Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Nedelja 09.02.2014.
13:13
Beta A

''Dejtonski sporazum mora da se menja''

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izrazio je zabrinutost dešavanjima u BiH i poručio da je neophodna revizija Dejtonskog sporazuma.

Razumem demonstrante: Stjepan Mesić
 

"Razumem motive onih koji su, pritisnuti stanjem u kojem su se našli, izašli na ulice. Razumem njihovo razočaranje tzv. političkom elitom i očaj zbog toga što se izlaz iz situacije ne popravlja, nigde ne nazire. Golim nasiljem, pljačkom, rušenjem i paležom ništa se, ipak, neće postići", navodi se u saopštenju iz kabineta bivšeg
predsednika Hrvatske.

Mesić je upozorio da je prerastanje protesta u nasilje upozorenje da se nešto mora iz korena menjati, a to je tzv. Dejtonsko ustrojstvo Bosne i Hercegovine.

"Sporazum koji smo svojevremeno svi pozdravili, jer je prekinuo krvavi rat, postao je voljom njegovih kreatora ključnom preprekom na putu pretvaranja BiH u funkcionalnu državu", ukazao je bivši hrvatski predsednik.

Pročitajte i:

* BiH: Izgoreli najvredniji dokumenti, šteta neprocenjiva

* Vatre gorele, Bosna razrušena

* Dodik: U RS nećete moći ovako da rušite

* "Udar": Protesti i zbog Republike Srpske

On je napomenuo da Dejtonski sporazum nikad nije nadograđen iako sadrži i klauzulu o toj potrebi.

"Umesto toga na Dejtonu i neprirodnim entitetima koje je on stvorio, insistiralo se kao na nedodirljivoj dogmi, a Visokom predstavniku međunarodne zajednice koji je, formalno, imao ovlašćenja da premosti sve veću podvojenost unutar BiH, u kojoj su se entiteti, posebno jedan, pretvarali u para-države, uskraćivala se mogućnost
da ta ovlašćenja koristi na dobrobit BiH i u dugoročnom interesu svih njenih građana", ocenio je Mesić.

On je upozorio da su građani BiH tretirani isključivo kao pripadnici konstitutivnog naroda, a entiteti za koje "ne postoji ni istorijsko, ni političko utemeljenje kao neprolazna vrednost", iako je nefunkcionalnost BiH kao države svakim danom bila sve očitija.

"Smatram da je krajnji trenutak da međunarodna zajednica, a posebno države potpisnice Dejtonskog sporazuma, među kojima je i Hrvatska, shvate potrebu neodgodivog pristupanja reviziji Dejtona i pretvaranju BiH u građansko društvo ravnopravnih građana s unutrašnjim ustrojstvom bitno različitim od današnjeg", naglasio je bivši predsednik.

On je ocenio da su "nemiri poslednjih dana bili žuti karton i da ne treba čekati da ulica ispostavi i crveni karton, jer će tada biti kasno". U BiH već nekoliko dana traju protesti građana koji traže hitno ukidanje kantona kojih ima 10, dva entiteta (Federacija i Republika Srpska) i smanjenje obimne državne administracije u Bosni i Hercegovini.

Do sada, posle četiri dana protesta, ostavke su podneli premijeri kantona Tuzla, Zenica i Sarajevo.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.02.2014. 13:22
HAHAHAHAH al' se pomamili lešinari ?? Dobićete "reviziju" ! Čvornovatu i zabreklu !!
Nedelja 09.02.2014. 13:52
kad ste pravili bahanalije srbe niste pitali 1992...niste ih ni konstatovali...sada bi opet nesto i opet da ih ne pitate...e ne moze....gotovo je sa tim....kraj...
Nedelja 09.02.2014. 14:23
On bi voleo da ponovi onu recenicu: izvrsio sam zadatak, RS vise ne postoji.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online