Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.01.2015.
14:38
Beta A

Hrvatska zamrzla kurs švajcarca na godinu

Sabor Hrvatske prihvatio je danas izmene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se kurs švajcarske valute u narednih godinu dana fiksira na 6,39 kuna, na teret finansijskih institucija. Fiksiranje kursa odnosi se na sve korisnike kredita u francima i one s valutnom klauzulom u toj valuti, bez obzira na iznos i vrstu kredita.

Reuters/D. B.
Hrvatski dužnici mogu da odahnu narednih godinu dana
 

Vlada levog centra takvu meru predložila je da bi se pomoglo korisnicima stambenih kredita vezanih uz franak usled iznenadnog, velikog povećanja kursa švajcarske valute. Za vladin predlog glasalo je 85 poslanika, jedan je bio protiv, a jedan suzdržan.

Uoči glasanja, Vlada je Saboru uputila amandman koji predviđa da se izmena zakona, umesto na kredite do miliona kuna (130.000 evra), odnosi na sve ugovore o kreditu vezane uz franak bez obzira na iznos, što je takođe prihatila većina poslanika. Kredita u vrednosti iznad miliona kuna ima 2.600.

Udruženje Franak, koje okuplja dužnike u francima, zbog tog amandmana odustalo je, bar zasad, od najavljenog masovnog protesta. Udruženje je pozvalo građane da pale sveće pred bankama, Trgovačkim sudom i Hrvatskom narodnom bankom za žrtve švajcarca i svih drugih lihvarskih kredita.

Premijer Zoran Milanović poručio je ranije da je vladin predlog, koji je donet u izbornoj godini, njegova državnička odluka i da desetine hiljada porodica sada mogu mirno da idu na spavanje. On je objasnio da se u idućih godinu dana može pristupiti razgovorima o trajnom rešenju tog problema, pomenuvši i konverziju kredita vezanih uz franak u kunske kredite, za šta je potrebna saglasnost HNB.

Guvarner HNB Boris Vujčić izjavio je potom da bi za rešenje problema dužnika u švajcarcima najneisplativiji bio takozvani mađarski model, odnosno konverzija svih valutno indeksiranih kredita u kunske.

Prema procenama HNB, takav bi model međunarodne depozite Hrvatske smanjio više od 70 odsto, odnosno oni bi pali ispod 3,0 milijarde evra, što bi moglo da ima velike negativne efekte na privredu. Kao najmanje bolna ocenjena je opcija o preugovaranju postojećih kredita na osnovu aktualne tržišne vrednosti nekretnina i trenutne kreditne sposobnosti dužnika.

Hrvatsko udruženje banaka kritkovalo je vladin predlog o zamrzavanju kursa franka na godinu, a nisu isključili mogućnost podnošenja tužbi pred Ustavnim sudom, ali i međunarodnim sudovima. Procenjuje se da je u Hrvatskoj još oko 60.000 kredita s klauzulom u švajcarskoj valuti, uglavnom stambenih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online