Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 16.07.2014.
12:45
Beta A

Sud: Holandija kriva za smrt 300 ljudi u Srebrenici

Holandska država odgovorna je za smrt više od 300 muslimanskih dečaka i muškaraca u Srebrenici, presudio je danas holandski sud.

Odgovornost na holandskom bataljonu, kaže sud (Foto: Ilustracija)
 

"Tokom popodneva 13. jula holandski bataljon nije trebalo da pusti muškarce iz svojih zgrada", rekla je u Hagu sudija Larisa Elvin, dodavši da je holandski vojnici "trebalo da vode računa o mogućnosti da će ti muškarci biti žrtve ratnog zločina", preneo je AFP.

Holandski bataljon UN bio je stacioniran u Srebrenici u vreme napada srpskih snaga koji je počeo 6. jula, završen pet dana kasnije ulaskom VRS pod komandom Ratka Mladića u grad, a Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. doneo presudu prema kojoj je u Srebrenici počinjen genocid.

"Možemo s dovoljnom sigurnošću da kažemo da bi ovi muškarci ostali živi da im je holandski bataljon dozvolio da ostanu", navela je sudija.

Izveštač BBC-ija iz sudnice javio je da je za tužiteljke, iz porodice žrtava, to bila bolna presuda jer je ocenjeno da je holandska država samo delimično odgovorna za smrt 300 od ukupno više od 7.000 žrtava. Stav suda je da, iako su holandski vojnici trebalo da direktno ukažu na ratne zločine, holandska država na može biti odgovorna za njih zato što to ne bi dovelo do "direktne vojne intervencije UN", pa ni
sprečilo genocid.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka, a oko 30.000 žena i dece deportovano je za dva dana. Za vreme napada na Srebrenicu ona je bila pod zaštitom UN zbog napada srpskih snaga u Bosni, ali su holandski "plavi šlemovi" bataljona "Dačbat" bili malobrojni, slabo naoružani i nisu odoleli napadu.

U aprilu prošle godine holandsko ministarstvo odbrane saopštilo je da će holandska država isplatiti po 20.000 evra odštete rođacima trojice Muslimana koje su holandski oficiri izbacili iz svog logora, a koji su potom ubijeni 1995. u Srebrenici.

Tom presudom po prvi put je neka država proglašena odgovornom za delovanje svojih vojnika koji deluju pod okriljem mandata UN. Za ratni zločin u Srebrenici 1995. optuženi su vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.07.2014. 12:53
jesu li to oni holanđani koji su čuvali "demilitarizovanu" zonu iz koje su napadana okolna Srpska sela, koja su ujedno i izbrisana sa mape ? Jedina greška Mladića i Karadžića u celoj stvari jeste što su čekali toliko dugo...
Sreda 16.07.2014. 14:10
Mozemo takodje s dovoljnom sigurnošću da kažemo da bi srpski civili pobijeni od strane muslimana oko Srebrenice ostali živi da je UN demilitarizovao "zasticenu zonu", kao sto je trebalo. Ko ce da tuzi UN?
Sreda 16.07.2014. 14:24
OSLOBAĐANjE SREBRENICE je legitimna operacija VRS. U toj operaciji su zarobljeni i streljani (streljanje bez osude je zločin) okoreli umno poremećeni zločinci koji su pobili pod zaštitom UN-a hiljade srpskih civila u okolini Srebrenice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online