Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 04.08.2014.
06:37
Lj. Ivanović - Vesti A

NATO ofanziva na neodlučne Crnogorce

NATO je izradio "Preporuke" i "Smernice" za vladajuće strukture i stranke u Crnoj Gori s ciljem da se za sada većinom uzdržani građani Crne Gore ubede u prednosti i podrže ulazak zemlje u članstvo Atlantskog saveza. Podsetimo, Vlada Crne Gore se nada da će ove jeseni na Samitu NATO u Valsu dobiti poziv za članstvo.

Od jeseni možda zajedno u savezu: Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen i premijer Milo Đukanović
 

U NATO demantuju da je pomenuti dokument njihov, ali se iz njega ipak mogu videti neki zanimljivi detalji koji opravdavaju napore alijanse da pokrene medijsku kampanju za menjanje javnog mnjenja u Crnoj Gori.

Prema istraživanjima javnog mnjenja "za" NATO je 26,4 odsto građana, "protiv" je 42,3, a neodlučnih je 31,3 odsto. Upravo su ovi treći ciljna grupa kampanje. Ispitivanje je pokazalo da oni koji su "za" vide u članstvu osiguranje suvereniteta zemlje, brži ulazak u EU, stabilniju ekonomiju i jeftinije troškove odbrane. Protivnici uglavnom ne mogu da prebole bombardovanje SRJ 1999. godine.

Nema referenduma

Za članstvo u NATO nije potreban referendum građana. Naime, od 28 članica, samo dve države su održavale referendum i to Slovenija i Mađarska. Sve druge države su išle na odluku vlade koja se potvrđuje u parlamentu. Za izlazak iz alijanse dovoljan je mehanizam odluke u vladi i parlamentu, pa se time ujednačava kriterijum i za ulazak.

- Ne verujem da će Crna Gora dobiti poziv, iako ispunjava uslove za članstvo. Ne znam šta su sve razlozi, ali bi među njima mogla biti i ta neodlučnost. Oni će postati članovi, možda već na samitu posle Velsa, ali je i kriza u Ukrajini doprinela da se to pitanje sad stavi u drugi plan - kaže za "Vesti" Vladan Živulović, predsednik Atlantskog saveta.


U dokumentu čija autentičnost nije potvrđena navodi se da građane Crne Gore treba podsetiti da "su sve zemlje regiona, uključujući i Srbiju, svesne da je NATO jedini garant regionalne stabilnosti. Živulović u tome ne vidi neke nagoveštaje da Srbija menja svoju poziciju o članstvu, ali se slaže da je alijansa ključni faktor mira.


- Da nema NATO-a, Grčka i Turska bi dosad deset puta zaratile. Alijansa je i osnovana, između ostalog, kako bi se zaustavilo ratovanje u Evropi. Kada je o nama reč, podsećam samo da mi nemamo rešena granična pitanja sa Hrvatskom, BiH, a da ne pominjem primer Kosova.


U navodnim dokumentima NATO se takođe kaže da je "u okviru povoljnog razvoja u regionu, najnoviji primer pospešenja saradnje Srbije i NATO, posebno u svetlu sporazuma Beograd-Priština, kojim je utanačeno da će NATO štititi srpske civile na Kosovu".

Neka Srbi odluče sami

Jedan zvaničnik u sedištu NATO u Briselu je nedavno saopštio da "Srbija ne želi da uđe u članstvo NATO i naš stav je jasan".
- Svaka zemlja ima pravo da sama odluči o ulasku u članstvo bilo koje organizacije, tako svaka rasprava o mogućem približavanju Srbije NATO-u mora da se održi u Srbiji i nigde drugde - istakao je izvor usedištu Atlantskog saveza.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.08.2014. 10:28
BRATOUBICA SEO SA GEBELSOM KROJE PLAN SRBE DA OSLABE SA CILJEM RUSSE DA NALJUTE I NJIHOVE RAKETE PREMA MRCENOJ CRNOJ GORI DA OKRENU.......... CRVENI USTASA SAMO NASTAVI TERAS NAROD DA BUDE KO U UKRAJINI........... PROKLETI BILI I NISTA VAM SE RODILO BILO KOME KO IDE PREMA NATO-U........
Utorak 21.10.2014. 12:26
okupirali su nam drzavu svuda su na direktorskim pozicijama i dovukli su pola rodbine...muka mi je vise od toga, a ovamo se gade srba i srbije...more mars svi napolje!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online