Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 06.01.2014.
14:21
Beta A

"Irinej Crnogorce smatra divljacima"

Mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo rekao je da patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej, Crnogorce smatra urođeničkim plemenom, jer im je nedavno poručio da treba da imaju hrabrosti i da traže samostalnu crnogorsku katoličku crkvu.

Srpski patrijerh Irinej
 

Patrijarh Irinej je to izjavio povodom stava vladajuće Demokratske partije socijalista da u Crnoj Gori treba ustanoviti jedinstvenu pravoslavnu crkvu, sa sedištem u njoj samoj, a ne izvan.

"On (Irinej), valjda, misli da su Crnogorci neko urođeničko pleme iz Amazonije i da ne znaju da katolička crkva nije ustrojena po državnom i nacionalnom principu, da papu svi katolici sveta smatraju svetim ocem", rekao je mitropolit Mihailo u intervjuu listu "Pobjeda".

Prema njegovim recima, Irinejeva izjava šalje poruku da Crnogorska pravoslavna crkva, u odnosu na srpsku, znači isto kao i kad bi se u nekoj zemlji osamostalila katolička crkva.

"Irinej je umislio da je rimski papa", rekao je mitropolit Mihailo, ocenivši da patrijarh SPC autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve smatra kao kad bi se neka katolička crkva osamostalila u odnosu na Rim.

Mitropolit Mihailo je podsetio da u pravoslavlju crkve nose nacionalno ime naroda koji zastupaju i da nema nikakvih smetnji da postoji i Crnogorska pravoslavna crkva.

Mitropolit Mihailo je naveo da je prelazak u Crnogorsku pravoslavnu crkvu zatražilo "više od 45 sveštenika SPC", među kojima je i jedan episkop.

On nije želeo da otkrije njihova imena, da ne bi, kako je objasnio, bili izloženi progonu SPC.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.01.2014. 15:47
Miras je mutirani komunisticko udbaski I Vatikanski agent kog aje UDBA upisala na Bogosloviju a Vatikan podrzava da iznutra rasturi pravoslavlje. Komad budaletine koji nezna da Rimski carevi Tiberije, Dioklecijan I mnogi drugi Carevi pa onda Mongoli, Turci, Vatikan I Katolicka Crkva u svoj svojoj materijalnoj sili I bogastvu nisu mogli unistiti nasu crkvu e pa kako ce on jadan klonirani vatikansko komunisticki klovn. Gorjet ces u paklu Mirase satanisto.
Ponedeljak 06.01.2014. 14:49
Necastivnik miras i njegova sekta.
Utorak 07.01.2014. 00:14
Vlast je vlast pa čak i u veri, a zbog vlasti se i hrišćanstvo podelilo i normalno zakrvilo, pa se takva formula gura i ovde među srbima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online