipa žrtva jedne politike koja se vodi u BiH 25 godina. Vidi ih kao osobe "zabludele, bez pravca i orijentacije" i podložne "svakojakom uticaju".

- Teško je vratiti u kolosek ono što su različiti samoprozvani ili konstruisani izvana, iznutra i sa različitih strana lideri u ovoj zemlji stvorili kao način mišljenja,  ponašanja...To je samo jedan znak dubine one provalije u koju smo padali rušeći sva pravila života, tradicije, institucija koje su naši preci stvarali godinama i decenijama - kaže Filipović za Tanjug.

Da nema dileme da se radi o terorističkom aktu smatra i analitičar Nedžad Latić koji motive, za sada, pronalazi u verskiom fanatizmu. Dugogodišnji novinar i publicista u izjavi za Tanjug upozorava da će biti spekulacija sa, kako kaže, raznih strana, s obzirom na politički odnose između naroda u kojima "svako koristi i zloupotrebljava priliku protiv drugog, odnosno trećeg".

Mišljenja je da će u ovom slučaju moguće biti, recimo, spekulacija da se radi o pozadini obaveštajnih krugova, ili pozemlja....

- Nažalost, ma šta bilo kap je prelila čašu i ovo će primarno ići na adresu politike lidera SDA Bakira Izetbegovića - smatra Latić koji je, kako podseća, iznosio žestoke osude na račun te politike, a sada je uveren da će najnoviji događaj biti veliki problem za SDA i Izetbegovića i, možda, za njega "nepravaziđen udarac".

Evropska unija osudila napad u Zvorniku

Evropska unija i zemlje članice osuđuju, kako su okarakterisali, bezosećajni i zločinački napad na policijsku stanicu u Zvorniku i pozivaju vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da tesno sarađuju kako bi sprečili slične događaje za opšte dobro svih građana, saopštila je Delegacije EU u BiH. Istaknuto je da je to napad na sve institucije BiH koje rade na zaštiti i osiguranju interesa građana u toj državi na evropskom putu.

- Izražavamo saučešće ožalošćenima i želimo brz oporavak povređenima. Verujemo da će uslediti potpuna i temeljna istraga da bi se utvrdila priroda i motivi ovog užasnog događaja - piše u saopštenju koje prenosi Fena.

Prethodno, državne institucije, diplomatska predstavništva i pojedinci su najoštrije osudili teroristički napad u Zvorniku tokom kojeg je jedan policajac poginuo, a dvojica ranjena, apelujući na mir i uzdržavanje od govora mržnje i podizanja tenzija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online