Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.04.2013.
20:23
Beta A

"Gubitnici" u CG traže nove izbore

Učesnici današnjeg protestnog skupa u Podgorici, koji je označen kao "veliki građanski skup", zatražili su da Skupština Crne Gore raspiše nove predsedničke izbore.

U zahtevu se traži da, pre raspisivanja novih predsedničkih izbora, crnogorski parlament donese poseban zakon kojim bi se izbori od 7. aprila proglasili nevažećim.

Na završetku skupa, u ime organizatora, pročitan je zaključak da "stvarni pobednik" predsedničkih izbora održanih 7. aprila nije Filip Vujanović nego Miodrag Lekić.

DPS: Lekić danas priznao poraz

 

Crnogorska vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) ocenila je danas da je predsednički kandidat Miodrag Lekić na današnjem protestu u Podgorici "potvrdio pobedu" njegovog protivkandidata Filipa Vujanovića.

 

Na osnovu Lekićevih reči da je "važnije" od toga što on neće "ući u predsedničku kancelariju" to da Crna Gora bude "demokratska i zajednička kuća" svih njenih građana, DPS je u saopštenju ocenila da je Lekić tako "napravio demokratski iskorak" i praktično priznao Vujanovićevu pobedu.

 

"Ništa manje značajno je i to što smo, konačno, od Srđana Milića predsednika opozicione Socijalističke narodne partije čuli priznanje da je Lekić osvojio 154.000 glašova, što je za gotovo osam hiljada manje od podrške koju je osvojio Filip Vujanović, što je ranije nedvosmisleno saopštila Državna izborna komisija", naveo je u saopštenju DPS, povodom danasnjeg protestnog skupa u Podgorici.

Da bi novi predsednicki izbori, kako je navedeno, bili demokratski, potrebno je da se sudski procesuiraju akteri svih dosadašnjih afera, posebno onih koje se tiču navodnog favorizovanja partijskih kriterijuma u zapošljavanju pristalica vladajuće Demokratske partije socijalista.

Šef Izbornog štaba predsedničkog kandidata Miodraga Lekića Goran Danilović rekao je na skupu da je Lekićeva pobeda na predsedničkim izborima u Crnoj Gori "najčistija pobeda izvojevana na Balkanu u poslednjih 50 godina".

Na skupu su, uprkos najavama da neće biti nikakvih obeležja, bile istaknute zastave Crne Gore, Srbije, Kube i nekih evropskih zemalja, a Danilović je ocenio da to svedoči o "ljubavi za Crnu Goru". "Ovo šarenilo je Crna Gora", rekao je Danilović, nazivajući učesnike skupa "vojskom slobode" i "čestitim borcima za slobodu".

Govornici na protestnom mitingu, predstavnici nevladinog sektora, kao i književnik i novinar Balša Brković i univerzitetski profesor Milan Popović, najvise ogorčenih reči uputili su crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću.

Sve vreme dok su se za binom ređali govornici, učesnici protestnog mitinga su uzvikivali "Milo lopove" i na svako pominjanje Đukanovića zviždali. Predsednički kandidat Miodrag Lekić, kao posljednji govornik, rekao je da je razmišljao da se "pomiri sa izbornim rezultatom" prema kome je, na osnovu preliminarnih rezultata, pobedio Filip Vujanović, ali da na to nema pravo.

"Kada sam razmišljao da se pomirim sa izbornim rezultatom, odlučio sam da na to nemam pravo, jer na izborima nijesam pokraden samo ja", rekao je Lekić.

On je na mitingu svojih pristalica kazao, takođe, da će biti nastavljena borba "demokratskim sredstvima protiv krimninalizacije crnogorskog društva i za stabilnost i dostojanstvo drzavnih institucija".

"Uskoro ćemo Crnu Goru pretvoriti u slobodnu zemlju", rekao je Lekić koji je kazao da je "mnogo važnije" da Crna Gora bude demokratska i "zajednička kuća "svih njenih građana, nego da li će on ući u predsedničku kancelariju.

Lekić je rekao da je učesnike današnjeg protestnog mitinga okupila "izborna prevara i krađa koja je dokaziva", što su prisutni propratili uzvicima "Milo, lopove".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online