Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 12.03.2014.
13:59 >> 19:14h
Beta A

"Tuđmanove reči uoči 'Oluje' su dokaz genocida"

U nastavku rasprave o međusobnim tužbama za genocid, Srbija je danas pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu tvrdila da Hrvatska nije pružila nijedan dokaz o postojanju plana srpskih vlasti da počine genocid nad Hrvatima tokom rata u toj republici 1991. godine.

Franjo Tuđman
 

Zastupnik Vilijam Šabas ponovio je da Srbija ne negira da su počinjeni teški zločini nad Hrvatima, koji se mogu okarakterisati u najgorem slučaju kao zločini protiv čovečnosti. Ali bez "genocidne namere" da se Hrvati unište kao etnička grupa,
"avaj, to nije genocid i hrvatska tužba propada", podvukao je profesor Šabas.

Osvrćući se na tvrdnju Hrvatske da se "genocidna namera" srpskih vlasti i snaga može izvući iz izjava Milana Paroškog i Vojislava Šešelja, Šabas je uzvratio da su oni 1991. bili "marginalni političari" u opoziciji, a ne na vlasti u Beogradu.

Sud UN je utvrdio da je samo u Srebrenici bio genocid

Šabas je podsetio i da je najviši sud UN 2007. utvrdio da tokom rata u BiH, izuzev u Srebrenici, nigde nije bio počinjen genocid, iako je stradalo mnogo više ljudi nego tokom sukoba u Hrvatskoj.

Zastupnik Srbije Novak Lukić odbacio je tvrdnju Hrvatske da je JNA 1991. bila srpska vojska i da, stoga, odgovornost za zločine savezne armije i paravojski pod njenom kontrolom moraju snositi vlasti u Beogradu.

Lukić je rekao da vlada Srbije u to vreme "nije imala značajan
uticaj", niti "kontrolu" nad JNA. Naprotiv, između tadašnjeg
saveznog sekretara za narodnu odbranu generala Veljka Kadijevića i predsednika Srbije Miloševića, po Lukićevim rečima, "vladalo je nepoverenje i animozitet".

Nasuprot tome, podvukao je zastupnik Srbije, izjave predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, tokom sastanka sa najvišim vojnim oficirima na Brionima, uoči operacije Oluja u avgustu 1995, "solidan su primer direktnog dokaza genocidne namere". Po pisanim podnescima Srbije, Tuđman se na tom sastanku zalagao za "nestanak" Srba iz Kninske krajine.

Izjave Paroškog i Šešelja mogle su biti "provokativne", ali su "daleko od podsticanja na počinjenje genocida" i apsurdno ih je pretvarati u dokaz "zločina nad zločinima", naznačio je Šabas.

Sa druge strane, ukazao je zastupnik Srbije, reči koje je Tuđman, kao predsednik hrvatske države, na Brionima uputio visokim vojnim zapovednicima, u direktnoj su vezi sa "genocidnim nasiljem" nad Srbima iz Kninske krajine, par dana kasnije tokom operacije Oluja.

Tuđmanove reči, po Šabasu, dokazuju da je "Hrvatska kovala plan da uništi srpsko stanovništvo Kninske krajine", što se ne može porediti sa izjavama Paroškog i Šešelja, na koje se Hrvatska pozivala. Paroški je, kako su rekli hrvatski zastupnici, u proleće 1991. u slavonskom selu Jagodnjak rekao da treba "ubiti kao psa" svakog ko tvrdi da to nije "srpska zemlja".

O pojedinostima Tuđmanovih "Brionskih transkripata", Šabas će, kako je najavio, govoriti kasnije, tokom izlaganja argumenata u prilog srpskoj kontratužbi da je Hrvatska počinila genocid nad krajiškim Srbima.

Pročitajte još:

* I Toma "dokaz" za genocid!

Kanadski profesor je neosnovanosti hrvatske tužbe dokazivao i detaljnom analizom presuda Haškog tribunala oficirima JNA i liderima Srba u Hrvatskoj (Miletu Mrkšiću, Milanu Martiću, Milanu Babiću) od kojih niko nije bio ni optužen, ni osuđen za genocid.

"Može li nas Hrvatska uputiti na ključni dokaz (smoking gun -"pištolj koji se puši") koji su propustili da primete tužioci Tribunala... Oni nisu uspeli da pronađu dokaze o genocidu", upitao je Šabas.

On je naznačio da je "udruženi zločinački poduhvat" u kojem su, po presudi Martiću, učestvovali i predsednik Srbije Slobodan Milošević, oficiri JNA, Šešelj i drugi, obuhvatao samo krivična dela deportacije i prisilnog premeštanja hrvatskog stanovništva. Cilj poduhvata, po presudi, bilo je uklanjanje, a ne uništenje Hrvata
sa teritorije Republike Srpske Krajine.

Obradović: Dovoljno dokaza da je Hrvatska počinila genocid

Saša Obradović

Zastupnici Srbije tvrdili su danas pred Međunarodnim sudom pravde da postoji dovoljno dokaza za kontratužbu da je Hrvatska, tokom operacije Oluja u leto 1995, počinila genocid nad Srbima iz Kninske krajine.

 

"Srbija je predstavila dovoljno dokaznog materijala za svoju kontratužbu da je operacija Oluja, koju su sproveli organi Hrvatske, zadovoljila pravne elemente genocida i da je, shodno tome, Hrvatska prekršila svoje obaveze po Konvenciji o genocidu", rekao je glavni pravni zastupnik Srbije Saša Obradović u uvodnom izlaganju o srpskoj kontratužbi.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.03.2014. 14:07
da je kojim slučajem tadić na vlasti on bi im se izvinio i pre početka procesa,a u cilju ''dobrosusedskih odnosa'' dva buduća ''partnera'' u eU.
Sreda 12.03.2014. 15:34
Tuđman je najveći hazarski idiot, prepun frustracija i kompleksa. Teško psihijatrijski slučaj koji je umislio da je po pisanoj riječ Hitler (a nije mu do članaka bio ni retorikom), a Tito po fotkama u bijeloj uniformi kao maršal. Još veći idioti su oni koji su takvu jednu kvazidržavničku figuru slijedili 90-ih. On i Pavelić dva su najsmješnija tipa u istoriji jednog naroda, i danas im je nalik samo Tači i Haradinaj. Eto toliko o njihovoj "samostalnosti" kao "državnika". U suštini jedni klošari dovedeni na vlast od strane nacista, šafista i Zapadne moderne politike da im budu od koristi kao svaki dresirani pas - da budu potrčkovi koji kliču onima koji su ih doveli. Isto kao i ovi u Kijev sad.
Sreda 12.03.2014. 14:53
To su bili bratoubilacki ratovi. Krivica pada na politicare i njihove dzepove uz podrsku Zapada. Ali Srpski narod je najvise podneo zrtava, unistavanja, zverstva, proterivanja... Za vreme Austro-Ugarske javno vesani, imovina unistavana, provocirani...U NDH logori od Jasenovca, Velike Gradiske, ostrvo Pag, decili logor u Novom Sisku, Tenja..., masovan ubistva, spaljivanje srba u Pravoslavnim crkvama, Koricke jame... U zadnjem ratovima etnicka ciscenje iz Hrvatske i Kosova i Metohije... KO MOZE DA ZABORAVI OVA ZVERSTVA NAD SRPIMA! KO SE IZVINUO ZA TA ZVERSTVA!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online