Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 23.04.2014.
09:14
E. V. A

Ustaše radile što ni đavo ne bi!

Patrijarh srpski Irinej, mitropolit crnogorski Amfilohije i vladika lipljanski Jovan služili su juče liturgiju u obnovljenom hramu Svetog Ilije u selu Mlaka kod Jasenovca povodom obeležavanja Dana proboja jasenovačkih logoraša - 22. aprila.

Irinej je podsetio da hram u Mlaki leži "na mučeničkoj zemlji na kojoj je stradalo stotine hiljada mučenika samo zato što su bili Srbi i pravoslavci".
 

Da se pamti: Patrijarh srpski Irinej

- To je bila njihova jedina krivica, a zlikovci su mislili da zbrišu s lica ove zemlje sav srpski rod i pravoslavni narod - rekao je patrijarh Irinej i ocenio da je zločin u Jasenovcu "veći od životinjskog i zločin koji ni đavo nije činio".

- Najtragičnije je što su stradala i nevina deca. Plemenita Diana Budisavljević spasla je više od 12.000 dece, a koliko je tek dece stradalo to će za narod i istoriju ostati večno tajna koju će mnogi želeti da ublaže - rekao je patrijarh srpski.


On je naglasio da je zemlja na kojoj se prostirao logor Jasenovac natopljena krvlju i ispunjena kostima.

U selu samo 40 Srba

Selo Mlaka, udaljeno 12 kilometara od Jasenovca, bilo je sabirni centar logora Jasenovac za žene i decu sa Kozare gde je dnevno od gladi i zaraznih bolesti umiralo više od 30-oro dece. Pre Drugog svetskog rata u selu je živelo oko 1.500 stanovnika koji su u proleće 1942. odvedeni u logore. Danas u razrušenoj Mlaki živi svega oko 40 srpskih povratnika.


- Hram Svetog Ilije u Mlaki nosi sve rane našeg naroda, nevinih žena i još nevinije dece koji su stradali jer su bili anđeli - rekao je Irinej. Konstatujući da je najstrašnije to što su zločine počinili hrišćani, patrijarh Irinej je rekao:


- Neću da ih osuđujemo ili proklinjemo ali to ne smemo da zaboravimo. Samo delo proklinje a ostavimo Gospodu da im sudi jer postoji zakon i pravda Božja.


Liturgiji je prisustvovalo oko 200 vernika, dr Milorad Pupovac, predsednik SNV u Hrvatskoj i Dragan Davidović, izaslanik predsednika Milorada Dodika i Vlade RS, čiji je Sekretarijat za vere inicirao obnovu crkve u Mlaki.
 

Antifašistička tradicija

Srbija kao neodvojivi deo svog postojanja gaji antifašističku tradiciju, sećajući se žrtava koje je položila u Drugom svetskom ratu, poručio je Ivica Dačić na obeležavanju Dana sećanja na žrtve holokausta. Taj datum obeležen je uz prisustvo porodica žrtava, predstavnika Vlade Srbije i diplomatskog kora, polaganjem venaca kod spomenika Žrtvama genocida u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište u Beogradu. Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Saveza jevrejskih opština i Saveta Roma.


Logorašima ukinuta pomoć

Predstavnici Dokumente, Centra za mirovne studije i Srpskog narodnog veća (SNV) iz Zagreba kritikovale su odnos vlasti prema preživelim logorašima Jasenovca i nasleđu Drugog svetskog rata. Upozorili su da je značaj Spomen područja Jasenovac sveden na komemorativni element. Ukazano je i da su stupanjem na snagu novih zakona, korisnici naknada, među njima logoraši Jasenovca, od 1. januara ostali bez naknada.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.04.2014. 12:34
Hrvati, narod koji je kroz istoriju služio samo kao pašče poslato od strane okupatora da se sladi našom krvlju i ništa više. Zvjerski su ubijali tih godina, umjesto da se ponose Srpskim porijeklom, ubijali su besramnici kao da se stide toga isti taj svoj narod. Naš napaćeni narod je u nevjerici to doživio i kao stado ovaca mirno išao na klanje. Ali hrvatski psi ne znaju jednu stvar, ne znaju da je Srpski narod kroz cijelu istoriju imao svoje velikane, da srpski narod sa njima nije bio stado ovaca što blejeći ide na klanje, da su pred njima uzmicali i lavovi. Nismo imali vodju tih mračnih godina, zato pogibija, zato srdžba. Ali biće dana za megdana, i neka se mole da taj dan nikad ne dođe.
Sreda 23.04.2014. 12:06
" Najtragičnije je što su stradala i nevina deca. ..." ? Јесте, али још трагичније је што су срби то опростили и, Боже сачувај, заборавили.... И опет смо на почетку - патријарх се присећа зла невиђенога а препушта Богу да им суди, пошто ми то нисмо у стању, шта ли ? А "познато" је кроз историју да је Бог, сам од себе, судио свима који су то заслужили... Довољно је било - само замолити Га...
Sreda 23.04.2014. 15:53
cudi me nema druga kodzija da ovo komentira...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online