Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.09.2013.
02:22
K. Marković - Vesti A

Zašto Kep nema tretman kao i Zentaj?

Mogli bi proći još meseci pre nego što bude okončan sudski postupak po žalbi Dragana Vasiljkovića na odluku bivšeg ministra unutrašnjih poslova Australije da on bude izručen u Hrvatsku. Ovo je "Vestima" izjavio njegov pravni zastupnik Den Mori, prvog dana pretresa po žalbi u Federalnom sudu u Melburnu.

Pravni tim Dragana Vasiljkovića napušta sud

Pred sudom, pored Morija i drugih pravnika kancelarije Šajn lojers, slučaj Vasiljković zastupa barister Džulijen Bernsajd. Odbrana je u uvodnom izlaganju iznela kako će se njihov slučaj zasnivati na proceduralom kašnjenju, te kako su oni uočili, na pravnim greškama koje je svojim rešenjem o izručenju napravio bivši ministar Džejson Kler.

Naime, ovaj ministar za unutrašnje poslove u vladi Džulije Gilard, u novembru prošle godine doneo je odluku da se Vasiljković izruči Hrvatskoj, a nakon višegodišnjeg

Predugo u apsu, spora država

 

U ponedeljak je kao svedok pozvana gospođa Ketrin Džons, pomoćnica sekretara u Ministarstvu državnog pravobranioca u Kanberi. Vasljkovićev pravni tim je od nje tražio odgovore na pitanja zbog čega je zaposlenima u pravobranilaštvu trebalo toliko vremena da ministru dostave zvanične savete o merama koje treba da donese, iako su dobro znali koliko godina Vasiljković sedi u zatvoru.
- Svako vaše odlaganje donošenja odluke za podnosioca ove žalbe značilo je dodatne dane u zatvoru - rekao je gospodin Bernsajd.
Ketrin Džons je tokom iskaza rekla da su zaposleni bili upoznati sa Vasiljkovićevim predmetom, koji "prilično dugo traje", zbog čega ih je, kako je navela, podsticala da predmet ubrzaju.
- Nemam pismene dokaze, da sam podsticala zaposlene da ubrzaju pravne radnje. Ali sam im to više puta govorila. Bili smo izuzetno svesni potrebe da se postigne napredak u ovom predmetu, rekla je ona.

pravnog spora, koji je počeo 2006. godine, kada je na zahtev Hrvatske ovde pokrenut postupak njegovog izručenja.


Na sudu je rečeno da Republika Hrvatska želi da ispita Vasiljkovića u vezi navodnih zločina, koji su počinjeni u periodu između 1991 -1992. godine, dok je on bio komandant paravojne jedinice, a na području tadašnje Republike Srpske krajine.
Barister Bernsajd najavio je da će njihov pravni tim ukazati Federalnom sudu na nedozvoljeno kašnjenje u donošenju važnih proceduralnih odluka, zbog kojih je Vasljković nedozvoljeno dugo u zatvorskom pritvoru.


Takođe, Vasiljkovićevi branioci su zastupali stav da je odluka ministra Klera u suprotnosti za pojedinim odredbama Ženevske konvencije, kao i da on nije imao proceduralno pravičan tretman.


- Prošao je izuzetno dug vremenski period - rekao je barister Bernsajd i s tim u vezi postavio pitanje, da li je odluka ministra Klera doneta "u razumno praktičnom" vremenskom periodu. To je bilo izuzetno važno u ovom slučaju, naglasio je on, kada se ima u vidu činjenica da je Vasiljković već mnogo godina u zatvoru.


On je sudiju Dženifer Devis podsetio na činjenicu da je Vasiljković već dugo u pritvoru, zbog čega je bilo izuzetno važno da se odluka u njegovom slučaju donese u razumnom vremenskom roku.


Sudija Dženifer Devis nije smatrala potrebnim da, na predlog žalbe, sasluša izlaganje svedoka, profesora međunarodnog prava Tima Mekkormaka. Kako je rekla prisutnima u sudu, svoje razloga za takvu odluku ona će objasniti naknadno, ali i da će tokom razmtranja odluke, uzeti u obzir priložene iskaze u kojima se navode njegovi stavovi.


- Eksperti mogu da iznose svoja mišljenja na sudu, ali je je ipak sud taj koji donosi sam svoje odluke - rekla je sudija Devis.


Vasiljković je, kako se čulo, uhapšen januara 2006. godine. U zatvoru je proveo sve do oktobra 2009, da bi tada Federalni sud odbacio nalog za njegovo gonjenje i pustio ga na slobodu. Nakon žalbe u ime hrvatske vlade, Vrhovni sud je u martu sledeće godine poništio tu presudu i on je 13. maja ponovo uhapšen.

Pratio pretres iz ćelije

 

Dragan Vasiljković je pratio pretres iz zatvora Parkli u Sidneju posredstvom video-linka. Nosio je crnu jaknu i tamno sivi džemper. Nije imao priliku da se lično obrati sudu. Saslušanje je pratio izuzetno pažljivo i bio je vidno zamišljen. Kada su se njegovi advokati pozivali na određene dokumente, on ih je pronalazio u papirima koje je držao na stolu ispred sebe i pažljivo ih čitao.


Vasiljkovićevi pravnici između ostalog su ukazali na više primera u domaćem i međunarodnom pravu koji pri procesu izručenja podsećaju na obaveze i prava proistekle iz Ženevske konencije. Naveli su i sličnosti sa neuspelim zahtevom za izručenje Čarlsa (Karolja) Zentaja iz Perta. (Federalna vlada je u novembru 2009. godine odobrila da Zentai bude izručen Mađarskoj, ali je posle žalbe u avgustu 2011, Federalni sud poništio tu odluku. Prethodno je ministar unutrašnjih poslova doneo rešenje o njegovoj ekstradiciji.)


Navedeno je i to da Vasiljković, za razliku od Zentaja, ne može da se brani sa slobode, već je "neverovatno dugi period u pritvoru".
U sudnici melburnskog Federalnog suda sem predstavnika dveju srpskih novina, nije bilo drugih predstavnika zajednice.


Saslušanje je nastavljeno.

Odluka najranije u novembru

 

Advokat Den Mori je, usput, bio branilac takođe Australijanca Dejvida Hiksa, koji je pred američkim vojnim sudom bio optužen kao saradnik terorista i bio zatočen u Gvantanamu.
- Federalni sud neće odmah doneti odluku po našoj žalbi. Verovatno će im trebati nekoliko meseci i odluku očekujemo najranije u novembru, rekao nam je ispred suda gospodin Mori.
- Verovatno će se slučaj preneti i u sledeću godinu. Treba računati i na vreme za žalbu na odluku koju će uložiti jedna ili druga strana u sporu. Međutim, važno je ipak, da se proceš konačno privodi kraju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online