Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 12.07.2013.
05:36
Beta A

"U grobnicama posle Srebrenice pokopani i vojnici"

Odbrana Ratka Mladića sugerisala je danas pred Tribunalom u Hagu da su u grobnicama iz jula 1995, posle pada Srebrenice, pokopana i tela muslimanskih vojnika poginulih u borbama oko te enklave.

Ratko Mladić
 

Svedok optužbe Din Mening, tokom unakrsnog ispitivanja, ostao je, međutim, pri iskazu da obiman dokazni materijal potvrđuje da je velika većina ekshumiranih žrtava bila streljana, a ne ubijena u borbi. Mening je, kao istražitelj tužilaštva, koordinirao istragu masovnih grobnica nađenih posle pada te zaštićene zone UN.


Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, Mladić (70) optužen je za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela taj grad.


Mladićev branilac Dragan Ivetić tvrdio je, pozivajući se na dokumenta UN, da je iz kolone muslimanskih muškaraca, koji su iz Srebrenice pokušali šumom da se probiju ka Tuzli, poginulo oko 3.000, sugerišući da su neka od tih tela u masovnim grobnicama.


"Mi o tome nismo našli dokaze", odgovorio je Mening, napominjući da se nije bavio istragom o poginulim Muslimanima iz kolone.


Kazao je i da "veruje da su tela mnogih koji su poginuli, ostavljena na tlu da se raspadnu" i da je te posmtrne ostatke kasnije prikupila bosanska komisija za nestala lica.


Na sugestiju Mladićevog advokata da su sve sekundarne grobnice bile u krugu od pet kilometara od pravca proboja kolone, Mening je odgovorio da to ne može potvrditi, ali da su grobnice nađene u zabačenom području, gde "nije bilo tragova borbi".


Svedok je potvrdio da u određenom broju slučajeva nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti. "Ali, kada nađete ruku obmotanu žicom, bez tela, postoji jaka sugestija da ta osoba nije poginula u borbi".


Na pitanje da li želi da general Mladić bude osuđen za ubistva u Srebrenici, Mening je odgovorio da smatra da je dovoljno dokaza Mladićeve krivice, ali je ukazao da to njegovo mišljenje nije uticalo na njegovu nepristrasnost tokom istrage i svedočenja.

POVEZANE VESTI

Petak 12.07.2013. 08:10
Nepristrasan si, vidi se odmah !!!
Petak 12.07.2013. 09:35
Nakon Kosmeta, dolazi na red RS, i to je sve. Oce da nam nametnu genocid i da sagibamo glave iducih sto godina kao Nemci, iako je Hermanova studija na empirijski nacin potvrdila da je streljano oko 700-800 muskaraca, sta i potvrdjuje UN. Sve ostalo su propagande tehnokratskih i ucenjenih vlada, mediokracije koje se drze na klimavim nogama, izjavama svedoka pokajnika-Nikolica i Erdemovica-Pelemisovih placenika. Kako je moguce da je bitan iskaz LJUDI koji su proveli veci deo svogh zivota ubijajuci druge ljude na tri kontinenta. Mogu oni i da hapse i optuuju koga hoce, ukljucujuci i nas sa sajta, ali istinu nece da sprece, i na kraju ce da plate cenu lazi.
Utorak 27.08.2013. 15:00
Zločine nikad priznati...bitniji su političari koji su ih počinili...jade moj i bedo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online