Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 06.01.2014.
13:47
Ž. Marković - Vesti A

Zločin u Kravici na ivici zaborava

U selu Kravica kod Bratunca juče je obeleženo stradanje 158 Srba iz toga mesta, od kojih je 49 ubijeno na Božić 1993. godine kada su muslimanske horde pod komandom Nasera Orića mučki napale ovo selo, ubijajući i paleći sve pred sobom.

Venci i sveće za nevine žrtve: Spomenik u Kravici
 

Među ubijenima bilo je najviše dece i starijih lica. Više od 1.000 meštana Kravice, noseći decu i ranjenike, uspelo je da se kroz velike snežne smetove, na putu dugom oko pet kilometara, preko planinskih prevoja probije do reke Drine, a onda su čamcima prebačeni na teritoriju Srbije.
 

Orić se izvukao

Naser Orić nikad nije odgovarao za zločine u Kravici. Prvo ga je Haški tribunal oslobodio komandne odgovornosti, a onda je istragu sprovelo Okružno tužilaštvo u Bijeljini. Međutim, taj predmet je, zahvaljujući nadležnostima koje ima, Tužilaštvo BiH praktično otelo i on sada skuplja prašinu u ladicama ove institucije u Sarajevu, bez ikakvih naznaka da će optužnica biti podignuta.

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici služen je parastos nakon koga je položeno cveće i prislužene sveće za pokoj duša. Ispred centralnog spomenika u Kravici, odata je pošta i za 3.267 poginulih Srba iz regije Birač stradalih u poslednjem ratu u BiH.


Iako je reč o jednom od najbrutalnijih zločina nad Srbima, u Kravici se nije pojavio niko iz vrha vlasti Srpske. Venac je položio predsednik pododbora Vlade za obeležavanje istorijskih događaja Velimir Dunjić, a isto su učinili i predstavnici boračkih i organizacija koje okupljaju porodice zarobljenih, poginulih i nestalih iz Srebrenice, Bratunca i Zvornika.

Iako po stepenu stradanja ne zaostaje za brojnim zločinima nad Bošnjacima, ovaj zločin nad Srbima već godinama nema primeren publicitet, a dolazak na njegovo obeležavanje, osim vlasti u RS, izbegavaju i predstavnici BiH i međunarodne zajednice.


Anđa Đukanović već 21 godinu ništa ne zna o mužu Ivanu koji je nestao na Božić 1993. u Kravici.


- Patim sa decom i nadam se da će neko odgovarati za ovaj zločin, da će se saznati gde je moj suprug ukopan da ga ekshumiramo i dostojno sahranimo - rekla je Đukanovićeva.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.01.2014. 14:15
De si patuljasti da se poklonis senima mucenika.ti si doso na otvaranju albanske izlozbe u beogradu a u Kravice neces.i ostala dva gomnara iz crne trojke nisu dosla. Vase Je Carstvo Nebesko,mucenici iz Kravice.
Ponedeljak 06.01.2014. 15:36
Mislio sam da je RS malo bolja u tom pogledu, ali i oni su ocigledno samo lutke na koncicima. Zapad zeli da srpske zrtve ostanu tabu tema, i "srpske" vlasti im ispunjavaju zelju. Koja nezavisnost, koji bakraci: dok ne vidimo i ne cujemo da se srpskim zrtvama daje njihov dug od strane zvanicnika, vlast, ma kako se zvala, nije srpska.
Ponedeljak 06.01.2014. 14:37
Pocivajte u Miru!!A sto se tice Baljestina neka se cuvaju,mozda ih ista Sudbina ceka!!!ko zna??!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online