Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 24.03.2015.
10:06
D. Lj. Joksić - Vesti A

Od zidara do džihadiste

Italijanske vlasti su oduzele boravišnu dozvolu makedonskom državljaninu Elmiru Avmedoskom (31), koji je desetak godina radio u Italiji, i stavile ga na crnu listu za ulazak u zemlje Šengenske zone zato što je otišao da se bori u Siriji.

Tanjug/AP
Regrutni centri širom Evrope: Islamski ekstrmisti

Izvori u MUP-u su potvrdili da se Avmedoski još 2013. godine priključio džihadistima u Siriji i još uvek se tamo nalazi.

- Prema operativnim saznanjima, on je od 2009. godine živeo u Italiji, odakle je povremeno išao u Siriju. Poslednji put 2013. godine, i od tada se nije vratio - ističu u MUP-u.

Avmedoski je poreklom iz okoline Struge, na zapadu Makedonije, a sa suprugom i troje dece je živeo u mestu Isonce, u pokrajini Gorica, na granici sa Slovenijom, gde je radio kao zidar.

Italijanske bezbednosne službe su otkrile da je Avmedoski redovno išao u islamski kulturni centar u Novoj Gorici, ali je odande bio isteran zbog ekstremizma. Nakon toga je počeo da posećuje islamski centar u mestu Pordenone, gde je u to vreme imam bio Bilal Husein Bosnić, koji je u septembru prošle godine uhapšen u Sarajevu zbog regrutovanja boraca za Islamsku državu.

Avmedoski je održavao tesne veze sa makedonskim i bosanskim imamima u Italiji sve do leta 2013. godine, kada odlazi u Siriju da se bori na strani džihadista Islamske države. Nešto kasnije, takođe iz Italije, u Siriju je otišao još jedan makedonski državljanin, Munifer Karamaleski.

Sredinom januara ove godine u Italiji je otkrivena džihadistička ćelija koja je regrutovala mlade Albance iz regiona za bojišta u Siriji i Iraku. Veruje se da je ona najveća na Balkanu jer na "albanskim prostorima" ima preko 150 svojih članova, a njihov zadatak je vrbovanje mladih Albanaca za rat na strani Islamske države.

Ogranci širom zemlje

Ćelija koja je funkcionisala u Rimu vrbovala je i regrutovala Albance iz Albanije, Kosova i Makedonije koji su boravili u Italiji, ili ih je tamo pozivala da bi ih odatle slala na bojišta u Siriju i Irak. Članovi ćelije su Albanci iz Italije, koji održavaju tesne veze sa matičnim zemljama. Svoje ogranke ta grupa je imala u Milanu, mestima Sijena i Luka.


 

POVEZANE VESTI

Utorak 24.03.2015. 11:45
To su bili oni pobunjenici "borci za prava" u borbi protiv diktatora Asada,podrzavani,naoruzavani,organizovani,obucavani,od ZAPADA! zasto ih uopste sada hapsite i stavljate na crnu listu,kada su oni isli kao vasi saveznici?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online