Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 27.02.2013.
13:37
Beta A

Podgorica: 20 godina od zločina u Štrpcima

Polaganjem venaca na spomeniku žrtavama ratova devedesetih, u Podgorici je obeleženo 20 godina od otmice 19 civila u Štrpcima uz apel da se svi odgovorni za ovaj zločin kazne i vrati dostojanstvo nevinim žrtvama.

Foto: Arhiva
 

Predsednik Saveta Foruma Bošnjaka, Husein Ceno Tuzović, je kazao da se zločin u Štrpcima "ne sme zaboraviti" i da će Forum "raditi sve da se zločini ne ponove".

"To što se desilo ne treba zaboraviti, ali u sećanju se ne smemo služiti oružjem, već svešću, pameću i mudrošću da ljudi, bez obzira na veru i naciju, treba da žive jedni sa drugima", poručio je Tuzović.

Pročitajte još: LDP: Zbog zločina u Štrpcima porodice pate, a vlast pomaže zločincima

On je ocenio da Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH) "ne bi smele da dozvole da zločinci ostanu nekažnjeni" i izrazio nadu da će otmica putnika iz voza Beograd-Bar 1993. godine, koji su kasnije ubijeni, biti do kraja rasvetljena, a nalogodavci kažnjeni.

Obeležavanju godišnjice zločina na Spomen parku "Pobrežje" u Podgorici, pored predstavnika Foruma Bošnjaka, prisustvovao je deo rodbine otetih i članovi Liberalne partije (LP).

Pripadnici paravojne jedinice Vojske bosanskih Srba, pod komandom Milana Lukića, zaustavili su 27. februara 1993. godine voz u stanici Štrpci i iz njega oteli 18 Bošnjaka i jednog Hrvata, putnika iz Crne Gore i iz Prijepolja.

Porodice žrtava otetih putnika kod predsednika opštine

Predsednik opštine Prijepolje
Emir Hašimbegović primio je danas porodice pre 20 godina otetih i ubijenih putnika u stanici Štrpci, uručio im jednokratnu novčanu pomoć i obavestio ih da opština i dalje pokušava da reguliše njihova prava.

Hašimbegović je tom prilikom porodicama devet otetih građana sa teritorije Prijepolje rekao da Opština nastoji da ubrza postupak rešavanja statusnih pitanja ubijenih sugrađana kako bi se oni proglasili civilnim žrtvama rata a članovi njihovih porodica mogli da ostvare zakonska prava koja im pripadaju. "Taj postupak zaista predugo traje, smenjuju se vlade i državni službenici, a sudbina naših sugrađana kao i njihovih porodica se ni malo ne menja", kazao je on.

Oni su tada odvedeni u nepoznatom pravcu, a prema kasnijoj istrazi, ubijeni su na obali Drine kod Višegrada. Među ubijenim civilima je bilo osam drzavljana Crne Gore.

Tela većine žrtava nisu nađena. Pre dve godine, u jezeru Perućac pronađene su kosti dvojice otetih putnika, Rasima Ćorića iz Prijepolja i Jusufa Rastodera iz Savin Bora kod Berana.

U selu Sjedača, oko 30 kilometara od Srebrenice, takođe na obali jezera Perućac, pre tri godine pronađene su dve lobanje i DNK analizom utvrđeno da je jedna od njih bila deo posmrtnih ostataka Halila Zupčevića, otetog iz tog voza.

Viši sud u Bijelom Polju je ranije za zločin u Štrpcima osudio saučesnika Nebojšu Ranisavljevića iz Despotovca.

To je, zasad, jedina presuda za žločin u Štrpcima. Vođa zločinačke grupe koja je otela i ubila putnike Milan Lukić nije odgovarao za zločin u Štrpcima. Haški tribunal osudio je Lukića na doživotnu robiju zbog zločina protiv čovečnosti nad

 
Bošnjacima u Višegradu, počinjenih od 1992. godine do 1994. godine. Centar za građansko obrazovanje (CGO) je u saopštenju povdom godišnjice ukazao da krivci za zločin u Štrpcima nisu kažnjeni, a da su pronađeni posmrtni ostaci svega trojice stradalih.

Ocenjeno je da slučaj Štrpci pokazuje da "ne postoji spremnost da se odgovorni za počinjene zločine izvedu pred lice pravde" i da su nadležni, državni organi Crne Gore "morali učiniti sve da pronađu i adekvatno kazne sve počinioce".

"Pravosnažna presuda protiv jednog lica, nasuprot neutvrđivanju istinski odgovornih za ovaj zločin i nekažnjavanju ostalih počinilaca, nije rezultirala krajnje neophodnim utvrđivanjem činjeničnog stanja, koje bi vodilo zadovoljenju pravde za žrtve", zakljucuju u Centru za građansko obrazovanje.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.02.2013. 13:39
Zločin je zločin ,ali i ponašanje vlasti prema izbjeglim sa prostora bivše SFRJ u Crnoj gori je zločin.
Sreda 27.02.2013. 18:19
Ja bi bio zadovoljniji kada bi i Hrvatske i Muslimanske zlocince strpali na dozivotnu robiju pa makar i za pogresno parkiranje, ali izgleda da u Haskom zatvoru ima mjesta samo za Srbe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online