Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 06.12.2013.
05:46
Piše: Budo Simonović A

Ostroška zagonetka - blago Karađorđevića (2): Rasulo na aerodromu

Jedan od neposrednih svedoka burnih ostroških dana u proleće 1941. godine bio je i odavno već pokojni iguman ostroški Serafim Kašić, dugogodišnji smerni službenik ovog svetilišta, a potom i njegov upravitelj. On je iz rodnog Žitnića kod Drniša došao u Ostrog, tri godine pre Drugog svetskog rata, kao 14-godišnji dečak da uči monašku školu: - Upravitelj manastira - kazivao je svojevremeno iguman Serafim potpisniku ovih redaka - tada je bio izuzetno popularni i kod naroda omiljeni arhimandrit Leontije Mitrović, a čuvar ćivota Svetog Vasilija iguman Gerasim Čečur.

Neviđeno rasulo: Kralj Petar Drugi

Doček za kralja

Jednoga dana, koliko se sjećam, bilo je to 13. aprila 1941, banu u Gornji manastir arhimandrit Leontije. Dođe nekako izjutra, ozbiljan i vidno uzbuđen: - A, djeco, sivi sokolovi, da se isprazne i lijepo očiste i namjeste one tri sobe u manastiru, imaćemo noćas na konaku stidne goste... Niko, naravno, ne smije ni pitati ko su gosti. Razletjeli se mi, ribamo podove, čistimo i uređujemo. U neko doba neko na kolima zaprežnim odozdo od Donjeg manastira doveze krevete na šušte i lijepe, nove dušeke i posteljinu. U sve tri sobe, a one su jedna iznad druge, namjestismo po jedan krevet.

Leontije stalno nadzire i naređuje šta i kako valja namjestiti. Najljepši krevet, sa onim finim mesinganim uzglavnicama, i posteljinu sa vezenim jastucima i čipkanim čaršavima u onu srednju sobu. Kad pred veče sve bi gotovo, Leontije nas prizva i okupi: - E, sad, djeco, idite te obucite najljepše i najnovije odežde jer će nam noćas na konak stići naš presvijetli kralj. Ratni požar nagnao sokola da spas potraži u ovim gredama i ovom svetom hramu...

Za čas sam zaboravio umor i neka silna i neopisiva radost me ispunila i ponijela do neba, a u sebi sam ponavljao molitvu: fala ti, Bože i Sveti Vasilije ostroški, kad mene grešnog raba božjega udostojiste da stisnem i cjelivam ruku presvijetloga kralja našega...

Uveliko je bila odmakla noć, karamlučna, ali topla i prijatna, prava proljećna, kad se dolje kod Donjeg manastira ukazaše dva svijetla i zaputiše ka Gornjem manastiru: - Evo ga! - uzbuđeno reče Leontije i poče da nas raspoređuje gdje će ko da čeka. Mene ostavi na samim ulaznim vratima u predvorje manastira, ostale redom, a on sam uđe u ćivot...

Četnik u Sloveniji

Evgenije Rupnik

Evgenije Rupnik bio je četnički vojvoda i komandant Odreda Bijeli orao, jedine četničke jedinice koja je, daleko od Srbije i komande jugoslovenske vojske u otadžbini, tokom celog Drugog svetskog rata delovala na tlu Slovenije i sačuvala se od bilo kakve kolaboracije sa okupatorom.

 

Rupnik mlađi se 1994. godine, nakon pola veka života u emigraciji, vratio u Srbiju.

Dok su se ona dva svijetla odozdo, serpentinama uz strmu, šumovitu padinu, sporo približavala, ja sam stalno pokušavao da zamislim kako li to izgleda kralj i vježbao kako ću mu se što smjernije pokloniti. Prvi prispje krupan čovjek u uniformi. Drži baterijsku lampu u ruci i ne mogu mu čisto vidjeti lice. Prilazi nekako nepovjerljivo, mjeri me od glave do pete i onda tiho pita: - A, gde ti je otac Leontije?
 

Beg iz Ostroga

Kako postoje određene razlike oko toga kad je tačno kralj Petar Karađorđević stigao sa pratnjom i ljubavnicom Doli Najdanović u Ostrog i koliko se tu zadržao, hroničari se ne slažu ni oko toga kad je tačno pobegao iz zemlje. I po kazivanju igumana ostroškog Leontija Mitrovića, koje je zapisao Andrija Koprivica, i po sećanju igumana Serafima Kašića, a i po mnogim dokumentima i knjigama, on je u Ostrog prispeo 13. aprila, prekonačio u Gornjem manastiru i ujutro zorom produžio put Nikšića, gde se već oko podne na Kapinom polju ukrcao u avion i poleteo prema Grčkoj. Tog istog dana, 14. aprila, u Ostrog je stigao predsednik Vlade general Dušan Simović, a ministri i njihove porodice hitali su kolima od Pala prema Nikšiću, gde su pristizali gotovo do ponoći i smeštani u prostorije poljoprivredne škole na periferiji grada. Sutradan je počela i njihova evakuacija koja je trajala dva dana.

