Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 03.09.2014.
07:47
Ž. Marković - Vesti A

"Mića" se setili pred izbore

Hapšenje 13 Srba na području Doboja i Teslića zbog ratnog zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u ovim opštinama podiglo je tenzije u BiH i otvorilo nove priče o funkcionisanju pravosudnog sistema na nivou države.

Nepravda prema Srbima: Milorad Dodik
 

I dok iz Republike Srpske stižu brojni komentari o jednostranom pristupu Tužilaštva i Suda BiH, političkih komentara iz Sarajeva još uvek nema. Ipak, utisak je da ni od reakcija iz Banjaluke neće biti neke preterane koristi, jer reagovalo se i ranije, ali to nije sprečilo pravosudne institucije sa nivoa BiH da nastave sa progonom Srba, a da istovremeno ignorišu zločine koje su činili Bošnjaci.

Hapšeni još 1992. godine

Pripadnici "Mića" pohapšeni su u julu 1992. godine u akciji MUP-a i Vojske RS, nakon skoro dvomesečnog terora koji su sprovodili nad stanovništvom Teslića, uglavnom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, iako od njihove brutalnosti nisu bili zaštićeni ni građani srpske nacionalnosti.

Podsetimo, u akciji SIPA uhapšeni su bivši načelnik CSB Doboj Andrija Bjelošević i njegov zamenik Milan Savić, kao i još 11 nekadašnjih policijskih funkcionera iz Teslića i pripadnika oružane formacije poznate pod nazivom "Miće". Pored Bjeloševića i Savića uhapšeni su Predrag Markočević, Marinko Đukić, Miroslav Pijunović, Dušan Kuzmanović, Dobrivoj Ćulibrk, Dragan Marijanović, Dario Slavuljica, Saša Gavranović, Predrag Subotić, Vitomir Dević i Zoran Šljuka.

Reč je o pripadnicima parapolicijske jedinice koja je poprilično ostala na zlom glasu po nekim događajima sa početka rata. Ipak, postavlja se pitanje šta se dosad čekalo i zašto se ovako važno hapšenje dešava u periodu kada vlasti Srpske ponovo pokreću pitanju funkcionisanja državnih pravosudnih organa. Osim toga, sve se dešava mesec i po dana pred izbore, a politčki aspekt cele priče nikako se ne sme zanemariti.


Kako nezvanično saznajemo, istraga i krivični postupak protiv pripadnika parapolicijske jedinice "Miće" prvo su bili pokrenuti pred sudom u Tesliću, a tom istragom bio je obuhvaćen i deo uhapšenih. Istragu je kasnije, uz pomoć "insajdera" u pravosudnim organima Srpske, preuzelo haško tužilaštvo i potom je predalo u nadležnost Tužilaštva BiH.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su Sud i Tužilaštvo BiH formirani da bi vršili nepravdu i egzekuciju nad Srbima.


- Ove dve pravosudne institucije nisu mesto gde se deli pravda. Ove institucije to pokazuju od kako su formirane - rekao je Dodik.


Burno su reagovali borci i logoraši. Boračka organizacija Republike Srpske tvrdi da je još jednom pokazana brutalnost po kojoj rade državne institucije.


- Hapšenje pokazuje da se ove institucije ne trude da u svom radu imalo drže do ljudskog dostojanstva, a posebno je to izraženo kada je reč o pripadnicima Vojske Republike Srpske - kažu u BORS-u.

Politički aktivni

Niko od uhapšenih odavno nije u policijskim strukturama, ali nekolicina njih aktivna je u političkom životu. Bivši načelnik CSB Doboj Andrija Bjelošević, koji živi u Derventi, nedavno se politički aktivirao i nosilac je kandidatske liste Stranke pravedne politike za Narodnu skupštinu RS u Izbornoj jedinici četiri. Pored njega, kandidat za poslanika u NSRS je i bivši šef u teslićkoj policiji Marinko Đukić, koji je na listi DNS-a, dok je njegov nekadašnji bliski saradnik u Policijskoj stanici Teslić Predrag Markočević, inače radikal, kandidat za poslanika u Parlamentu BiH.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.09.2014. 07:51
Ratovi NA VIDIKU, pa zar nije vise vreme? Bolesna NEPRAVDA UNIVERZUMSKIH RAZMERA SE DESAVA SRBIMA!!!! Balkanski RAT BR2 RESICE SVE TEGOBE SRBA..............Ustvari SADA BI BIJO NAJBOLJI TRENUTAK!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online