Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 02.10.2013.
01:10
Đ. Barović - Vesti A

"Hag odaje naše svedoke"

Iza zahteva Radovana Karadžića da Haški tribunal pokrene istragu protiv nekadašnjeg glavnog tužioca Karle del Ponte zbog odavanja poverljivih izveštaja sa suđenja Slobodanu Miloševiću američkim zvaničnicima, skriva se opravdana zabrinutost da se haško tužilaštvo i dalje služi sličnim metodama u procesu protiv njega. Ovo tvrdi Karadžićev pravni savetnik, Marko Sladojević.

Svedoci odbrane pod pritiskom: Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
 

- Naša odbrana je zabrinuta da se haško tužilaštvo i dalje služi istim metodama i da poverljive informacije deli licima, agencijama i organizacijama koje na te informacije nemaju ama baš nikakvo pravo. Ovo pitanje je veoma važno zato što na spisku svedoka odbrane imamo nekoliko ljudi čiji identitet je zaštićen upravo da bi se sprečili mogući pritisci, odnosno kako bi im se omogućilo da iznesu istinu u Hagu, a da pri tome ne strepe za svoju ili sigurnost svojih najbližih.

Rat dve odbrane?

Sladojević demantuje da bi pojavljivanje Mladića u prosecu protiv Karadžića proizvelo "rat dve odbrane" i dodatno zakomplikovalo sudske procese nekadašnjeg predsednika i komandanta VRS.
- S obzirom da se radi o dva zrela i profesionalna pravna tima koja imaju veoma razvijenu svest o značaju ova dva sudska procesa, takav "rat" nije verovatan. Naprotiv, očekujem da ćemo, u granicama koja pravila tribunala to dozvoljavaju, samo pojačati saradnju u interesu naših klijenata - decidan je Karadžićev pravni savetnik.

 

- Ukoliko tužilaštvo obelodanjuje imena takvih svedoka predstavnicima američke ambasade kao što je to bio slučaj u predmetu Milošević, ili drugim licima koji na takve informacije nemaju pravo, ko nama može da garantuje da sutra našeg svedoka neće pojesti mrak, ili na njega neće biti izvršen takav pritisak, upućivanje pretnji i slično kako bi svedok na kraju odustao od svedočenja i iznošenja krucijalnih informacija za našu odbranu - ističe Sladojević i dodaje da je već bilo problema oko jednog Karadžićevog svedoka na koga su se, po dobijanju statusa svedoka, obrušile vlasti u BiH.

- Taj čovek je sada na sigurnom i uskoro bi trebalo da se pojavi u sudnici, ali neko je očigledno odao njegov identitet i da će se pojaviti u Hagu, a to je ono pokušavamo da sprečimo - navodi Sladojević i dodaje da postoji niz drugih, veoma jakih indicija ili dokaza kršenja prava optuženih.


- Vikiliks je prethodno obelodanio ponašanje bivšeg upravnika Pritvorske jedinice koji je uredno američku ambasadu obaveštavao o Miloševićevim privatnim telefonskim razgovorima ili razgovorima koje je vodio oko svog suđenja. Kako da znamo da se to isto ne radi i sada u našem predmetu, odnosno da li se sve ono što se sa njim dogovaramo ne prenosi direktno tužilaštvu, a u pitanju je ne samo priprema svedoka, već i strategija odbrane?

Sumnjive metode tužilaštva: Marko Sladojević

- Ko nam može sa sigurnošću reći da se te informacije ne dostavljaju Tužilaštvu u Sarajevu koje ima mogućnosti da vrši pritisak na naše svedoke tako što ih preko noći stavljaju u status osumnjičenih? Puno je razloga za opravdanu sumnju zbog čega bi Haški tribunal trebalo da reaguje i proveri sve informacije - ističe Karadžićev pravni savetnik koji objašnjava da Karadžić i dalje insistira na svedočenju nekadašnjeg načelnika Glavnog štaba Vojske RS, Ratka Mladića isključivo u želji da zajedno razbiju tezu optužbe o udruženom zločinačkom poduhvatu.
 

Pitanja za generala Mladića

Da li će svedočiti: General Ratko Mladić

Marko Sladojević kaže da se od generala Mladić očekuje da predoči svoja saznanja u vezi Srebrenice, odnosno šta je tačno znao i da li je o bilo čemu izvestio dr Karadžića?


- Tužilaštvo nema niti jedan dokaz da je dr Karadžić saznao za ubistva ratnih zarobljenika u Srebrenici, a kada je, nekoliko meseci kasnije, dobio prve indicije odmah je naredio istragu, među ostalima upravo i generalu Mladiću. Međutim, obojica su ubrzo smenjeni sa vlasti, te nisu mogli da vide rezultat te istrage - ističe Sladojević.

- Svrha Mladićevog svedočenja je isključivo u razbijanju tog nebuloznog koncepta. Ne znam ko bi bolje od njega opisao ulogu i aktivnosti VRS na odbrani srpskog naroda. Ali, to svedočenje neće značiti i da se generala Mladića traži "direktno priznanje krivice", jer to i nije koncepcija odbrane dr Karadžića - zaključio je Sladojević.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.10.2013. 01:38
"Radovane Radovane ne potpisuji nista, ginucemo do zadnjeg za nasa ognjista". To je bila jedna od mnogih pesama posvecenih nasem heroju, a da li se danas ko interesuje za njega?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online