Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.04.2015.
08:30
B. Simonović - Vesti A

Krive žrtve, a ne ubice

Vrhovni sud Crne Gore naložio je porodici Manojla Komatine (72), poginulog 30. aprila 1999. godine prilikom NATO bombardovanja varošice Murino na severu Crne Gore, da vrati 69.000 evra isplaćenih na osnovu pravosnažne presude na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene bolove zbog njegove smrti!

Vesti
Mirko Knežević pored spomenika žrtvama bombardovanja

Da sve bude paradoksalnije, prvostepenu presudu Mirjane Vlahović, sudije Osnovnog suda u Podgorici, potvrdio je i Viši sud, a potom i Vrhovni sud Crne Gore, čime je presuda postala pravosnažna.

Imena poginulih

Manojlo Komatina (72)
Milka Kočanović (69)
Vukić Vuletić (56)
Miroslav Knežević (13)
Olivera Maksimović (13)
Julija Bruda (10)

Sada je taj isti Vrhovni sud uvažio zahtev zastupnika imovinskih interesa države Crne Gore i u celosti odbio tužbu porodice Komatina, odnosno poništio i presude prvostepenog i drugostepenog suda, pa i svoju kojom su ranije aminovane te presude! Štaviše, unesrećena porodica je, osim naloga da vrati pare isplaćene po osnovu nematerijalne štete za pretrpljene bolove, obavezana da državi naknadi i 4.851 evro sudskih troškova!

Po oceni advokata Velije Murića, zastupnika ne samo porodice Komatina, nego i svih ostalih porodica čiji su članovi stradali u napadu NATO avijacije na Murino u kojem nije postojao nikakav strateški ili vojni cilj, ova odluka Vrhovnog suda Crne Gore je samo pokazatelj "nezavisnosti" crnogorskog pravosuđa.

Imena ranjenih

Svetlana Zečević
Korina Milović
Vasko Čejović
Darko Mijović
Mirko Šoškić
Željko Bjelanović
Slavko Mirković
Danilo Jokić

Tačnije, pokazatelj da je crnogorsko pravosuđe upregnuto da podupre ignorantski stav državnog vrha prema tragediji u Murinu u kojem je kobnog dana ugašeno šest nedužnih života, od toga troje dece uzrasta od deset do 13 godina, dok je osam građana bilo ranjeno. Advokat Murić smatra da je država znala šta će i kad biti bombardovano, što potvrđuju i sirene i drugi alarmi koji su u većim mestima najavljivali naletima bombardera.

- Sve to je u Murinu izostalo i zbog toga sam spreman da idem do kraja, prvo pred crnogorskim sudovima, a potom i evropskim. Unesrećenim porodicama neko mora dati valjan i pravni odgovor zašto nisu ispoštovana ustavom zagarantovana prava na život. Jer, država Crna Gora je po Ustavu obavezna da štiti živote i imovinu svojih građana da kontroliše sve vanredne situacije i prema tome i da naknadi štetu ako do nje ipak dođe, što se u Murinu dogodilo. Zbog svega toga smatram da je u svakom pogledu potpuno opravdan tužbeni zahtev kojim oštećene porodice od države i njenih organa, Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave i Ministarstva odbrane, traže da im se nadoknadi nematerijalna i materijalna šteta koju su pretrpele - rekao je advokat Murić.

Nakon ovakve skandalozne presude, ostaje da se vidi kako će država Crna Gora naplatiti 15.000 evra isplaćenih Veselinki Komatini, supruzi poginulog Manojla, koja je prošle godine umrla. Ništa manje nije zanimljivo kako će se obeštetiti i od Komatinine dece Evice, Radomira, Gradimira i Ljubomira, koji su u međuvremenu potrošili primljeni novac.

Nisu Komatine cilj

Advokat Murić, koji zastupa i sve ostale porodice iz Murina, smatra da Komatine nisu glavni cilj, već je u pitanju pokušaj države preko poslušnog pravosuđa, prvenstveno Vrhovnog suda, osujeti ostale oštećene porodice u ovoj tragediji da dobiju kakvu-takvu satisfakciju i materijalnu naknadu na ime duševnih bolova zbog gubitka svojih najmilijih, nevino stradalih u ovom suludom napadu.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.04.2015. 09:05
tako će nam biti sve dok budemo ćutali i gutali... šljam se neće smiriti dok i njihovo seme ne počne da se istrebljuje... pa ili mi - ili oni... samo da to običan čovek shvati....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online