Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 08.02.2014.
12:02
Đ. Barović - Vesti A

Alija hteo da muslimani izginu

Najmanje dva dana pre nego što će snage bosanskih Srba preuzeti kontrolu nad Srebrenicom, muslimanski čelnici su uputili tajnu depešu Aliji Izetbegoviću i Rasimu Deliću u kojoj ih mole da hitno organizuje sastanak sa čelnicima Republike Srpske kako bi se dogovorilo bezbedno izvlačenje stanovništva iz ove enklave.

CRNO NA BELO: Faksimil dopisa

Mada je ovaj apel sačinjen u krajnje dramatičnom tonu, nikada nisu dobili odgovor što još jednom pokreće pitanje da li je muslimanskom rukovodstvu u Sarajevu bilo u interesu da u Srebrenici dođe do opšteg haosa, a što je i glavna teza većine istoričara koji osporavaju zvaničnu verziju događaja u ovom gradu 1995. godine.


Miniranje dogovora


"Vesti" su došle do tajne depeše ratnog rukovodstva Srebrenice od 9. jula 1995. godine, u čijem zaglavlju se naglašava da treba da se preda na ruke predsedniku Predsedništva Aliji Izetbegoviću i komandantu Armije BiH, armijskom generalu Rasimu Deliću.


U daljem tekstu stoji da je reč o izveštaju sa, kasnije se ispostavilo, poslednje sednice Predsedništva opštine Srebrenice, održane 9. jula 1995. godine, u 19 sati, odnosno samo sat vremena pošto je VRS otpočela akciju Krivaja, kojom je zaštićena zona UN trebalo da se stavi pod punu kontrolu RS.


Depešu je potpisao tadašnji predsednik Predsedništva Srebrenice Osman Suljić, ali ni on ni bilo ko iz tadašnjeg rukovodstva ove enklave nikada nije dobio odgovor.


Za Darka Trifunovića, člana Komisije za ratne zločine RS i člana prve Komisije Vlade RS koja se bavila utvrđivanjem činjenica oko Srebrenice, ova depeša nije nikakvo iznenađenje.

"Svi su znali da Vojska RS planira ulaz u Srebrenicu - postignut je dogovor da muslimani u zamenu za Srebrenicu dobiju srpska sela oko Sarajeva koja su već bila napuštena"
 


- Svi su znali da Vojska RS planira ulaz u Srebrenicu zato što je postignut dogovor da muslimani u zamenu za Srebrenicu dobiju srpska sela oko Sarajeva koja su već bila napuštena. Taj plan je takođe podrazumevao i da srpske snage otvore koridor za prolaz muslimanskih vojnika ka Tuzli. Uostalom, sve su to znali i pripadnici holandskog bataljona, ali i Naser Orić koji je zbog tog dogovora i napustio Srebrenicu - objašnjava Trifunović i dodaje da je taj plan krenuo "nizbrdo" tek pošto je prvih 3.500 muslimanskih vojnika prošlo unapred dogovorenim koridorom ka Tuzli.

Podvala Izetbegovića


- Alija Izetbegović je očigledno dogovarao jedno, a planirao nešto sasvim drugo, odnosno tražio način da se srpske snage isprovociraju kako bi se ostvario predlog Bila Klintona da po svaku cenu dođe do masakra muslimana kako bi se Amerika umešala - ističe Trifunović i dodaje da je istraga te prve Komisije Vlade RS utvrdila da se na početku činilo kako dogovor o "razmeni teritorija" prolazi u najboljem mogućem redu, o čemu su brinuli i holandski vojnici.

- Žene i deca iz Srebrenice su uveliko počeli da se prevoze autobusima i kamionima ka Tuzli, a uskoro je u predgrađe tog grada stigla i prva tura od 3.500 muslimanskih vojnika. Međutim, umesto da ih spoje sa porodicama, kako im je i bilo obećano, podeljeno im je oružje i odmah su poslati na Sarajevsko ratište da tamo otvore novi front. Kada je general Mladić shvatio da će uskoro oko 10.000 boraca iz Srebrenice nagrnuti ka Sarajevskom ratištu i da će se akcija Krivaja pretvoriti u pravu katastrofu, jer će Srbi izgubiti veći deo teritorije, naredio je hitno zatvaranje koridora - tvrdi Darko Trifunović.

"Tražimo hitan odgovor"


Prenosimo u celosti apel tamošnjeg rukovodstva političkom i vojnom vrhu u Sarajevu iz čega se lako može zaključiti da Alija Izetbegović zaista nije želeo ništa da učini kako bi pomogao svojim sunarodnicima:


"Obavjest sa sjednice Predsjedništva opštine Srebrenica održane dana 9. 7. 1995. godine u 19.00 časova. Pošto je agresorska vojska ušla u 18.00 sati u gradsko područje iz pravca Zelenog Jadra (Učina Bašča), a naša vojna komanda u raspadu kao i pripadnici 28. div. KoV i više nisu u mogućnosti ništa poduzeti na daljnjem spiječavanju agresorskih snaga da uđu u sami grad vlada haos i panika te je na civilnim organima vlasti ostalo poslednji nepopularan korak na spasavanju stanovništva a isti se da je urgentno na nivou državnih i vojnih organa R BiH pod hitno aranžira sastanak sa Srpskom agresorskom stranom u cilju iznalaženja mogućnosti otvaranja koridora za iseljenje stanovništva do prve slobodne teritorije R BiH pod kontrolom međunarodnih faktora. TRAŽIMO HITAN ODGOVOR A NAJKASNIJE DO 24.00 ČASOVA".

POVEZANE VESTI

Subota 08.02.2014. 13:21
Prema priči njegovog kolege iz zatvora radi "Islamske deklaracije", iziritiran mjaukanjem mačke koju su držali u spavaonici; živu mačku je Alija ubacio u furunu. U spavaonici je bilo 20-tak ljudi ali njega nije bilo briga kao i za one ljude u Srebrenici.
Subota 08.02.2014. 21:30
Алија је ектремиста који је хтео да направи исламску босну по цену и Муслиманских и Српских глава. Њему није било стало до Босне и људи, да јесте до рата неби ни дошло.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online