Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 10.09.2013.
16:56
Beta A

Mladić: Loše mi je; Lekari: Sposoban je da mu se sudi

Proces protiv generala Ratka Mladića nije nastavljen ni u utorak 10. septembra pred Haškim tribunalom pošto je optuženi tvrdio da je suviše bolestan da bude prisutan u sudnici, iako su lekari iz sudskog pritvora ostali pri nalazu da je Mladić, iako pod velikim stresom, sposoban da učestvuje u suđenju.

General Ratko Mladić na suđenju u Haškom Tribunalu
 

Raspravno veće zakazalo je, nakon što je razmotrilo izveštaj lekara, nastavak suđenja za sutra, upozoravajući da će svedok biti saslušan bio Mladić u sudnici ili ne, ukoliko ne dođe do ozbiljnijih promena u njegovom zdravstvenom stanju.

Mladićev advokat vikao na prestavnicu sekretarijata

Sudije su jutros, kako je kazao sudija Ori, dobile informaciju da je advokat Lukić, van sudnice, pred Mladićem "vikao na predstavnicu sudskog sekretarijata", rekavši, između ostalog, da veće i predsedavajući "ubijaju" Mladića i da on, zato što se oseća sve lošije, više neće dolaziti u sudnicu ako sudije ne prihvate da smanje broj sedmičnih radnih dana sa pet na četiri. Lukić se, potom, kako je preneo sudija Ori, izvinio predstavnici sekretarijata, sugerišući da tako mora da se ponaša pred klijentom. Upitan danas u sudnici da li je to tačno, Lukić je sudiji Oriju rekao: "Da, vikao sam na predstavnicu sekretarijata". Posle pauze od tri i po sata, raspravno veće je danas dobilo "usmeni izveštaj" lekara koji je u pritvoru pregledao Mladića. Po rečima
sudije Orija, tim pregledom nije ustanovljeno "ništa novo", već da je Mladić "pod velikim stresom" zbog suđenja, ali i sposoban da učestvuje u procesu. Lekari su ponovili i svoju preporuku da, zbog
fizičke slabosti optuženog, sud zaseda četiri dana sedmično.

Mladićev branilac Branko Lukić rekao je, prethodno, da Mladić želi da prisustvuje suđenju, ali da za to nije sposoban zbog bolesti. Lukić je zatražio da Mladić bude podvrgnut detaljnom lekarskom pregledu kojim bi bilo ustanovljeno da li on ne želi da učestvuje u procesu ili za to nije sposoban.

"Naš stav je da bi nastavak suđenja, u odsustvu generala Mladića, bio kršenje pravila Haškog tribunala i da mi u tome ne želimo da učestvujemo. Ukoliko budemo primorani, tražićemo izuzeće veća, pošto smatramo da ovo suđenje, bez izričite saglasnosti generala Mladića, u stanju u kojem se nalazi, ne može da se nastavi", upozorio je advokat Lukić.

Predsedavajući sudija Alfons Ori naglasio je, međutim, da "pretresno veće, a ne odbrana kontroliše ovaj proces" i da to neće promeniti reči branioca Lukića. Po rečima sudije Orija, izveštaji lekara nisu utvrdili ništa što bi ukazivalo da Mladić nije sposoban da prisustvuje procesu.

"Ukoliko optuženi odluči da ne dođe u sudnicu... veće će to smatrati njegovim odricanjem od prava da prisustvuje... Sutra ujutro, ukoliko ne dođe do promene u njegovom zdravstvenom stanju, nastavićemo i ako optuženi bude i ako ne bude prisutan u sudnici", kazao je sudija Ori.

Mladić se u utorak 10. septembra nije pojavio u sudnici, a pretresno veće obavešteno je iz sudskog pritvora da on tvrdi da je suviše bolestan da prisustvuje procesu. Suđenje je bilo prekinuto posle sat vremena, nakon što se Mladić požalio, kako je sudijama preneo branilac Lukić, da mu je "utrnula desna strana tela", odnosno ruka i noga i da "ima veliki pritisak u desnoj preponi". Nakon što ga je pregledala medicinska sestra, optuženi je, juče prepodne, bio vraćen u pritvor u Sheveningenu.

Mladić ne može da se svuče posle suđenja koliko je isrpljen

General Mladić je, pre hapšenja krajem maja 2011, preživeo tri moždana udara, zbog čega mu je pokretljivost desne strane tela ostala umanjena. U pritvoru Tribunala, odnosno haškoj bolnici Bronovo, Mladić je, u međuvremenu, bio lečen od upale pluća i podvrgnut lakšim intervencijama, a testiran je i na maligna
oboljenja, uz negativne rezultate.

Tokom rasprave o njegovom zdravstvenom stanju, početkom juna ove godine, Mladić se zahvalio sudu i medicinskom osoblju u pritvoru što su mu "spasili život" i "izvukli ga iz groba". Lekar iz sudskog pritvora Paulus Falke je prethodno, podržavajući zahtev odbrane da se radna sedmica smanji sa pet na četiri radna dana, precizirao je da je stanje Mladića "stabilno" i da nema promena na gore.

Usled sumnje da general Mladić boluje od raka, nedavno je obavljena biopsija, rezultati su bili negativni, kazao je tada doktor Falke.Medicinsko osoblje u pritvoru primetilo je da se Mladić "izuzetno umara" na suđenju. "Kada dođe sa suđenja, nema snage ni da se svuče i samo leži u krevetu i ignoriše večeru", izjavio je lekar.
Mladić je izgubio i šest kilograma od kada se našao u pritvoru 2011. Kada je prošle godine bolovao od upale pluća, Mladić je imao "manje od 60 kilograma", rekao je u junu sudija Ori. Po nalazu psihijatara, Mladić svedočenja na suđenju prihvata "veoma bolno i uznemirujuće", što možda utiče na njegov apetit, preneo je doktor Falke.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.09.2013. 19:14
Nehuman odnos prema zatvoreniku....!!! Oni sude druge za čin, koji oni sami sprovode !
Utorak 10.09.2013. 21:05
ЂЕНЕРАЛЕ, НЕК' ЈЕ ТВОЈОЈ МАЈЦИ ХВАЛА !!!
Utorak 10.09.2013. 21:32
Koji su to lekari, naslednici Dr Mengela, fašisti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online