Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.03.2015.
05:13
Ž. Marković - Vesti A

Bosna crni koridor za džihad

U BiH postoji značajna grupa simpatizera Islamske države, a mnogi Bošnjaci putuju u Siriju i Irak da im se pridruže, izvode terorističke akcije u BiH ili pomažu u kreiranju crnog koridora za ulazak Islamske države u Evropu. Izjave poput ove često daju političari iz Republike Srpske, ili stručnjaci za bezbednost i terorizam u BiH.

Reuters
Akcija "Damask": Hapšenje džihadista u Zenici

Međutim, ovakve reči mnogo više dobijaju na značaju kada ih izgovori neko spolja, a posebno ako je u pitanje američki senator. A izgovorio ih je upravo senator Ričard Blek, u intervjuu za banjalučki "Glas Srpske". On je istakao da je islamistički terorizam dugogodišnji izazov za BiH i Srbiju i da je "uguravanje" Albanije u Kosovo proširilo oblast pod njihovom kontrolom.

- Zapadnjačke greške i zabune ojačale su teroriste u toj regiji i to je oslabilo odbranu Evrope od islamističkog nasilja - rekao je Blek.

Preseći tokove novca

Ekspert za terorizam Dževad Galijašević smatra da BiH, ali i druge države regiona ne čine dovoljno da spreče odlazak svojih državljana u Siriju, a samim time ne sprečavaju ni formiranje takozvanog crnog koridora.

- Sve zemlje regiona moraju da preseku tokove novca koji se koristi za finansiranje aktivnosti - kaže Galijašević.

Komentarišući činjenicu da zajednica u Gornjoj Maoči koja funkcioniše mimo ustavnog poretka u BiH još nije rasformirana, Blek je rekao da su kreatori zapadne politike konstantno potcenjivali uticaj džihadske ideologije i da veruju da se favorizovanjem islamskih ekstremista u političkim raspravama i karakterisanjem islama kao "tolerantnog" razoružava džihad.

- To je razlog zašto oni žele da naoružavaju "umerene" teroriste, koji se pridružuju snagama kao što su Islamska država i Al Nusra - rekao je Blek.

Naveo je i da je Zapad tokom rata u BiH prezentovao neizbalansiran pogled na dešavanja u Sarajevu, ignorišući muslimansku agresiju i fokusirajući se samo na akcije koje su bile reagovanje na te napade. Govoreći o objavljivanju fotografija odsečenih srpskih glava tokom rata u BiH, Blek je naveo da ih je lično video, ali da su te fotografije zapadni mediji cenzurisali.

- Danas snimci Islamske države i Al Nusre kako uništavaju crkve i manastire u Siriji i Iraku izgledaju identično slikama uništavanja crkava u srpskim zemljama. Globalne elite označavaju zapadne napade na BiH i Kosovo kao humanitarne uspehe, ali istina je da je time stvorena osnova za ubistva i zatiranje čitavih hrišćanskih sela - rekao je Blek.

Zanimljivo je da dan posle objavljivanja intervjua u BiH nije bilo nikakvih reakcija iz političkih krugova na navode Ričarda Bleka. Stručnjaci tvrde da je ćutanje iz Sarajeva razumljivo, a da izostanak adekvatne reakcije iz Srpske, može da poljulja poverenje u iskrene namere Banjaluke da se suprotstavi narastajućoj opasnosti od terorizma. Mada, imajući u vidu da predsednik Srpske Milorad Dodik veoma često zna naknadno da reaguje na neke izjave, ne bi trebalo da nas iznenadi da on ubrzo otvori ovo pitanje, i podseti na Blekove navode.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online