Dok objašnjavam da on čeka pored svetih mošti Svetitelja, ispred mene minu sitna prilika u svijetlom mantilu i sa velikim kačketom na glavi. Minu bez riječi i naklona, a ja u čudu ne uspjeh ruku pružiti ni onom drugom pratiocu sa svijetlom koji se uljudno pozdravi i spomenu Boga... Znao sam da je kralj mlad, ali mi ni u snu nije bilo da je tako sitan i upotan, a pogotovu ne da se ne umije uljudno pozdraviti i ruku čovjeku pružiti...

Još dok je kralj sa pratiocima bio u ćivotu, oko manastira je zagušila vojska. Nas su sve preselili i smjestili u konak ispred manastira, čak i igumana Čečura i arhimandrita Leontija. Ujutro mi poranili na jutarnju molitvu, ali nas na ulazu dočeka straža: - Neka, preskočite jutros zvona i molitve, oprostiće Bog i Sveti Vasilije, da ne probudite njegovu svetlost kralja... Vratismo se natrag u konak i ne izlazimo više negdje do osam-devet sati. Onda mene kao najmlađeg poslaše da donesem vode.

Izađem bojažljivo i odmah vidim da nema straže na kapiji ispred manastira. Nema ni vojnika nigdje okolo. Uđem polako unutra. Ne čuje se niko. Ispenjem se na vrh prstiju do prve sobe - ona prazna. Tako i ostale, zijaju otvorena vrata, a unutra nigdje nikoga. Na stočiću u sobi u kojoj je spavao kralj otvorena "spomenica" i u njoj dosta nevješto, osnovačkim rukopisom napisano: 'Slava Ti i milost, Sveti Vasilije.

U ovim teškim danima pomozi mojoj junačkoj vojsci i mome ljubljenom narodu. Petar.' Tek mnogo kasnije saznali smo da su oni izgleda imali radio-stanicu i da su obaviješteni da je vojska pred kapitulacijom. Zato su tako na trku, kriomice, otišli iz Ostroga kako bi ugrabili da bezbjedno uzlete sa Kapinog polja kod Nikšića. Kralj Petar i njegova pratnja su tog 14. aprila 1941. godine prvi stigli na Kapino polje, na inprovizovani aerodrom, jedinu, kakvu-takvu slobodnu vazdušnu luku u Jugoslaviji, koju su tog jutra od njemačkih lovaca i bombardera čuvali gusti, niski oblaci.

Svedok: Iguman Serafim

O vremenu slomovratnog raspadanja i nestajanja jugoslovenske države, o bezglavoj bežaniji kralja i Vlade, haosu koji je tih tragičnih i zlodobnih aprilskih dana vladao na toj posnoj poljani pokraj Nikšića, poslednjoj slobodnoj stopi stare Jugoslavije, Radovan Kovačević, poznati novinar "Politike" je, u nedeljniku "Argument" od 7. oktobra 1994. godine, objavio zanimljivo kazivanje jednog tada još živog svedoka i neposrednog saučesnika te drame.

Reč je o Evgenu-Ženji Rupniku, mlađem sinu Lava Rupnika, poznatog starojugoslovenskog armijskog đenerala (koji je 1946. godine proglašen za ratnog zločinca i pogubljen u Ljubljani, prim. B.S). Evgenija je šestoaprilski rat 1941. godine zatekao na aerodromu u Mostaru kao pilota potporučnika Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva.

Dečak sa naočarima

Rasulo koje je zatekao i video tog 14. aprila na nikšićkom aerodromu, Rupnik mlađi je nazvao "kuplerajem": "Tog 14. aprila po podne pokušavam da odvučem neki avion do stajanke. Iskrsnu odjednom dečak, lepo odeven, sa crnim naočarima i ja mu doviknuh da se skloni. On posluša. Ubrzo stiže i pukovnik Vlajko Jevzić, moj starešina iz akademije i kaza mi da je to kralj. Tu su bila još i dva njegova ađutanta", sećao se Rupnik, koji negira da je sa kraljem tada bila i njegova ljubavnica Doli Najdanović. "Ne, osim pomenutih tu je bio još samo sluga sa tri mala nesesera...

Zatražili su onda od mene avion da se kralj prebaci do Grčke i ja ih to veče ukrcam. Imao sam vrlo malo hrane: konzervu, pomorandžu, keks, i to sam ponudio njegovom veličanstvu, ali odbio je. Lično sam mu ukrcao ona tri kovčežića i stavio ih u jedan pregradak: 'Veličanstvo, samo vi znate gde su', rekao sam mu. Tako su otišli, kralj prvim, a pratnja drugim avionom", svedočio je Evgenije Rupnik.

Sutra - Ostroška zagonetka - blago Karađorđevića (3): Zlato skuplje od života

POVEZANE VESTI

Petak 06.12.2013. 07:08
bezanija...eeee karadjordjevici junaci...njima je jedini plan bio kako sto sigurnije da pobegnu,a narod? zene ,deca, nejac, vojska? lepo su nas ostavili komunistima i nemcima na milost i nemilost , umesto u sumu bato pa u gerilu ali kako u sumu u bele rukavice sa ljubavnicu i zlato...pa ne ide...zato bih vas ja danas opet proterao jer ste sluge englesko masonske!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online