Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 23.02.2013.
13:02
Đ. Barović - Vesti A

SDA se dugo spremala za rat

Muslimani u Bosni pripremali su se za rat mnogo pre nego što su izbili sukobi u ovoj republici, pa čak i u Hrvatskoj. Vojne obaveštajne službe tadašnje JNA su imale konkretne podatke o formiranju vojne strukture, regrutovanju, obuci i naoružavanju SDA preko organizacija Patriotska liga i dobrovoljne organizacije Merhamet.

General Aleksandar Vasiljević
 

Dokaze za ove tvrdnje uskoro bi pred Haškim tribunalom kao svedok Radovana Karadžića trebalo da prezentuje nekadašnji načelnik službe bezbednosti JNA, general Aleksandar Vasiljević.


Vasiljević važi za jednog od najupućenijih jugoslovenskih generala o događajima uoči raspada SFRJ i tokom njega, a mnogi ga označavaju i kao ključnu figuru u brojnim i dalje spornim događajima, poput ubistva vojnih zarobljenika na Ovčari ili u Srebrenici.


Međutim, Karadžića će najviše zanimati saznanja koja su vojne službe bezbednosti JNA držale kao "klasifikovane", a govore o periodu neposredno pred raspad SFRJ.
"Vesti" su imale uvid u pisanu izjavu generala Vasiljevića iz koje izdvajamo najzanimljivije delove.


Prema operativnim podacima vojnih službi bezbednosti, SDA je još jula 1991. počela da se vojno organizuje. Najpre na teritoriji opštine Doboj, a zatim i u većini drugih opština u BiH.

Strah od snajpera: Zaklona nije bilo (demonstracije aprila 1992.)
 


"Oko 1.500 proverenih članova SDA iz četiri opštine u BiH se upućuju najpre na vojnu obuku u Hrvatsku, a zatim oni sami organizuju obuku u Sarajevu. U opštini Živinice je bilo 100 naoružanih ljudi, u Srebrenici 80", piše Vasiljević i dodaje da je organizator vojne obuke u Sarajevu bio tadašnji predsednik SDA u Novom Sarajevu koji je bio zadužen za "prihvat većeg broja pripadnika SDA koji dolaze na vojno kursiranje u Sarajevo".

Puške iz Hrvatske

Vasiljević kaže da je predočio Izetbegoviću i dokaze da je član SDA pod pseudonimom Adnan, na području Doboja, prvo iz Hrvatske kupovao puške M48 za 100 maraka iz Hrvatske, a onda ih prodavao za 1.100 maraka.
"Tako je potrošeno oko 400.000 maraka namenjenih za pravljenje pumpne stanice između Gračanice i Gradačca", tvrdi Vasiljević.

 

 

Snajperisti u Holidej inu

General Vasiljević tvrdi i da je paravojna formacija koju je držao Juka Prazina odgovorna za pucnjavu na kolonu demonstranata aprila 1992. godine.
"Prema saznanjima do kojih smo došli, Juka Prazina je držao položaje kod zgrade Srednje tehničke škole pored Holidej ina odakle su pucali na masu. Specijalna jedinica MUP-a Bosne i Hercegovine pod vođstvom Mirze Jamakovića, presvučena u radnička odela upada u hotel i prostorije SDS-a i tvrde da se odatle pucalo. To je urađeno planski kako bi se situacija u Bosni radikalizovala", tvrdi Vasiljević.

"Oni imaju obezbeđen smeštaj, ishranu i dnevnice od 500 dinara za svaki dan boravka. Prve podatke oko toga da postoji vojno jezgro u centrali SDA u Sarajevu koje je okosnica formiranja Patriotske lige, ja sam dobio negde polovinom septembra 1991. Ove podatke sam dobio od čoveka na vrlo visokom položaju u SDA koji je bio dobro upućen. Od njega sam saznao da su tu obuku vršili bivši oficiri JNA i da su im pseudonimi bili Halil, Adnan, Kemo... Kasnije sam ustanovio da je Halil bio Sefer Halilović, Kemo - Adem Kemović...", tvrdi general Vasiljević koji ni danas ne želi da otkrije svoju tadašnju "krticu" unutar samog vrha SDA.


Vasiljević navodi da su početkom oktobra 1991. Hasan Čengić, Omer Behmen i Osman Bekons iskoristili dobrotvornu organizaciju Merhamet za maskiranje paravojnog organizovanja članova.
"Krizni štabovi SDA na svim nivoima imaju ljude iz Merhameta uključene u vojno organizovanje. Takođe, za izradu formacija i organizacionu strukturu Patriotske lige bio je zadužen Vranj Sulejman. Liga je imala politički i vojni štab, a u političkom štabu su se nalazili najviđeniji funkcioneri i najodgovorniji funkcioneri SDA: Ejup Ganić i Omer Behmen. U vojnom štabu su bili Sefer Halilović, Adnan Kemović, ali i druga lica koja su bila marginalnija", stoji u Vasiljevićevoj izjavi.


On tvrdi da je tadašnje Predsedništvo SFRJ o svemu bilo podrobno informisano, ali da nije bilo političke volje da se najodgovorniji uhapse, mada je vojna služba bezbednosti uveliko sprovodila akciju Mač o ilegalnom vojnom organizovanju i naoružavanju SDA.


"O svojim saznanjima sam 5. februara 1992. izvestio i Aliju Izetbegovića koji mi je, posle predočenih dokaza doslovce rekao: 'Bolan, Aco, to je vama neko poturio, neko ko ne misli dobro ovom narodu ovde u Bosni'" - tvrdi Vasiljević koji će opširno svedočiti i o načinu finansiranja i kupovine oružja koji se protezao od Slovenije, Hrvatske, pa sve do Kosova.

POVEZANE VESTI

Subota 23.02.2013. 14:31
To je tačno, ali se postavlja pitanje zašto nije sprečeno?
Subota 23.02.2013. 13:44
Зашто није реговала неспособна јна?Па како да реагују мозак су им испрали причама о спољном непријатељу и српском национализму!Издајници црвени!
Subota 23.02.2013. 14:43
Опште познате ствари. Без подршке ''запада'' се ништа од тога неби десило, тако да су муслиманске паравојне снаге (као и остале) само саучесници у злочину уништења Југославије и формирања НАТО банана државица на њеном простору.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online