Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.05.2014.
11:56 >> 16:35h
Beta, Srna A

Kritično i u Republici Srpskoj, vanredno stanje u Bijeljini, Doboju i još osam opština

Obilne kiše u BiH izazivaju porast vodostaja Save, Une, Sane, Bosne, Usore, Spreče i Tinje, a zbog poplava na području Republike Srpske. Gradovi Bijeljina i Doboj, opštine Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Pelagićevo, Šekovići, Čelinac, Kotor-Varoš i Teslić proglasili su danas vanrednio stanje zbog poplava.

Poplave su zahvatile i BiH: Nabujala Miljacka došla je skoro do mosta
 

Svi magistralni i regionalni putevi koji vode u i iz Doboja su u prekidu, pa je taj grad u potpunoj blokadi, potvrdila je portparolka Civilne zaštite RS Branka Klarić. Vodostaj reke Bosne u Doboju dostigao je nezapamćen nivo.

17:35 – BRČKO - Stanje na poplavljenim područjima distritka Brčko se pogoršava, iz korita su se izlile reke Brka i Tinja i duž njihovog toka voda ugrožava više stotina domaćinstava. Ekipe Civilne zaštite evakuisale su više od 50 lica sa poplavljenih područja, uključujući štićenike i osoblje staračkog doma u brčanskom naselju Rijeke.
16:16 - BRATUNAC - Opštini Bratunac već je upućena pomoć od 1.000 paketa hrane i ostalih potrepština iz robnih rezervi, a pripremaju se paketi pomoći i za ostale ugrožne opštine, saopšteno je iz Biroa Republike Srpske Vlade za odnose sa javnošću.
15:16 – DOBOJ - Nabujala rečica Križevica danas je odnela jednu kuću iz bratunačkog naselja Podgradac, javili su banjalučki mediji. Vlasnik kuće, Stojana Milinkovića je uspeo da se spase iz kuće, s četvoro dece. Pre dve godine Križevica je odnela kuću Milorada Andrića iz srebreničkog naselja Žuti Most, svega 200 metara uzvodno od kuće koju je voda danas odnela, ali na drugoj obali reke.
13:20 - Šef helikopterskog servisa RS Boban Kusturić potvrdio je da je u toku evakuacija pacijenata iz Hemodijaliznog centra u Doboju. On je naveo da se evakuacija vrši sa dva helikoptera, ali da problem stvara jak vetar.
13:15 - Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je alarmantno stanje u RS zbog poplava, a najteže je u Doboju. Na području Bijeljine proglašeno je vanredno stanje, svi putevi iz Bijeljine prema Brčkom, Zvorniku i Tuzli su zatvoreni, a škole neće raditi danas i sutra. Cvijanovićeva je rekla da je veliki broj ljudi ugrožen, dodavši da nema pozitivnih prognoza, jer se padavine nastavljaju, pa se sutra očekuje još teža situacija.  
12:45 - BIJELJINA -  Kamionima i čamcima Granične policije BiH iz Janje kod Bijeljine evakuisani dijalizni bolesnici i nepokretne osobe. U Janji je potopljeno oko dve hiljade kuća, a prioritetno je vojnim kamionima i čamcima Granične policije evakuisano dvadesetak dijaliznih bolesnika i nepokrentnih osoba.

Reka Drina u Bijeljini je poplavila naselja, a blokirani su putni pravci Bijeljina-Zvornik, Bijeljina-Tuzla, Bijeljina-Brčko, a sinoć je u tom gradu proglašeno i vanredno stanje.

Angažovati sve raspoložive resurse oružanih snaga

Predsedništvo BiH je na hitnoj sednici donelo odluku da se svi raspoloživi ljudski resursi i materijalno-tehnička sredstva Oružanih snaga (OS) BiH angažuju na pružanju pomoći civilnim organima i građanima zbog poplava.

Predsedništvo BiH ovlastilo je ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića da po potrebi i na zahtev odgovarajućih civilnih organa angažuje Oružane snage na celoj teritoriji BiH.

Teška situacija je i dalje u Brčkom. Zbog poplava obustavljena je nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Brčko distrikta.

Obilna kiša koja neprestano pada više od 40 sati prouzrokovala je poplave na području opštine Gradačac, a usled izlivanja vode, deset sela u jugozapadnom delu te opštine je odsečeno. U ovoj opštini je takođe proglašeno stanje vremenske nepogode.

U kantonu Sarajevo je i dalje situacija teška, a najgore je na području opština Ilidža i Vogošća. Delovi pojedinih sarajevskih naselja i dalje su bez struje.

Vodostaj reka Bosne, Željeznice, Dobrinje i Kasindolskog potoka na području Ilidže su u opadanju do nekih 20 centimetara, ali nadležne službe napominju da je stanje u odnosu na juče ipak nepromenjeno i da se mnoga naselja još uvek nalaze pod vodom.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske (RS) upozoreno je danas da je situacija na putevima RS izrazito teška.

Zbog izlivanja vode na kolovoz, odrona i oštećenja puteva, na brojnim deonicama je obustavljen saobraćaj ili se vozila kreću jednom trakom.

Pogledajte kako je voda odnela most u Zavidovićima:

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online