Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 22.10.2013.
21:28
Beta A

Francuski oficir: Bio sam talac VRS

Svedočeći na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, bivši pripadnik francuskog Unprofora potvrdio je u utorak navod optužnice da je Vojska Republike Srpske, u maju i junu 1995. godine, uzimala "plave šlemove" za taoce.

Ratko Mladić
 


Po optužnici, snage bosanskih Srba, pod komandom generala Mladića (70), držale su više od 200 vojnika Unprofora kao taoce posle vazdušnih napada NATO na objekte i položaje VRS. Isturanjem talaca na vojne instalacije, potencijalne mete, Mladićeva vojska pokušala je da spreči dalje udare Alijanse iz vazduha.


Francuski oficir koji je svedočio pod pseudonimom RM-401, skrivenog lika i elektronski iskrivljenog glasa, posvedočio je da su pripadnici "neregularne i regularne" vojske bosanskih Srba, rano ujutro 27. maja 1995. upale na kontrolni punkt "plavih šlemova" na Vrbanja mostu u Sarajevu i zarobile njega i devet njegovih vojnika.

Brutalni, ali bez oružja

Tu "komandosku" i "brutalnu" akciju u kojoj nije bilo upotrebljeno oružje i niko od Francuza nije bio povređen, kako je rekao svedok, "izveli su fanatici Slavka Aleksića zvanog Vojvoda", od kojih su neki bili u "uniformama UN".


U satima posle zarobljavanja, po iskazu RM-401, srpski vojnici su, u blizini Vrbanja mosta, tukli i pretili smrću pripadnicima Unprofora, koji su bili izloženi i gnevu civila, pošto je VRS pretrpela žrtve u borbi za Vrbanja most.


Prisilivši ga da obuče uniformu VRS, srpski vojnici su svedoku pretili da će ga "ako nešto pođe naopako", tako obučenog poterati na liniju Armije BiH. Tretman se poboljšao kada su taoci, posle 24 sata, bili prebačeni u kasarnu Lukavica.


Tadašnji komandir francuskih "plavih šlemova" posvedočio je i da je čuo poruku oficira VRS štabu Unprofora da će taoci biti pogubljeni, ako se snage UN ne povinuju njihovim zahtevima i NATO ne obustavi napade iz vazduha.


Po rečima RM-401, VRS je 29. i 30. maja 1995 po dvojicu njegovih vojnika odvela i vezala lisicama za vojne objekte koje bi NATO mogao bombardovati, snimivši ih tako vezane televizijskim kamerama. Potom su bili vraćeni u Lukavicu nepovređeni. Svedoka i druge francuske vojnike Unprofora, VRS je oslobodila 30. jula 1995.


Ratni zarobljenici, ne taoci

Mladićev branilac Dejan Ivetić sugerisao je, tokom unakrsnog ispitivanja, da je VRS pripadnike Unprofora držala kao "ratne zarobljenike", a ne kao taoce, zato što su se prethodno "plavi šlemovi" svrstali na stranu muslimanskih snaga zahtevom da avioni NATO bombarduju srpske položaje.


Negirajući da je Unprofor kojem je, po njegovim rečima, zadatak bio da u Sarajevu razdvoji sukobljene strane, delovao u korist ABiH, RM-401 je odgovorio: "Bio sam zarobljenik, a zapravo talac".


Svedok je odbacio kao netačnu i tvrdnju Mladićevog advokata da su francuski Unprofor i muslimanske snage zajedno napali VRS i povratili kontrolu nad Vrbanja mostom i da je zato, tog 27. maja 1995, bilo "mrtvih i Francuza i Srba".


Armija BiH iskoristila napad “plavih šlemova“

"To nije tačno. Francuski Unprofor je povratio ono što je izgubio, to posmatračko mesto po nalogu predsednika Republike. Bili smo već dovoljno poniženi ... i morali smo povratiti autoritet", naglasio je svedok. On je, međutim, prihvatio da je ABiH, iako o napadu nije bila obaveštena, "iskoristila" akciju "plavih šlemova" da i ona napadne VRS.


RM-401 prihvatio je sugestiju Mladićeve odbrane da je u kasarni Lukavica jedan oficir VRS pročitao Ženevsku konvenciju i rekao im da će biti tretirani kao ratni zarobljenici.


Izvođenje dokaza o optužbi za uzimanje međunarodnih talaca, tužioci će, iskazom sledećeg svedoka, nastaviti u sredu.


General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida i terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.10.2013. 21:34
Uh bre svetska gamad...ja ću da te bijem a ti nesmeš da se braniš...EU da Bog da da nestanete kao faktor sa lica zemlje.
Utorak 22.10.2013. 22:02
Пси са запада само знају за закон силе, генерал је урадио исправно. Камо среће да је и на Космету тако урађено.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online