Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 16.11.2014.
05:12
S. M. T. A

Divlji rudnici Bosne

Ilegalno kopanje ili krađa uglja sa vagona postala je svakodnevica za bosansku sirotinju. Nezaposlenost i beda naterali su mnoge da se spuštaju u divlje jame u blizini rudnika uglja. U Kaknju nadomak Sarajeva samouki rudari za osam sati ručno iskopaju tonu uglja, koja na crnom tržištu iznosi oko 35 konvertibilnih maraka. Kopaju obično noću kad je kontrola slabija.

Sirotinja koja je nekada radila po rudnicima sada izvlači grumenje iz jalovine i prodaje na džakove
 

Narod u rudarskom gradiću Banovići u Tuzlanskom kantonu sakuplja ugalj koji preostane u jalovini posle separacije. Tu dolaze nezaposleni iz Zvornika, Kalesije i drugih bosanskih gradića kojima je jedini prihod od ostataka uglja iz jalovine. To je slika današnje tužne Bosne, ista kao u Bangladešu ili Kolumbiji.

Kažu da u jalovini još ima "dobrih komada uglja". Koriste kolica, kantu, lopatu i motike. Cena jedne vreće uglja je tri marke, što je upola jeftinije od regularne cene banovićkog uglja na tržištu.


U Tetovu, prigradskom naselju Zenice, nalaze se gradsko smetlište i depo železare, gde se ilegalno kopa ugalj. Brdo je nastalo od godinama odlagane jalovine iz peći dimnjaka i koksare Železare. Većinu kopača čine bivši radnici okolnih zeničkih rudnika ili železare.

Ovo je sezonski posao koji se radi samo zimi i to u nepoduprtim jamama, samo s jednom sijalicom i 40 metara duboko pod zemljom. Inspekcija ih tera, zatrpava jame, minira ulaze, a oni se opet vrate, jer drugog posla nema.

Nedelja 16.11.2014. 06:58
Ovo je slika i prilika moje Bosne koju su gurnuli u rat nasi zapadni prijatelji , a posle rata ulozili u njen razvoj????Dok se mi bavimo politikom i Dodikom narod nam umire od gladi , dok se mi bavimo unitarnom drzavom po mjeri zapada sve smo siromasniji i siromasniji.Moj naivni narode ljudi dijele livade pa postuju mednjike, svak svoju njivu obradjuje tako i sa entitetima u BiH treba postovati i jedan i drugi i federaciju i republiku srpsku ,sto mozemo zajdnickim snagama da uradimo treba da radimo ili svak svoj dio da sredjuje i radi a onda zajedno drzavu sa punim postovanjem jedni drugih...
Nedelja 16.11.2014. 15:15
Sta ste mislili da ce vam ameri i turci kopiti po nove golfove. E moja bijedo. Da ste slusali kustu umjesto ilahije i kaside bilo bi vam bolje. Ko nece brata za brata imace tudjina za gospodara.
Nedelja 16.11.2014. 15:29
Sta ste trzili to ste i dobili.Nije vam valjala Jugoslvija,Hteli ste nezavisnu Bosnu.Ocepili se slovenci i hrvati pa resili i vi da pravite nezavisnu drzavu i u nju da ugurate skoro polovinu naroda koji to nije zeleo.Videla zaba da se konj potkiva pa i ona podigla nogu.I eto sta ste dobili.Postali ste nezavisna drzava koju polovina gradjana ne priznaje i mrzi iz dna duse.A sad Evropa kriva.Pa to je bio njen cilj od pocetka.A to sto postoji Republika Srpska i sto joj Evropa neda da se odvoji od bosne,nije zato sto oni vole bosnjake nego zato sto nikad nece dozvoliti da u srcu Evrope nastane muslimanska drzava.Njima je postojanje Srpske garancija za to.POZ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online