Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 27.02.2015.
08:30
B. Simonović - Vesti A

Državni udar na manastirsku kasu

U jeku velike bruke zbog proterivanja paroha podgoričkog Velibora Džomića i siledžijskog kršenja zakona i nepoštovanja sudskog rešenja da on može nesmetano da se vrati, u Crnoj Gori je iznova pokrenuta hajka na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, odnosno Srpsku pravoslavnu crkvu, kojoj se osporava pravo vlasništva nad manastirom Ostrog.

B. Simonović
Hajka na srpsku crkvu: Manastir Ostrog

Hajku je pokrenuo predsednik Saveta komisije za izradu detaljnog urbanističkog plana Glava Zete - Manastir Ostrog, profesor dr Mihailo Burić.

On se obratio nadležnim organima opštine Danilovgrad i zatražio da javno saopšte ko je vlasnik manastira Ostrog i okolnog zemljišta jer bez toga nema ništa od prostornog planiranja na ovom području.

U naknadnim izjavama za medije on je ustvrdio da SPC može biti samo korisnik, ali ne vlasnik Ostroga "jer se radi o nekada državnom objektu" i zato "vlasnik i onaj na koga bi se mogao voditi ovaj manastirski kompleks može biti samo opština Danilovgrad - eventualno država..."

Ovaj hidrogeolog razgalio je dušu onih koji odavno kidišu na Ostrog i SPC, ali nije previše uzbudio ni čelne ljude Mitropolije crnogorsko-primorske, ni čuvare ćivota Svetog Vasilija Ostroškog, tim više što je i ovog puta glasnogovornik potpuno nekvalifikovan i nepozvan da o tome sudi.

- Suština svega jeste borba protiv srpskog identiteta i SPC kao njenog nosioca u Crnoj Gori. Na delu je državni i crnogorski nacionalistički projekat. Siguran sam da u Evropi danas nema naroda čija se prava toliko brutalno gaze kao što je to slučaj sa Srbima u Crnoj Gori - smatra dr Budimir Aleksić, profesor Cetinjske bogoslovije.

Onima koji dovode u sumnju nešto što je nesumnjivo već više od 300 godina očigledno nije ni stalo do ovog najvećeg i najpoznatijeg pravoslavnog svetilišta na svetu i moštiju Svetog Vasilija koje se čuvaju u njemu, već do ostroške kase; do onoga što donose reke vernika koje se sa svih strana i iz svih vera slivaju u ovo svetilište i "lečilište" - smatraju u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Oni podsećaju na tvrdnje Steva Vučinića, glasnogovornika samozvane Crnogorske pravoslavne crkve kako SPC svake godine opljačka i odnese iz Crne Gore po 100 miliona evra koje, bajagi, prihoduje Ostrog.
 

B. Simonović
Državna mržnja: Zoran Lakić

Hram koji okuplja sve vere

Uz ocenu da je manastir Ostrog veliko hrišćansko svetilište, akademik, istoričar profesor dr Zoran Lakić, jedan od najpoznatijih živih Bjelopavlića, kojima pripada Ostrog podseća da je manastir pravi narodni hram koji okuplja i pravoslavce, i katolike i muhamedance. - Okuplja na desetine hiljada vernika u ljubavi i slozi i to bez pomoći bilo koga sa strane. Danas državna neslaganja i omraze očigledno pokušavaju da se prebace i na crkvu - kaže Lakić.

To nema nigde u svetu

Kada je pre pet godina pitanje "podržavljenja" imovine Mitropolije crnogorsko-primorske, pa i Ostroga, pokrenuo predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić dobio je odgovor od predsednika Filipa Vujanovića:
- Nije mi poznat primer moderne države u kojoj su crkve ili bogomolje proglašavane državnom svojinom - rekao je tada Vujanović. Jer, Ustav Crne Gore propisuje da su verske zajednice odvojene od države i da je pravo svojine zaštićeno.

POVEZANE VESTI

Petak 27.02.2015. 08:41
montenegro=turska drzava... milo=naccista-usstassa...
Petak 27.02.2015. 10:20
kao prvo to nije leš nego mošti koje evo već 345 godina ne podležu truljenju i raspadanju,..Sve se ljudima daje po veri.
Petak 27.02.2015. 09:11
Ко се одрекне свога рода и свога порекла нема свој идентитет,нема свој понос и на крају нема ни будућности.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online