Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 31.01.2014.
03:29
Đ. Barović - Vesti A

Srbija se kasno setila Orića

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije započelo je istragu protiv Nasera Orića i još četvorice muslimana iz Srebrenice zbog ubistva devet civila, 12. jula 1992. godine, u selu Zalazje, Donji Potočari, kod Srebrenice.

Ko će kazniti krvave ruke: Naser Orić
 

Federalna televizija je javila kako je Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH već dobila zahtev Interpola Beograd za proveru Nasera Orića uz obrazloženje da je namera Tužilaštva da se za njim raspiše međunarodna poternica.


Većina sagovornika "Vesti" iz Republike Srpske podržava ovakav potez, ali mnogi su skeptični da će od svega biti išta.

Hag ga nije amnestirao

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS, Milorad Kojić ističe da oslobađajuća presuda Oriću u Hagu ne znači i da je amnestiran od svih zločina.
- On je u Tribunalu oslobođen na osnovu komandne odgovornosti, ali to ne znači da ne može biti procesuiran za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, što je svojevremeno bilo i mišljenje zvaničnika Haga - navodi Kojić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila RS, Milorad Kojić ocenjuje da je podizanje optužnica jedini logičan ishod za "gnusne i monstruozne zločine srebreničkog gospodara života i smrti".

- O tim zločinima se gotovo sve zna, ali nadležni u BiH o njima uporno ćute. Ukoliko dođe do podizanja optužnica čvrsto verujem da za to postoje i neoborivi dokazi - kaže Kojić i dodaje da je ovaj Centar do sada evidentirao 2.370 srpskih žrtava na području sedam opština u srebreničkoj regiji, od čega je čak 180 žena i 26 dece.


Predsednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović se pita zbog čega se čekalo punih 18 godina.


- Tužilaštvo Srbije je moglo da reaguje mnogo godina ranije pa nije, kao što se plašim i da će i ovaj predmet završiti u Tužilaštvu BiH, a na kraju neće biti ništa jer se još nije odustalo od filozofije da je za pomirenje naroda u BiH dovoljno da se osude samo Srbi - zaključuje Mitrović.

Zločin bez kazne

Nedeljko Mitrović kaže da je na pretek zločina o kojima se ćuti, navodeći slučaj Sijekovca, ali i događaj od 22. aprila 1992. godine u centru Sarajeva, u Velikom parku.
- Privedeno je osam vojnika, a do danas su otkrivena samo dva tela. Slično je i sa grobnicom na deponiji u Buća potoku zbog čega smo podneli krivičnu prijavu protiv potpredsednika FBiH Mirsada Keba i Amora Mašovića. Prvi je za vreme rata bio direktor komunalnog preduzeća, a drugi predsednik Komisije za traženje nestalih. Ako je neko morao da zna gde završavaju pobijeni Srbi onda su to oni - navodi Mitrović.


Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić nema dileme da će i ova istraga završiti kao one prethodne vezane za Dobrovoljačku ulicu ili Tuzlansku kolonu.


- Lično sam 2010. godine tužiocu Vladimiru Vukčeviću dostavio sve moguće spise i dokaze o zločinima koje su počinili i Naser Orić, ali i svi drugi Orići širom BiH, međutim, od tada se nije udostojio čak ni da mi se javi na telefon. I ova istraga oko Orića će biti najobičnija, potrebna Vukčeviću da opravda hapšenja Srba i debeo novac koji za to prima - ogorčen je Dukić.

POVEZANE VESTI

Petak 31.01.2014. 06:21
Poslije osamnaest godina?Pa nama netrebaju neprijatelji mi smo sami sebi najveci neprijatelji.Sramota.
Petak 31.01.2014. 09:23
Још једна предизборна намештаљка попут оне од пре неколико дана о просечној плати од 50.000 РСД. Та квислиншка власт се није сетила ни једнод српског страдалника свих ови година у Хашком казамату, а сад, два месеца пред изборе, свих њих а уз то и муслиманскок кољача чије су руке окрвавњене крвљу 3.500 српских глава из долине Дрине. Стидите се квинслишки изроди!!!
Petak 31.01.2014. 10:03
Svojom NEodgovornoscu je Srbija (maceha) svom narodu i najgora na podrucju bivse Yu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online