Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 06.11.2014.
12:58
Srna A

"Optuženi za ubistvo srpske porodice je Srbin"

Bivši pripadnik Hrvatske vojske Rajko Kričković, optužen u Hrvatskoj za ubistvo tročlane srpske porodice Sovilj u selu Kijane 1995. godine, je Srbin i dobro je poznavao tu porodicu, jer je često dolazio kod rodbine u to selo, izjavio je Srni direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

"Veritas" ne poseduje dokaze da je Kričković lično ubio porodicu Sovilj, dokazi su stigli od njegovih saboraca Hrvata: Savo Štrbac
 

Štrbac je naveo da je Kričković bio pripadnik 118. domobranske pukovnije iz Gospića i da je tu jedinicu doveo u Kijane, u svoje selo, gde su pobili civile, prosječne starosti iznad 66 godina.

On je napomenuo da je selo Kijane, gde je ubijeno 14 srpskih civila, posebno obrađeno u kontratužbi Srbije protiv Hrvatske, kao slučaj genocida, pošto su hrvatske snage posle operacije "Oluja" ubile sve koje su zatekle i spalile kuće. "A kako se zove kada ubiješ sve i uništiš sve, nego genocid", zapitao je Štrbac.

Prema podacima Štrpca, Rajko Kričković često je dolazio u Kijane, gde mu je bila rodbina i odakle mu je otac i veoma dobro je poznavao porodicu Sovilj.

"Veritas", istakao je Štbac, ne poseduje dokaze da je Kričković lično ubio tri člana porodice Sovilj, majku i dvoje djece, te dodao da su dokazi za podizanje optužnice stigli od Kričkovićevih saboraca Hrvata.

Kričković posle rata često boravio u Srbiji

Prema njegovim rečima, Kričković je kasnije, posle rata, često dolazio u Srbiju, gde se viđao sa Srpkinjom, čijeg su muža, zajedno sa 22 srpska teritorijalca, iz zasjede ubile i masakrirale hrvatske snage u mestu Mali Alan, kod Velebita 1993. godine.

Štrbac je naveo da su Kričkovića na području Novog Sada sretali Srbi iz Kijana i zgražavali se što on tako slobodno šeta, pa su ga prijavljivali i "Veritasu", policiji i srpskom tužilaštvu.

"Kričković je u Hrvatskoj vojni penzioner. On se još i hvalio Srbima koji su ga sretali u Srbiji da može dobro da živi od penzije", naglašava Štrbac, navodeći da je, prema hrvatskom registru veterana, Kričković proveo u Hrvatskoj vojsci u ratu 134 dana.

Mnogi Srbi, milom ili silom, bili u hrvatskoj vojsci

Štrbac je naveo da Rajko Kričković nije jedini Srbin u Hrvatskoj koji je milom ili silom bio u hrvatskoj vojsci i da je takvih Srba bilo mnogo.

"On je živeo u Zagrebu. Srbi koji su ostali u Hrvatskoj morali su ići u rat u Hrvatskoj vojsci, jer su dobijali pozive. Bilo ih je mnogo. To razumemo da su morali. Ali bilo je još tih Srba za koje imamo podatke da su prednjačili u zločinima nad Srbima, valjda da bi se dokazali. E, to je strašno, a ne činjenica da su morali u Hrvatsku vojsku", dodao je Štrbac.

Štrbac je dodao da pretpostavlja da je porodica Sovilj ubijena naknadno i da je to uradio Rajko Kričković sam ili sa saborcima da bi uklonio neželjene svedoke njihovih ranijih zločina u selu Kijane, kada je pobijeno 14 srpskih civila.

Hrvatska: Optužnica za ubistvo Srba posle Oluje

"Kuća porodice Sovilj je malo osamljena od sela, pa pretpostavljam da u prvom napadu na selo Kijane nisu ubijeni, nego kasnije, da bi ih uklonili kao svedoke. Tako ja objašnjavam veliki raspon datuma u optužnici od 15. do 28. avgusta 1995. godine", naveo je Štrbac.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.11.2014. 13:01
E pa kome ce Hrvatska da da "domobraniteljsku" penziju nego ubici Srba civila? Njegov baksuz je sto je Srbin u Hrvatskoj, pa sad njegovi saborci svedoce protiv njega. Tek da dovrse stp su poceli...
Četvrtak 06.11.2014. 16:19
Prema njegovim rečima, Kričković je kasnije, posle rata, često dolazio u Srbiju, gde se viđao sa Srpkinjom, čijeg su muža, zajedno sa 22 srpska teritorijalca, iz zasjede ubile i masakrirale hrvatske snage u mestu Mali Alan, kod Velebita 1993. godine....da li treba dati komentar na ovako nešto ! Srbe su klali i klaće ponovo po ko zna koji put, jer smo jednostavno ovce za klanje !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online