Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 19.02.2015.
11:59
Beta A

Kolinda zasela za Tuđmanov sto

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović počela je u četvrtak ujutru petogodišnji predsednički mandat. Tome je prethodila primopredaja dužnosti koja je obavljena u sredu s dosadašnjim predsednikom Ivom Josipovićem.

Beta/Hina/D. S.
Kolinda za stolom Franje Tuđmana, kome se posebno zahvlajivala u inauguracionom govoru

U predsedničkom kabinetu na Pantovčaku Kolindu Grabar Kitarović dočekala je postrojena Počasno-zaštitina jedinica, a novinarima je predsednica pokazala svoju kancelariju u kojoj će sedeti za radnim stolom koji je koristio prvi predsednik Hrvatske, pokojni Franjo Tuđman. Za tim stolom nije sedeo njen prethodnik Ivo Josipović.

Očekuje se da će Grabar Kitarović danas potpisati odluku o svojim savetnicima i formirati Savet za branitelje na čijem će čelu biti Ante Deur, jedan od vođa višemesečnog protesta dela ratnih veterana koji traže ostavke resornog ministra Predraga Matića i njegovih saradnika.

Nezvanično se saznaje da će predsednica popodne posetiti ratne veterane koji protestuju ispred resornog ministarstva. Posetila ih je i odmah posle pobede u drugom krugu izbora, 11. januara.

Već prvog dana mandata prve predsednice Hrvatske promenjena je zvanični sajt predsednika, pa su na njoj objavljeni šturi podaci, ali i inauguracioni govor Kolinde Grabar Kitarović i njena biografija. U biografiji se ističe da su "Domovinski rat i žrtve branitelja temelj na kojem želi da nastavi da gradi bolju Hrvatsku".

Veliki deo biografije Grabar Kitarović posvetila je detinjstvu u "skromnom mestu Lubarska na Grobniku, u zaleđu Rijeke" gde je rođena 1968.

"Tata je želeo sina i zbog toga nije pripremio žensko ime. Mama mi je iz inata dala ime Kolinda, po pesmi koju je pevušio dok ju je vozio na putu do bolnice", navodi ona.

Takođe ističe da je "bila dete prirode": "Vešto sam se penjala po stablima, kopala zemunice, trčala po pustim poljima dok je vetar šibao moje lice, uvek rumeno od sunca ili vetra", napisala je predsednica.

Takođe navodi detalje školovanja, da je diplomirala engleski i španski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a magistrirala na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka.

Od 1990-tih je članica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a obavljala je više funkcija u Ministarstvu spoljnih poslova. Bila je ministarka spoljnih poslova i evropskih integracija. Na toj poziciji je bila do početka 2008. kada je postavljena za ambasadorku Hrvatske u SAD. S te pozicije otišla je 2011. na mesto pomoćnice generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju, i to kao prva žena na takvoj funkciji.

U biografiji ističe važnost porodice - muža Jakova i dece Katarine i Luke.

Kolinda Grabar Kitarović je od smrti Franje Tuđmana krajem 1999. prva iz HDZ na mestu šefa države. U međuvremenu je dva mandata na čelu države bio Stjepan Mesić, a u jednom mandatu Ivo Josipović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.02.2015. 12:11
KOME je ova vest uopšte bitna ? Šta je "pesnik" hteo da kaže tim za čijim stolom će sedeti Kolinda ? Za dešavanja u Hrvatskoj mi u Srbiji bi trebali da se interesujemo kao i za dešavanja u Ugandi ili Zimbabveu taman toliko ...
Četvrtak 19.02.2015. 13:33
Уста-шка је то крв, створена у кухињи Ватикана! А крв није вода! Треба јој објаснити да ово није '41 или '91, да сада скоро да више нема Срба у сатанистичкој Крватској и да ако се се спрема на Србију по наредби Ватикана, да ништа неће бити исто као пре!
Četvrtak 19.02.2015. 16:45
Češe piccu o trofaznu žicu-naravno mlitavu i olinjalu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online