Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 21.10.2013.
17:13
RTS, Jutarnji list A

Hrvatska plaća penzije vojnicima NDH

Više od 13.000 vojnika nekadašnje NDH i članova njihovih porodica prima penziju, za šta se godišnje izdvaja više od 45 miliona evra, piše "Jutarnji list". Hrvatski državni arhiv od 1993. izdaje potvrde o učešću u oružanim snagama NDH.

Ilustracija: Vojnici nekadašnje NDH primaju državnu penziju
 

Za penzije više od 13.000 vojnika nekadašnje Nezavisne države Hrvatske i članova njihovih porodica se godišnje izdvaja više od 45 miliona evra, pokazuju podaci hrvatskog Zavoda za penziono osiguranje. Direktor Hrvatskog državnog arhiva Vlatka Lemić izjavila je da ta institucija od 1993. izdaje potvrde o učešću u oružanim snagama NDH. Do kraja prošle godine je zahtev za izdavanje potvrde o učešću u oružanim snagama NDH podnelo 1.683 osoba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Hrvatski parlament je 1993. usvojio izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima je pripadnicima oružanih snaga NDH, nazvanim u tom zakonu "domovinska vojska", omogućeno da im se svaka godina provedena u oružanim formacijama računa kao dve godine radnog staža. Isti kriterijum je primenjen na godine provedene u ratnom zarobljeništvu, navodi "Jutarnji list".


Vlatka Lemić tvrdi da je oko 70 odsto građana koji su zatražili potvrdu dobilo negativan odgovor, jer se većina vojne građe NDH čuva u Beogradu, u Vojnom arhivu Ministarstva obrane.
 

U Zavodu za penzijsko osiguranje su naveli da su za izdavanje uverenja o pripadnosti oružanim snagama NDH nadležna dva udruženja građana - Društvo ratnih veterana Hrvatski domobran i Društvo bivših vojnika regularne hrvatske vojske. Tim udruženjima su zainteresovani morali dostaviti potvrdu Hrvatskog državnog arhiva ili neki drugi dokument, po mogućnosti izvorni, da su bili pripadnici snaga NDH.
 

Oni koji nisu imali nikakav pismeni dokument o pripadnosti tim snagama morali su priložiti svoju fotografiju iz oružanih snaga NDH ili potvrdu nadležnog Ureda za odbranu i overene izjave dva svedoka. U Zavodu za penzijsko osiguranje tvrde da potvrde dva udruženja građana same po sebi nisu bile dovoljan dokaz za ostvarenje povlašćene penzije, već je posebno telo Zavoda sprovodilo dokazni postupak, posle čega se donosilo rešenje o penziji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.10.2013. 17:26
Eto, dragi Srbi u Srbiji sada jos vise navalite na prepunie trgovacke police hrvatske robe sirom Srbije i vasom kupovinom osigurajte urednu isplatu penzija ustasama. Strava! Uzas! Zalost!
Ponedeljak 21.10.2013. 18:02
Pa nemojte tako, na slici gore nisu svi ustase. Ova fotografija je prilicno poznata jer se na konju nalazi partizan. Rukuju se rukuju, oni koji putuju: http://www.novinar.de/2012/01/19/saradnja-brozovih-partizana-i-pavelicevih-ustasa.html
Ponedeljak 21.10.2013. 17:36
Tamo nema "subnor"-a, ck, pk, zk i ostalih šatro crvendaća da se pobune protiv "prava" ustaša ? ovde, čim se pomene JVuO - odma' drvlje i kamenje.... kakve crne penzije....?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online