Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 21.11.2014.
20:20 >> 21:50h
jutarnji.hr, Beta A

"Beograd da se oglasi o Šešelju"

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da ne postoji hrabrost srpskih vlasti da osude izjave Vojislava Šešelja. On je takođe istakao da Srbija mora jasno da se ogradi od izjava haškog optuženika i lidera Srpske radikalne stranke ako želi u Evropsku uniju.

Srpske vlasti nisu dovoljno hrabre da osude Šešeljove izjave: Zoran Milanović
 

“Tamo su na vlasti, voljom naroda, ljudi koji su bili vrlo aktivni protagonisti ranih devedesetih godina. Sada ćute i ne vidim jasan stav i hrabrost. Ko želi da bude u Evropskoj uniji, mora se oglasiti u takvim stvarima. Šešelj je odavno trebalo da bude osuđen“, naveo je Milanović.

On je dodao da nije Srbija pustila Šešelja na privremenu slobodu, ali da "ćute i prave se da ih se to ne tiče, a moraju jasno da se ograde od toga".

Nacrt Evropskog parlamenta

Hrvatski premijer je rekao i da je video nacrt rezolucije Evropskog parlamenta o Šešelju, koji mu se, kako je rekao, čini prihvatljivom, mudro izbalansiranom i koja će biti poruka i Srbiji. On je dodao da rezolucija nastaje na inicijativu predsednika Hrvatske Ive Josipovića, iako je predložio hrvatski evroparlamentarac Andrej Plenković iz Hrvatske demokratske zajednice

"Ako žele da budu u Evropskoj uniji, moraju se izjasniti, osuditi", poručio je hrvatski premijer.

On je objasnio i da hrvatsko pravosuđe ne može učiniti ništa u slučaju Šešelj dok se ne završi suđenje pred Haškim tribunalom koji se "zapetljao".

"To je pat pozicija za koju držim odgovornim (haškog) tužitelja", dodao je Milanović.

Na pitanje da se jasno izjasni treba li Šešelj da bude vraćen u haški pritvor, on je odgovorio da nije ni trebalo da bude pušten i da je odavno trebalo da bude osuđen.

Milanović je ocenio da najveću odgovornost snosi haško tužilaštvo, jer da bi neko bio osuđen mora da bude dobro pripremljena optužnica.

"Važnija adresa je tužilaštvo, nego predsednik suda... Ta cela 12-godišnja peripetija i odiseja s čovekom koji je sejao mržnju, huškao na rat je tužna", zaključio je Milanović.

On je govorio i o obeležavanju Dana sećanja u Vukovaru.

“Prošlo je dobro, s obzirom na pokušaje politizacije tih događaja. Prošlo je bolje nego prošle godine, a mislim da se oni koji su hteli da zakuvaju svađu nisu usudili da to učine“, zaključio je Milanović.

POVEZANE VESTI

Petak 21.11.2014. 20:25
Milanovicu gledaj svoje ustase smrade jedan ..........
Petak 21.11.2014. 20:24
jebali li te branitelji !!!!
Petak 21.11.2014. 20:23
Evo...pusice-va se zali da ti je mali.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online