Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 30.08.2014.
06:47
Ž. Marković - Vesti A

NATO krije istinu o Markalama

U Sarajevu je obeležena godišnjica zločina na pijaci Markale. Reč je o drugom masakru na ovoj lokaciji tokom građanskog rata u BiH, a 19 godina nakon ovog događaja, još uvek postoje velika sporenja o tome ko je ispalio granatu koja je usmrtila 37 osoba.

Montaža Sarajeva: Markale
 



Vence i cveće su položili brojni građani Sarajeva i visoki zvaničnici predvođeni hrvatskim članom Predsedništva Željkom Komšićem, a nisu izostale stalne dobro uhodane poruke koje za krivca, bez ikakvih ograda, označavaju srpsku stranu, iako su dosad objavljena brojna svedočenja koja tvrde suprotno. Međutim, kao i u većini ostalih nejasnih događaja iz rata, i za ovaj postoje najmanje dve istine.

Ono što je sigurno jeste da je ovaj događaj 1995. godine isprovocirao NATO intervenciju na položaje Vojske Republike Srpske, što je u velikoj meri uticalo na događaje pred kraj rata. Prema sudskim presudama Haškog tribunala, za oba slučaja granatiranja Markala (prvi se desio u februaru 1994. godine) je odgovorna Vojska Republike Srpske, dok prema izveštaju nezavisne komisije iz 1995. ne postoje jasni dokazi za to ko je odgovoran kod prvog napada na pijacu Markale, što je potvrdio lično i Jasuši Akaši, izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.


- Oni su zaključili da je granata mogla doleteti ili sa strane srpskih snaga ili sa strane snaga bosanske vlade. Zaključak komisije koji sam ja prihvatio bio je da je napad mogao doći sa obe strane - rekao je nedavno Akaši na suđenju prvom predsedniku Srpske Radovanu Karadžiću.


Ruski pukovnik Andrej Demurenko, koji je bio komandant ruskog mirotvoračkog bataljona u Sarajevu i učestvovao u istrazi, izjavio je svojevremeno da su Srbi "nepravedno bili optuženi samo da bi NATO imao povod za napad".

Radioaktivna municija

Bombardovanje srpskih vojnih i civilnih ciljeva počelo je tri dana nakon događaja na Markalama 1995. godine. U napadima je ubijeno više od stotinu civila. Na položaje Vojske Republike Srpske bačeno je ukupno 1.026 bombi, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona. NATO je u akciji pod nazivom Namerna sila koristio radioaktivnu municiju.


Taj stav deli i današnje rukovodstvo Republike Srpske. Predsednik Milorad Dodik nedavno je pozvao NATO da domaćoj i svetskoj javnosti otkrije stvarnu istinu o događajima na sarajevskoj pijaci.


- Ako je svima stalo do istine i pravde i ako se svi kunu u nju, zašto NATO ne dozvoli da dođemo do stvarne istine, prezentujući javnosti svoja saznanja o Markalama. Taj potez bi bez sumnje mogao biti i prvi korak u menjanju negativne slike o NATO savezu koja je stvarana svih ovih godina kod Srba, upravo zbog jednostrane politike koja je vođena prema Srbima kao dežurnim krivcima - smatra predsednik Srpske.

POVEZANE VESTI

Subota 30.08.2014. 09:14
Odgovor mozemo I da nadjemo u Malezijskom avionu MH17. Nikoga vise ne interesuje crna kutija,niko vise ne vodi istragu,samo su odmah Ruse optuzili bez dokaza,kako bi povisili budzet za Nato I jos vise se upleli u krzu u Ukrajni! 300 ljudi poginulo,nesumice se granatiraju Rusi na istoku Ukrajne da bi se etnicki ocistili kao Srbi u Srpskoj Krajni I Bosni. Kakve to veze ima sa Markalama? Sve to dolazi iz jedne kuhinje!
Subota 30.08.2014. 07:54
Progovorili su muslimani sami i jos ce progovoriti. Uvijek ima neko ko ne moze mirno zivjeti krijuci istinu.
Subota 30.08.2014. 07:25
Čudna mi kupusa, sotoni odgovara samo izvrnuta istina, što da nam šiljati krstaši otkrivaju istinu, zar oni nisu svoju istinu otkrili? u nepravdi svjetskoj i galami, opkoljeni Sveti, ostadoše sami, niste sami, Bog je osto s vama Istina se dokazala sama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online