Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
31
Sreda 19.11.2014.
05:15
J. Arsenović - Vesti A

Hrvatske kolone za srpsku strepnju

Hrvatska je juče obeležila Dan sećanja na stradale Hrvate u Vukovaru 1991. godine. Na ovaj dan oslikava se duboka podeljenost hrvatskog društva po nacionalnoj osnovi, jer dok s jedne strane na desetine hiljada ljudi predvođenih državnim vrhom i ratnim veteranima obilazi stratišta stradalih Hrvata, lokalni Srbi se povlače u svoje kuće i zatvaraju svoje radnje.

Opsada Vukovara: Desetine hiljada Hrvata obeležilo je Dan Sećanja
 

Ne zbog nepoštovanja žrtava na Ovčari, već iz straha da bi u naletu emocija mogli postati kolateralna šteta godišnjice koja se kod većinskog hrvatskog naroda doživljava kao paradigma stradanja u Domovinskom ratu.

Merčepu opraštaju i Pakrac

Hag nikada nije gonio Tomislava Merčepa. Njemu se trenutno sudi u Županijskom sudu u Zagrebu za pljačke, odvođenje i ubojstva srpskih civila 1991. na pakračkom području u vreme dok je bio zapovednik rezervnog sastava MUP-a. Prema pisanju hrvatskih medija od pre dvadesetak dana, i ovaj proces pokazuje mankavosti u dokaznom postupku, pa se već spekuliše da će Merčep biti oslobođen optužbi.

Predsednik Informaciono-dokumentacionog centra Veritas Savo Štrbac kaže da na godišnjicu ulaska JNA u Vukovar nijednom Srbinu u Hrvatskoj, a posebno u tom gradu, nije lako.


- Baš kao i prilikom proslava velikih "pobeda" Hrvatske, "Oluje" i "Bljeska", Srbi se sklanjaju u svoje kuće i iz njih ne izlaze ili odlaze kod prijatelja i rođaka u Srbiju da bi bili bezbedni - primećuje Štrbac.


To se, naravno, ne odnosi na sve Srbe. Juče je, kao i ranijih godina, u mimohodu sa zvaničnicima iz Zagreba bio i saborski zastupnik i predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.


Mladi Srbin iz Vukovara Ljubomir Ajduković kaže da je slika u gradu kao i svake godine na ovaj dan - Hrvati iz svih delova zemlje dolaze da polože vence i odaju počast poginulima koji su dali život za nezavisnu državu Hrvatsku.


- Nećete danas videti Srbe po ulicama Vukovara. Mnogi su otišli preko u Borovo Selo, u Trpinje, Negoslavce, srpska okolna sela, čisto da izbegnu sve ovo. Zatvorili su lokale, a ja kao radnik županije ne radim, jer je današnji neradni dan u gradu. Sa stanovišta mene kao Srbina mogu reći da mi tu, uz sve poštovanje prema žrtvama, nemamo šta da tražimo, jer se pridaje značaj samo hrvatskim žrtvama. - svedoči Ajduković.

Šešeljeva čestitka četnicima

Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj čestitao je srpskim četnicima "dan oslobođenja srpskog Vukovara". U saopštenju lidera radikala se navodi da su "na današnji dan pre 23 godine srpski četnici, nakon tromesečnih junačkih borbi, oslobodili Vukovar od ustaških paravojnih jedinica".
"Srpski Vukovar bio je prvi oslobođeni srpski grad, koji je, bez borbe, uz pomoć režima u Beogradu, predat ustaškoj hrvatskoj državi", napisao je Šešelj i istakao da se "nikada se neće odreći nijednog pedlja srpske države".


On je predsednik gradske organizacije Nove stranke koja od pre tri godine nastoji da animira pripadnike srpske zajednice u Hrvatskoj da se na drugačiji način organizuju i kroz institucije bore za svoja građanska i kolektivna prava. Ajduković ostavlja mogućnost da se sve srpske stranke okupe kako bi se organizovano odala i počast stradalim Srbima u Vukovaru. Do tada zvanična Hrvatska, a još manje tamošnja udruženja ratnih veterana, ne pominju stradanja Srba u Vukovaru i okolnim selima koja su prethodila ulasku u grad jedinica JNA i potonjim događajima na Ovčari.

