Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.03.2015.
08:14
Ž. Marković - Vesti A

Mirkić novi ambasador BiH u Srbiji?

Lazar Mirkić, član SDS-a biće novi ambasador BiH u Srbiji, saznaju "Vesti". Ovaj bivši narodni poslanik i biznismen iz mesta Donji Žabar naslediće u Beogradu Ranka Škrbića koji je u sredu podneo ostavku. Mirkić i funkcioneri SDS-a se ne oglašavaju, ali se može čuti da je novi ambasador praktično "namešten", čim je otvorena priča o smeni Škrbića.

youtube.com/sdsrsinfo
Spreman za Beograd: Lazar Mirkić

Iako je svoju ostavku obrazložio "suštinskim i konceptualnim neslaganjem sa aktuelnom politikom u BiH", naš list saznaje da je odluka o Škrbićevoj smeni bila spremna za usvajanje na sednici Predsedništva BiH, što je Škrbić ostavkom preduhitrio, kao i srpskog člana Mladena Ivanića koji je otvorio pitanje njegove smene.

- Poznato je da Predsedništvo BiH vodi spoljnu politiku i imenuje ambasadore, i to na način da svaki član predlaže kandidate iz vlastitog naroda, dok se druga dvojica u to ne mešaju. Kada je Ivanić preuzeo funkciju, odlučio je da sve ambasadore koje je imenovao njegov prethodnik Nebojša Radmanović pusti da odrade mandat do kraja, osim u slučaju Škrbića za koga je imao pritisak, pre svega iz SDS-a da ga smeni - kaže izvor našeg lista.

Podsetimo, Škrbić je naveo da je tokom predizborne kampanje i kasnije protiv njega vođena hajka i da "tako nešto nije zabeleženo u diplomatskoj praksi".

Na njegove navode usledio je žestok odgovor iz PDP-a, stranke čiji je lider Ivanić zadužen za spoljnu politku u Predsedništvu BiH, a koja će uskoro u liku Igora Crnatka imati i ministra spoljnih poslova BiH.

- Škrbić je podneo ostavku jer je znao da će biti smenjen. Sva druga objašnjenja, poput navodno promenjenog odnosa prema Srbiji, smešna su i netačna, jer da je tako Škrbić je trebalo da reaguje davno, a ne dan pre svoje smene. Škrbić je znao da cela RS očekuje da bude smenjen zbog brojnih malverzacija i korupcionaških skandala koje se u javnosti vežu za njegovo ime i pokušao je ostavkom da napravi predstavu za javnost - kažu u PDP-u.

Turbulentno mesto

Škrbić je bio ambasador 18 meseci. Njegov naslednik bi trebalo da odradi ostatak mandata od godinu i po dana, a onda bi moglo doći do nove rotacije, s obzirom na nepisano pravilo da se i ambasadori rotiraju po nacionalnosti. Pozicija ambasadora u Beograda dugo je bila predmet kontroverzi u Sarajevu, a Škrbićevog prethodnika Borišu Arnauta pratila je afera sa davanjem državljanstava mudžahedinima. Ambasador BiH u Beogradu svojevremeno je bio i Željko Komšić.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online