Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 26.11.2013.
17:58
Beta A

Banjalučani objasnili odlazak muslimana iz grada

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić danas je pred haški Tribunal izveo čak trojicu svedoka odbrane koji su negirali da su srpske vlasti u području Banjaluke 1992. sprovodile plan za nasilno proterivanje nesrba.

Karadžić ni na koji način nije naredio istrebljenje, potvrdila sva tri svedoka
 

Karadžić (68), tadašnji predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida.

Trojica tadašnjih zvaničnika regionalnih vlasti u Banjaluci - Anđelko Grahovac, Novak Kondić i Nikola Erceg - negirala su postojanje plana za trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva s teritorije samoproglašene Autonomne Regije Krajina.

Član kriznog štaba ARK, Grahovac je rekao da je taj štab, protivno navodima iz optužnice, "nikada nije dobio instrukcije da sprovede progon i etničko čišćenje". Ni Karadžić, ni njegov najbliži saradnik Momčilo Krajišnik "nikada nisu promovisali mržnju prema drugim narodima", izjavio je Grahovac.

Tokom posete logoru Vojske RS za ratne zarobljenike na Manjači, svedok se, po sopstvenim rečima, uverio se da su "zarobljenici sigurni" i da se "pravila poštuju".

Odlukom da sprovedu "nelegalnu secesiju" BiH od SFR Jugoslavije kojoj su se Srbi suprotstavili, muslimanski i hrvatski lideri, po Grahovcu, izazvali su bosanski rat.

Odgovarajući na pitanje tužiteljke Kerolajn Edžerton, Grahovac je potvrdio da su "stotine poslovnih objekata" nesrba u Banjaluci dignute u vazduh, te da su Muslimani i Hrvati izbacivani iz svojih stanova i kuća. Svedok je, međutim, tvrdio da "to nije bilo naređeno s višeg nivoa", nego da se "raširilo kao epidemija".

"S tim se nisam slagao. Mislio sam da bi mi Srbi trebalo da se borimo protiv povampirenog ustaštva Muslimana i Hrvata, a ne da se bavimo krađom imovine", rekao je on uz ocenu da je "krizni štab mogao da naredi VRS da to spreči".

Predsednik tog štaba Radoslav Brđanin javno je određivao procenat Muslimana koji mogu ostati u Banjaluci da bi "pokazao koliko je veliki Srbin", ali to to nije imalo veze s Karadžićem i Krajišnikom "koji nikada nisu govorili o procentima i progonu nesrba", naglasio je svedok. Tribunal je Brđanina osudio na 30 godina zatvora zbog progona nesrpskog stanovništva iz Bosanske krajine.

Grahovac je potvrdio i da je na Manjači bio zatočen jedan njegov prijatelj Musliman koji nikada nije učestvovao u borbama. Rekao je i da su pojedini pripadnici jedinice VRS "Vukovi s Vučjaka" pljačkali nesrpske kuće, ali je sugerisao da se bosanski Srbi muslimanskim i hrvatskim borcima "nisu mogli suprotstaviti univerzitetskim profesorima".

Član kriznog štaba i presednik vlade ARK, Nikola Erceg izjavio je da taj štab nije imao nadležnost nad policijom i da "nije mogao da naređuje vojsci". Premda su na sastancima štaba pominjani logori za nesrbe u okolini Prijedora – Omarska i Keraterm, to je bilo u kontekstu "logističke podrške". Po Ercegovim rečima, politika vlasti ARK "nije bila nasilje, niti progon nesrba". Imovinom Muslimana i Hrvata koji su "otišli", raspolagale su vlasti u Banjaluci, ali "privremeno".

Treći svedok, Novak Kondić tvrdio je da "politika SDS nije bilo da trajno ukloni nesrpskog stanovništva kroz zločine, genocid, istrebljenje i prisilno premeštanje". Krizni štab u Banjaluci, u kojem je Kondić bio zadužen za "platni promet", imao je zadatak da "obezbedi normalan život", a nije bio, kako se navodi u optužnici, "sredstvo za trajno uklanjanje Muslimana i Hrvata" zločinima.

Kondić je rekao da "nikada nije čuo da je Srpska demokratska stranka nameravala da istrebi bilo koga". U unakrsnom ispitivanju, zastupnik optužbe pitao je svedoka da li je to bilo samo njegovo "lično uverenje", ili pouzdano saznanje. Kondić je odgovorio da je "prosuđivao kao običan građanin".

POVEZANE VESTI

Utorak 26.11.2013. 18:26
Zanimljiva je ova briga Zapada o proterivanju Muslimana i nebriga o proterivanju Srba. U Banja Luci je pre rata živelo 28 558 Muslimana a u Sarajevu 157143 Srbina. U Banja Luku se vratilo 10 hiljada Muslimana. Dakle, iako je Sarajevo bar 5 puta više etnički očišćen od Srba to fašistički Hag ne sprečava da i dalje pljuje po Srbima!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online