Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.11.2014.
11:40
Srna, Politika A

"Srbi neće dozvoliti da BiH postane članica NATO"

Sadašnji model upravljanja u BiH, iako neefikasan, faktički predstavlja garanciju da BiH neće postati članica NATO, jer je gotovo izvesno da će Srbi staviti veto na takvu odluku, ocenio je ruski politički komentator Stanislav Borzjakov.

Alijansa bi sa radošću primila BiH, ali...
 

U analizi pod naslovom "Donbas kao Republika Srpska", objavljenoj u dodatku "Politici", Borzjakov navodi da Rusija ima veoma važne primedbe na model upravljanja u BiH zbog čega je Moskva odlučila da se u Savetu bezbednosti UN uzdrži od glasanja za produžetak mandata EUFOR-a u BiH.

On navodi da Rusija smatra da je "dejtonski model" u potpunosti istrošen, a da je institucija visokog predstavnika suvišna, te da BiH treba da ima potpuni suverenitet.

Međutim, napominje Borzjakov, i Zapad smatra da je sadašnja konstrukcija vlasti u BiH vrlo loše rešenje, jer gotovo svaki korak vlasti može biti blokiran na nekoj instanci. On podseća da se na Zapadu naprekidno vode razgovori o ustavnoj reformi u BiH, a u samoj BiH podržavaju je uglavnom Bošnjaci i Hrvati.

"U tim razgovorima se, međutim, obično prećutkuje da bi jedna od tih `reformi` bila stupanje u NATO. Ako bi uvođenjem novog modela Srbima bilo oduzeto pravo veta, Alijansa bi sa radošću primila BiH i takva odluka bi formalno bila donesena demokratskim putem, jer Srba u BiH ima tek nešto više od 30 odsto, a Bošnjaci i Hrvati su već odavno `za`", navodi Borzjakov i ističe da se NATO retko spominje u tom kontekstu i obično se pominje EU prema kojoj BiH aktivno gravitira.

U tekstu se napominje da je činjenica da Sarajevo u doglednoj budućnosti svakako neće stupiti u EU i to ne zato što je BiH suviše siromašna zemlja, već je glavni razlog institucionalna kriza u samoj EU, gde su elite i stanovništvo mnogih zemalja Unije krajnje skeptični prema ideji daljeg širenja.

Borzjakov navodi da će slični pokušaji siromašne i uz to delimično islamske zemlje na kraju očigledno biti blokirani.

"Zbog toga zvanična podrška Brisela i Berlina stremljenju Sarajeva da stupi u EU predstavlja samo mamac `varalicu`, to jest jedan od mehanizama za očuvanje maksimalnog uticaja na BiH", ukazuje Borzjakov i navodi da u takvom kontekstu primedbe Rusije izgledaju dvojako. Sa jedne strane Moskvi ne odgovaraju dodatne baze NATO u Evropi, a nemešanje u unutrašnje stvari uz stavljanje akcenta na nacionalni suverenitet je pozicija koju Ruska Federacija uvek zastupa.

"Ali, postoji i druga strana medalje. Naime, sadašnji neefikasni model faktički predstavlja garanciju da BiH neće postati članica NATO, jer je gotovo izvesno da će Srbi staviti veto na takvu odluku. Upravo zato pojedini ruski politikolozi smatraju da je takvo ustrojstvo idealno za Ukrajinu, jer bi njen istočni deo imao mogućnost da blokira određene spoljnopolitičke korake prozapadnog Kijeva", zaključio je Borzjakov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online