Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 13.10.2013.
15:24
RTS, Beta A

Ćirilica "podiže" mere bezbednosti

Bezbednosna situacija u Vukovaru je podignuta na najviši stepen, nakon što su tokom protekle noći vraćene dvojezične table na dvema institucijama državne samouprave u tom gradu, tvrdi Jutarnji list. Ćirilične ploče su vraćene na zgrade državne uprave i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Ćirilične table mora da čuva policija
 

Predstavnik vukovarskih branitelja okupljenih u takozvanom "Štabu za odbranu hrvatskog Vukovara", izjavio je tim povodom da oni danas neće preduzimati nikakve aktivnosti, jer imaju druge preuzete obaveze. A o daljim koracima vezano za uvođenje ćirilice u Vukovaru će, kako je rekao, na vreme obavestiti javnost.

Portparol branitelja Vukovara Igor Gavrić je ocenio "morbidnim to što su ćirilične ploče vraćene samo dan pre sahrane 11 žrtava Domovinskog rata u Sotinu".

"Pozivam sve hrvatske domoljube neka vide šta radi vlada, a onda će i sami znati šta treba napraviti", poručio je Gavrić, preneo je Jutarnji.

Vukovarski branitelji, naime, tvrde da u tom gradu ne živi trećina srpske populacije, kako je to pokazao popis stanovništva 2011. godine. Prema hrvatskom Ustavu, u gradovima i opštinama gde pripadnici manjina čine trećinu populacije stiču pravo na zvaničnu upotrebu svog pisma. Problem ćirilice u pojedinim gradovima i opštinama u Hrvatskoj, posebno u Vukovaru, proteklih dana je povod za incidente koje su osudili predsednik Ivo Josipović i vicepremijerka Vesna Pusić.

"Skidanje tabli za osudu"

 

Koalicije udruženja izbeglica osudila je danas skidanje i razbijanje latinično - ćiriličnih tabli u Vukovaru, Zagrebu, Udbini i Vojniću.

 

"Ključno pitanje jeste da li u Hrvatskoj postoji stvarna politička volja da se uhapse počinioci ovog i mnogih drugih incidenata sa antisrpskom pozadinom, jer u prethodnih 18 godina od završetka rata takve političke volje u Hrvatskoj, nažalost, nije bilo", navodi se u saopštenju.

 

Koalicija udruženja izbeglica podsetila je da Hrvatska nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji je usvojen još daleke 2002. godine u kome Srbi imaju pravo na slobodnu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u opštinama i gradovima gde ih je više od 33 odsto prema popisu stanovništva. Prema rezultatima popisa iz 2011. godine Srbi to pravo treba da ostvare u 21 opštini i dva grada – Vukovaru i Vrbovskom.

 

Takođe, Hrvatska ne poštuje u praksi odredbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji Srbima garantuje proporcionalno zapošljavanje u opštinama i gradovima gde ih je više od 15 odsto i u županijama gde ih je više od 5 odsto.

Premijer Zoran Milanović nije se u četvrtak, kako je bilo najavljeno, sastao sa predstavnicima vukovarskih branitelja jer su oni odbili da dođu na razgovor sa premijerom koga smatraju uzrokom "destabiliacije" u tom gradu. Milanović je na sedinci vlade u četvrtak pozvao vukovarske branitelje na razgovor oko uvođenja ćirilice istakavši da tu malo toga može biti promenjeno jer je reč o poštovanju Zakona o pravima manjina.

Premijer je tada rekao da ne želi da razgovara sa braniteljima iz drugih hrvatskih gradova. Vukovarski branitelji su, međutim, poručili da ne žele da razgovaraju sa Milanovićem zato što ih uslovljava. Hrvatski premijer je tada rekao i da mu se ne sviđa naziv "stožer"(štab) jer, kako je objasnio, više podseća na ratno nego na vreme mira.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.10.2013. 15:29
Nadam se da će maloumnici shvatiti da ovako samo potvrđuju priču o svom neslovenskom porijeklu iz nekadašnje Persije, tj. iz današnjeg Afganistana, jer ovi napadi na ćirilicu nemaju parnjaka u modernom svijetu osim onih talibanskih pucnjeva na statue Bude u Afganistanu. Dva brata više ne liče od Hrvata i Afgana- talibana u postupcima prema drugoj kulturi
Nedelja 13.10.2013. 20:08
To je saldo svakodnevne borbe Srba katolika tzv Hrvata protiv sopstvenog srpstva. Pobili su i proterali sve pravoslavce i sada ubijaju Srbina u sebi.
Nedelja 13.10.2013. 19:27
Не разумем шта Хрвати имају толико против ћирилице. То је Српско писмо баш као и што је Никола Тесла Србин. Кад могу да се диче једним Србином, што се неби дичили и ћирилицом.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online