Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 29.08.2014.
14:18
Srna A

Linta: Hrvati, Bošnjaci i Albanci ometaju potragu nestalih Srba

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta apelovao je da međunarodna javnost, posebno SAD i EU, izvrše pritiske na hrvatsku, bošnjačku i albansku stranu da odgovorno i savesno pristupe procesu traženja nestalih Srba.

Potrebni isti standardi u traženju nestalih lica: Miodrag Linta
 

"Ako bi se u procesu traženja Srba nestalih u ratovima na području bivše Jugoslavije nastavilo dosadašnjim tempom, sve nestale srpske žrtve bile bi pronađene tek za nekoliko decenija, što je neprihvatljivo", poručio je Linta.

Linta smatra da Deklaraciju o nestalima, koju će u Mostaru potpisati predjednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i bošnjački član Predsedništva BiH, treba pozdraviti sa nadom da će to ubrzati proses traženja nestalih lica i procesuiranje odgovornih za zločine.

On je podsetio da su u prethodnom periodu hrvatska, bošnjačka i albanska strana učinile sve da opstruišu proces traženja i identifikaciju nestalih Srba, kao i da su onemogućili da oni koji su počinili zločin nad Srbima za to i odgovaraju, saopšteno je iz Koalicije udruženja izbeglica.

"Bez uspostavljanja istih standarda u traženju nestalih lica i kažnjavanju odgovornih za ratne zločine nećemo moći govoriti o ozbiljnijoj stabilizaciji stanja i uspostavljanju odnosa međusobnog poštovanja i povjerenja", istakao je Linta.

Traže se tela sakrivenih, a ne nestalih Srba

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić upozorava da vlasti u Federaciji BiH opstruišu potragu za licima srpske nacionalnosti, pa se poslednje vreme više "ne traže tela nestalih, već sakrivenih Srba".

Revizija kosturnica u BiH

Mišić upozorava da se kasni sa revizijom kosturnica u BiH u kojima se nalazi veliki broj neidentifikovanih posmrtnih ostataka. Trenutno sae radi na reviziji kosturnice u Visokom, završene su revizije kosturnica u Mostaru, Nevesinju i Goraždu, dok se u narednom periodu očekuje revizija kosturnica u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Mišić u intervjuu Srni ističe da Republika Srpska u Sarajevu još traga za najmanje 250 lica srpske nacionalnosti, koji su svojevremeno izvan zone borbenih dejstava izvedeni iz svojih stanova.

"Vlasti Federacije BiH godinama uporno vode zakulisnu politiku, skrivajući podatke o njihovim sudbinama i grobnicama", napominje on.

Porodice poginulih iz Republike Srpske veoma su nezadovoljne traženjem nestalih Srba u BiH i zahtjevaju da se taj proces vrati na entitetski nivo.

Mišić podržava stav da je traženje nestalih Srba u BiH u zastoju, te da su za takvo stanje najodgovorniji Tužilaštvo BiH, Institut za nestala lica BiH i druge institucije nadležne za ovaj proces.

POVEZANE VESTI

Petak 29.08.2014. 14:20
Sve ce doci na svoje posle konacnog finalnog svetskog obracuna. Za sada nacisti te tuze, nacisti ti sude.
Petak 29.08.2014. 16:56
Ovaj svaki dan nesto prica ,mora da ce napast vojvodu na slijedecim izborima
Petak 06.02.2015. 09:48
Ovaj probljem lako je resit Srbija kau pocinitelj rata u bivsu Juog. Nekpocine pa onda da traze od ostale drzave da i oni to ucine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online