Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Ponedeljak 05.05.2014.
09:32
Jutarnji A

Ispovest lekara koji je "isključio" Tita sa aparata

Hirurg i anesteziolog doktor Predrag Lalević (87), koji je 16 godina lečio Josipa Broza Tita i sa njim bio na 106 putovanja u inostranstvo, opisao je poslednja četiri meseca Titovog života u bolnici u Ljubljani.

Poštovaoci Josipa Broza Tita juče su posetili njegov grob u Kući cveća
 

Predrag Lalević je specijalizirao na VMA u Beogradu, a dve godine je proveo na usavršavanju u Kopenhagenu. U nedelju, 4. maja 1980. godine, Lalević je isključio aparate koji su Tita održavali u životu.


"Zbog pada krvnog pritiska morali smo da prekinemo dijalizu. Svi članovi konzilijuma okupili su se oko kreveta. Tito se lagano gasio. Respirator je normalno radio, ali su se na EKG-u zapažale promene koje su ukazivale na skori kraj. Konačno, u 15.05 EKG je pokazao ravnu liniju. U punoj tišini proveli smo pored kreveta još 15 minuta, a onda sam pogledao profesora Bogdana Brecelja, najstarijeg u konzilijumu i pokazao mu aparate, na šta je on kimnuo glavom. Bio je to znak da ih isključim", ispričao je doktor nepoznatu priču o Titovom kraju.


Kako ste doživeli trenutak isključivanja aparata koji su održavale Tita u životu?


- Doživeo sam ga kao poraz, onako kao što svaki lekar doživi smrt pacijenta, ma kako on bezizgledno bolovao, uprkos nadljudskim naporima, koje sam s ostalim kolegama uložio brinući o predsedniku, vrlo često po dvadeset jedan sat dnevno, dakle uz jedva tri sata sna.

Lalević je Tita pratio na putovanjima, a ona su bila dobro čuvana tajna. Tokom 16 godina brige o predsedniku doktor Lalević je samo dva puta ima "posla".


- Osim trovanja hranom u Egiptu 1964. i Titove upale pluća godinu dana potom u Bugarskoj, moja 16-godišnja briga o njegovom zdravlju protekla je bez teškoća. Ipak, poslednja četiri meseca života i njegovo lečenje u Ljubljani debelo su naplatili višegodišnju privilegiju udobnih putovanja. Svakodnevno uz njega kad je radni dan trajao 16, a povremeno i 40 sati, za mene koji sam se mučio s hipofunkcijom štitne žlezde, bilo je uistinu iscrpljujuće. Trebalo mi je šest meseci da se potpuno oporavim posle predsednikove smrti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.05.2014. 10:48
А што не отрова усташко ђубре, то ми није јасно ! Спасио би нас велике беде ! Гори је он усташа од Павелића. Ниједан покушај ослобађања Јасеновца, наредио савезницима да нас бомбардују од пролећа до јесени `44, послао 210.000 српских младића на Сремски фронт иако за тим није било потребе тог тренутка. Од тих 210,000 вратило се 70,000. и још много зла је нанео Србима ..... Семе му се затрло усташко !! А заборавним и наивним Србима дај 13. плату пар година и славиће те 200 година !!
Ponedeljak 05.05.2014. 11:06
Sto se Srba tice nisi trebao na taj aparat ni da ga ukljucujes...Zalosno je sto je pored svih zlocina koje je ta copava vaska pocinio nad Srbima uopste docekao dan da umre prirodnom smrcu...Kopile habsbursko.Zato je on i umro u sloveniji a ne na VMA u Beogradu...da bi ga odatle lakse prebacili u austriju i zakopali pored tatka...
Ponedeljak 05.05.2014. 13:09
Ne mogu da verujem da toliko ima srba koji vole ovog copavog ustasu i udaraju minuse na komentare!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online