Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 10.01.2015.
08:15
Blic.rs A

Drugi krug u Hrvatskoj: Bitka Josipovića i Kolinde za svaki glas

Hrvatska sutra bira predsednika u drugom krugu neizvesnih izbora, u kome se sučeljavaju kandidat SDP Ivo Josipović i kandidatkinja HDZ Kolinda Grabar Kitarović.

Beta/Hina
Tesno: Josipović i Kolinda
 

Predizbornu kampanju umnogome su obeležile i teme o Srbiji.

- Srbija je u Hrvatskoj češća predizborna tema nego Hrvatska u Srbiji, i to stoga što su odnosi dve države i bez kampanja suzdržani i nedovoljno sređeni, a pritom pojedini hrvatski političari nastoje da zadrže Srbiju kao neku vrstu regionalnog subjekta za plašenje lokalnih birača - ocenjuje za list "Blic“ Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog vijeća i saborski zastupnik.

Udruga Promatrač je od 2. do 6. januara u telefonskom ispitivanju 1.000 stanovnika Republike Hrvatske dobila sledeće rezultate: Kolinda Grabar Kitarović 47,9 odsto, Ivo Josipović - 44,9 odsto, nevažeći listići 3,4, a neodlučni - 3,8 odsto.

Tome je doprinelo i puštanje na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja neposredno uoči raspisivanja izbora. Pred drugi krug, uočava Pupovac, Srbija je kao tema bila skrajnuta.

Tokom cele kampanje pitanje je bilo treba li Hrvatsku smatrati delom regiona i u kom obimu je neophodna regionalna saradnja na čemu, kako kaže Pupovac, insistira HDZ, tj. Kolinda Grabar Kitarović. Ona se zalaže za uslovljavanje evrointegracija Srbije „zaboravljajući pritom i obaveze Hrvatske kao članice EU i kada su u pitanju manjine, izbeglice i regionalna saradanja“.

Ivo Josipović je ove godine zakopao ratne sekire s Pupovcem i nakon dve godine prisustvovao božićnom slavlju u Srpskom nacionalnom veću.

U prvom krugu izbora razlika između Josipovića i Grabar Kitarović bila je manja od 1,5 odsto u korist aktuelnog predsednika. Pred drugi krug, oba kandidata najavljuju pobedu.

Varnice u kampanji

13. novembar Puštanje haškog optuženika Vojislava Šešelja iz Tribunala, njegove zapaljive izjave i zahtev hrvatskih zvaničnika da se srpske vlasti ograde od njih.
26. novembar Sabor jednoglasno prihvatio Deklaraciju o odluci o puštanju Šešelja na slobodu, traži da SB UN raspravi delovanje Tribunala.
27. novembar Hrvatska u EP inicirala donošenje rezolucije o Šešelju
28. novembar Premijer Zoran Milanović potvrdio da neće prisustvovati samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu.
29. decembar Tomislav Nikolić: "Hrvatska još živi u okovima svoje prošlosti. Zbog toga mi u Srbiji treba da zaboravimo na Hrvatsku uvek kada se tamo naslute izbori.“
9. januar Kolinda Grabar Kitarović: "Put Srbije u EU usloviti povratkom nestalih osoba.“

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online