Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.07.2014.
09:17
B. Simonović - Vesti A

Sud zaključio da je žrtva kriva

Moldavka Svetlana Čabotarenko, žrtva čuvene seks-trafiking afere koja je pre dvanaest godina potresla Crnu Goru, osuđena je u Osnovnom sudu u Podgorici na godinu dana zatvora pod uslovom da za naredne dve godine počini novo krivično delo. Sud je zaključio da ona nije govorila istinu svedočeći protiv Zorana Piperovića, Ekrema Jasavića, Irfana Kurpejovića i Bajrama Orahovca, koji su tada osumnjičeni i pritvoreni kao glavni vinovnici i organizatori ove afere.

Moldavka osuđena nagodi nu dana zatvora
 

Zoran Piperović, tada zamenik višeg državnog tužioca, a sada advokat, i Ekrem Jasavić, pokrenuli su sudski postupak protiv Moldavke da dokažu da su nepravdeno hapšeni i sumnjičeni za to prljavo i sramotno delo, iako je ona, u jeku istrage, još dok su oni bili u zatvoru, posredstvom međunarodnih organizacija dobila novi identitet i preseljena u neku drugu državu tako da se ni danas ne zna ni gde živi, čak ni da li je živa.

Istina nije na čistini

Iako je afera bila veliki skandal, iako je u pričama o navodnim orgijama i zlostavljanju mlade Moldavke po Svetom Stefanu i drugde, spominjano čak i ime Mila Đukanovića i tadašnjeg državnog tužioca Boba Vukčevića, kao i nekoliko poslanika i funkcionera vladajuće DPS, istraga koju je vodila sudija Ana Vuković, naprasno je prekinuta. Ključni svedok, Moldavka S.Č. (tek kasnije joj je otkriven identitet) iz Sigurne ženske kuće prebačena je u inostranstvo. Tako je stavljena tačka na ovaj slučaj a istina nikada nije isterana na čistinu.


Osnovni sud je u dva navrata odbijao tužbu Piperovića i Jasavića kao neosnovanu, odnosno oslobađao Moldavku bilo kakve odgovornosti, ali je obe te presude Viši sud ukidao i vraćao predmet na novo suđenje. Sudija Goran Đuković je sada, kako je saopštio, zaključio da Moldavka nije govorila istinu, odnosno da je sa umišljajem oklevetala Piperovića i Jasavića (Kurpejović i Orahovac se nisu pridružili krivičnom gonjenju pa ih više niko i ne spominje). Nije, međutim, objasnio šta joj je moglo biti motiv, jer to, kako je rekao, sud nije ni bio dužan da utvrđuje.


Zahvaljujući prvenstveno državnom dnevniku "Pobjeda" Piperović je - mada presuda još nije pravosnažna - osuo drvlje i kamenje na navodne tvorce afere:

Trijumf pravde?

Tužioci, prvenstveno advokat Piperović, i takvu osuđujuću presudu, zasnovanu na njegovim tvrdnjama, iskazima svedoka, uglavnom članova njegove i porodice drugog tužioca, odnosno na prvobitnoj izjavi Moldavke S.Č. a bez njenog neposrednog saslušanja, dočekali su kao trijumf pravde.


"Ovaj dan čekam otkad su me nesoji stavili u "betonjerku" (reč je o zloglasnoj apsani u podrumu podgoričke policije, napomena B.S) 1. decembra 2002. godine. Dvanaest godina se borim i na kraju sam se izborio da pobedim svu tadašnju javnu bezbednost, današnje i ondašnje tužilaštvo, sav prevarantski jad i NVO i jadnu opoziciju, sa časnim izuzecima, SDP, Ranka Krivokapića i Mića Orlandića, sve ambasade i ondašnje ambasadore na čelu sa američkim konzulom Hojt Brajanom Jiom, sve prevarante i lažove na čelu sa advokatom Draganom Prelevićem, sve medijske manipulante".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online