Silom na ćirilicu

Vukovar je i dalje poprište protivljenja hrvatskih branitelja uvođenju dvojezičnosti u tom gradu. Kako se na zvaničnim intitucijama postave table ispisane na ćirilici i latinici, tako budu skinute i polomljene, i to javno pred kamerama. Hrvati smatraju da u njihovom stradalnom gradu ne treba da važi ustavni zakon o pravu da se u službenoj upotrebi može koristiti jezik manjine ukoliko je ona u ukupnoj populaciji zastupljena više od 30 odsto, što je slučaj sa Srbima u Vukovaru. Ustavni sud Hrvatske je nedavno presudio da se primena prava manjina mora poštovati, ali uz poštovanje raspoloženja većinskog naroda. Rok za ovo volšebno rešenje suda je godinu dana.


U sudskim procesima koji su vođeni nakon završetka sukoba niko nije robijao za ubijene srpske civile u proleće i leto 1991. godine kada su naoružane paravojne jedinice HDZ predvođene zloglasnim Tomislavom Merčepom sprovodile etničko čišćenje po okolnim srpskim selima i blokirale kasarnu JNA, savezne vojske tada još uvek postojeće države Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

To je dovelo do reakcije vojnog i političkog vrha u Beogradu koja je poslala pomoć za deblokadu kasarne i zaštitu srpskih civila. Sam Merčep, koji je sa svojim egzekutorima doveo do reakcije JNA, izvukao se iz Vukovara pre dolaska vojske i otišao u Zagreb. Bitka za Vukovar trajala je 87 dana, a završila se porazom lokalnog Zbora narodne garde, razaranjem grada i velikim brojem mrtvih i izbeglih.
 

Hag sudio samo Srbima

Za zločine u Vukovaru Tribunal u Hagu je optužio nekadašnjeg gradonačelnika tog grada Slavka Dokmanovića, trojicu bivših oficira JNA - Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića, i bivšeg predsednika vlade te oblasti Gorana Hadžića. Dokmanović se obesio u pritvorskoj jedinici Tribunala, Mrkšić je osuđen na 20 godina zatvora, Šljivančanin na 10 i u međuvremenu je pušten na prevremenu slobodu, a Radić je oslobodođen krivice. Suđenje Goranu Hadžiću još nije okončano.

 

Tadićevo izvinjenje

U vreme dok je bio predsednik Srbije, Boris Tadić je 2010. godine položio vence na spomen-obeležje za ubijene hrvatske zarobljenike i civile i tom prilikom se izvinio porodicama svih nevino stradalih žrtava na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991.
- Došao sam da se poklonim žrtvama, uputim reči izvinjenja i iskažem žaljenje. Da stvorimo mogućnost da Srbi i Hrvati i Srbija i Hrvatska mogu da grade bolju budućnost - rekao je Tadić nakon polaganja venaca.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 19.11.2014. 07:07
Hrvatska je genocidna tvorevina !! Jedina u svijetu je imala logor za djecu --cemu uopste pisati --poznati su !!?
Sreda 19.11.2014. 08:58
Pokidase vas 2.000 Hrvata u Vukovaru, a sta bi bilo da Tudjman nije prodao grad Milosevicu kako bi smisljeno napravio zrtvu od grada? Doci ce tamo na red i cirilica za koju deceniju, ali Srbijanci su nakon izgona sluzbene latinice iz Novog Sada poslednji koji se trebaju baviti tim problemom. To neka Vukovarci rese medju sobom.
Sreda 19.11.2014. 09:41
Srbi katolici tzv Hrvati su polna bolest zapadne imperijalne i kolonijalne gramzivosti i izrod kao i sramota Srpskog naroda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online