Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Ponedeljak 25.08.2014.
07:47
M. Roknić - Vesti A

Kako je Zagreb izjednačio žrtve i koljače

Jedini opipljiv rezultat punopravnog članstva Hrvatske u Evropskoj uniji, bar do sada, jeste rehabilitacija ustaštva. Ono što je do juče prepuštano ustašo-nostalgičarima da u svojoj režiji orgijaju na grobovima "zaslužnih" predaka, odnedavno je ušlo u državni protokol.

Jedini opipljiv rezultat punopravnog članstva Hrvatske u Evropskoj uniji (za sada) je rehabilitacija ustaštva
 

Naime, Deklaracija Evropskog parlamenta o proglašenju 23. avgusta evropskim danom sećanja na žrtve staljinizma i nacizma i Rezolucija o evropskoj savesti i totalitarizmu, kojima je zemljama članicama, u skladu s njihovom tradicijom, ostavljeno da same odluče kako će obeležavati taj dan, u Hrvatskoj su prevedene na orginalan način - da se izjednače koljači i žrtve.
 

Tako se neostvarena ideja prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana o mešanju njihovih kostiju u Jasenovcu vratila u Hrvatsku preko Brisela, samo što se neće prevoziti kosti već se vozaju državne delegacije. Baš kao u subotu kada su predsednik Hrvatskog

Leko: Okrenuti budućnosti

Predsednik Sabora Hrvatske Josip Leko je naglasio da se "civilizacijskim i političkim činom u Jadovnom i kod Jazovke pokazuje okrenutost hrvatskog društva budućnosti i demokratskim vrednostima".
Ministar branitelja Predrag Matić rekao je da su se "na obe grobnice s istim dostojanstvom i pijetetom poklonili žrtvama" i izrazio zadovoljstvo što su se komemoraciji u Jadovnom "odazvale i katolička i pravoslavna crkva".

sabora Josip Leko i ministar ratnih veterana Predrag Matić, sa brojnom svitom, položili vence na velikom stratištu Srba u Jadovnom, a potom isto učinili i kod jame Jazovka na Žumberku, gde su pokopane ustaše.


Tako su u istom danu odali počast desetinama hiljada ubijenih Srba, Jevreja i Roma i njihovim dželatima. Ono što nije pošlo za rukom Tuđmanu oživotvorila je socijaldemokratska vlast, sa samo dvadesetak godina zakašnjenja - poravnala je najcrnje zveri i njihove žrtve - stavljajući svoj potpis na istorijski falsifikat.


Naprotiv, osnovali su i posebnu Komisiju za istraživanje i obeležavanje grobišta ustaških vojnika, koja je već do sada locirala više od 160 takvih mesta, pa se može samo zamisliti koliko će porasti državni troškovi dok se sve to "dostojno" obeleži. Gotovo je sigurno da neće ništa preostati za obnovu preko 3.000 porušenih antifašističkih spomenika uništenih u poslednjih dvadesetak godina, a pogotovo za izgradnju novih u Varivodama, Gruborima, Gospiću, Osijeku, Lori ili koridoru smrti u Oluji, gde su u poslednjem ratu ubijani srpski civili od regularnih jedinica "demokratske" Hrvatske.


Evropske deklaracije i rezolucije nisu obuhvatile noviju istoriju, a u Hrvatskoj te zločine, kad ih i nerado priznaju, tretiraju kao incidente. U odnosu na Jadovno, Jasenovac, Petrovu Goru, možda se i doimaju tako, ali su ispisani istim rukopisom i zato će ostati neobeleženi. Iako to niko otvoreno ne kaže, izgleda da je problem samo u pismu.

"Privatizacija" Jadovna

Na Jadovnu je komemoracija održana i krajem juna u organizaciji banjalučkog udruženja "Jadovno". U Savezu antifašističkih boraca Hrvatske (SABH) se od toga distanciraju. Član Predsedništva SABH Ivan Fumić rekao je za Radio Slobodnu Evropu da "neki ljudi iz Banjaluke žele to da privatizuju".
On smatra da obeležavanje Jadovna može organizovati samo SABH i Srpsko narodno veće iz Zagreba, a "nikako neki sa strane koji onda daju neprimerene izjave koje štete i Hrvatima i Srbima i međusobnim odnosima".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.08.2014. 08:16
Pa i srbija je izjednačila četnike,sad će te reći nije četnici su bili dobri kako god su za vas četnici dobri i za njih su ustaše. A nisu valjali ni jedni ni drugi i ceo svet nas ponižava i umalovažava zato što nepoštujemo sami svoju istoriju.
Ponedeljak 25.08.2014. 10:55
ŠTA SE ČUDIMO.PODVAMPIRILA SE FAŠISTIČKA NEMAČKA I S NJOM CEO FAŠISTIČKI BLOK KOJI DANAS ČINI EU KOJOJ MI JADNICI TEŽIMO.BOŽE SPASI NAS OVOG ZMIJSKOG LEGLA.
Ponedeljak 25.08.2014. 12:05
ludi ste za hrvatima ,jel to ljubomora šta su bogati i imaju more ,a vi ni za poderane gaće?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online