Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 14.06.2013.
12:33
M. Roknić - Vesti A

Koljač sa Korane progoni "četnike"

U Karlovcu se ponovo podigla velika prašina oko "eskalacije srpskog ekstremizma", čija je "žrtva" bio, ni manje ni više, već Mihajlo Hrastov, jedini osuđeni za pokolj trinaestorice srpskih rezervista na Koranskom mostu 1991, istina na simboličnu kaznu, u procesu koji je trajao 20 godina.

Osuđen za pokolj Srba: Mihajlo Hrastov
 

Hrastov nije bio na mestu događaja od pre desetak dana, 29. maja, već su mu "pretnje" preneli njegovi saborci, koji su tog dana sedeli na terasi kafića Promenada kada su naišla dvojica karlovačkih Srba, otac i sin, Dragan i Milić Endi Ćutković. Oni su im tada uputili "strašne pretnje": da je to Srbija, da će stići odredi iz Banjaluke i Beograda da kolju Hrvate, da oni znaju gde su im porodice, pa i Hrastovljeva...

Obeleženi za odstrel

- Obeležili su nas za odstrel, kao, boje se najezde Srba. A gde su nestali karlovački Srbi, trebalo bi pitati te hrastove i čerkeze. Pa, Hrastovljeva supruga godinama vodi kafić na čijoj fasadi piše "Srbe na vrbe". I kako će jedan Srbin živeti u gradu na čijim fasadama i danas čita takve poruke i u svakoj ulici gleda porušene srpske kuće - pita Dragan.

Mediji su preneli priču "žrtava" tog incidenta, a specijalci su došli pred kuću Ćutkovića, odveli ih na saslušanje i noćenje u policijskoj stanici.
Braniteljske organizacije zgrožene su puštanjem tih "četnika" iz pritvora i preko medija pitaju da li će ponovo morati u rat da bi dokazali da ovo nije Srbija.
A Ćutkovići, Dragan i Endi, u svojoj kući, u naselju Mostanje, u potpunoj izolaciji, čekaju pravosudni ishod te priče ne verujući da im se to događa. Reporter "Vesti" jedini je od novinara koji ih je potražio da čuje i njihovu verziju.


- Prolazili smo tog dana pored kafića Promenada na čijoj je terasi sedelo nekoliko gostiju. Endi je išao nekoliko koraka ispred, kada je jedan od njih povikao: "Šta ti srbuješ, majku ti četničku!" Gledam kome to viče, vidim nekoliko prolaznika i Endija, koji se okrenuo. I ponovo se čuje ista psovka. Endi ga pita je li on to njemu govori, a tip još pojača: "Zaliću te benzinom i zapaliti, majku ti...

Endi razmišlja o odlasku

- Rođen sam u Manhajmu, u Nemačkoj, u kojem žive 163 nacije. A ovde šovinisti vode glavnu reč. Moj otac nije učestvovao u tom građanskom ratu. Živeo sam u Beču, Berlinu, Barseloni, Atini i svugde imam prijatelje. Ne verujem da ću ostati u Karlovcu - kaže Endi, kome su hrvatski mediji zalepili metu na čelo, i ne samo njemu, već i njegovoj 14-godišnjoj sestri i desetogodišnjem bratu.

"Gledam u tog bukača, i jednog iza, koji mu stalno suflira. Nismo ih poznavali - priča Dragan. Četvorica kreću i da se fizički obračunaju, ali nisu bili sigurni u ishod, jer su znali da se Dragan godinama u Nemačkoj profesionalno bavio američkim fudbalom, a Endi je dve godine bio reprezentativac Hrvatske u tekvondou.


- Krenuli su prema nama, među njima i vlasnik kafića, izvesni Šnajder. Pitam ga je li čuo šta je čovek sa njegove terase govorio mom sinu. Sve je potvrdio. Kažem mu da je dužan pozvati policiju i sve prijaviti ili ću to sam uraditi. U tom prilaze i ostali, da se tuku, jedan u ruci drži odvijač. A taj najglasniji mi kaže: "Reci policiji da te je Goran Čerkez, onaj sa Koranskog mosta, napao." Stalno su nasrtali, među njima i neki Taušan, koji je ranije napao Endija, govoreći mu da Srbi tu nemaju šta da traže - govori Dragan.
 

Medijski linč

Hrvatske novine su pune naslova "Nacionalistički ekstremizam u središtu Karlovca", "Pretili Hrastovu i obitelji", "Vikali - ovo je Srbija". Sve to niti jedan svedok nije čuo, ali to tvrde Hrastov i Čerkez, saborci sa Koranskog mosta.
- Stavljaju nam u usta da smo vikali "Ovo je Srbija". Pa nema srpske budale koja bi se to usudila izgovoriti u Karlovcu. Ili, još gore, zapretiti Hrastovu, karlovačkom heroju, kako mu povlađuju ovdašnji novinari - kaže Dragan.

I Endi je upamtio svaki detalj: - "Četnici, mater vam srpsku, nije ovo vaš grad, nije vam ovo Srbija, marš odavde." Nisam odmah shvatio da se to odnosi na mene i oca. Kada sam se okrenuo, na terasi sam video nekoliko tipova, među njima u Taušana koji me napao nekoliko dana ranije.

Goran Čerkez je vikao da će me zapaliti benzinom. A sada nas oni optužuju da smo pretili njihovim porodicama, da smo vikali "Klaćemo Hrvate". Nije najgore što su to napisali u novinama i portalima, već što je mnogo sveta poverovalo u to - govori Endi, sportista koji se ponosi svojim brojnim prijateljima u Karlovcu, ali i u celoj Evropi.

POVEZANE VESTI

Petak 14.06.2013. 12:47
Некада завидим Хрватима на јединству.
Petak 14.06.2013. 13:21
kako se koljac setka tako slobodan , jasno je kakva i "drzava"
Petak 14.06.2013. 14:46
Mihajlo..... nadaleko "čuveno" hrvatsko ime... ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online