Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 30.01.2013.
20:39
Beta A

Zašto Mladić nije slušao Karadžića?

Penzionisani general Vojske Republike Srpske (VRS) Dragomir Milošević svedočio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu da je komandant te vojske "hteo da dominira" i da "u suštini ne poštuje civilnu vlast".

General Milošević (70) koji je 1994-95. bio komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, svedoči u odbranu tadašnjeg predsednika RS Karadžića

Karadžić je danas pred sudije izveo novog svedoka, Tomislava Hršumakoji je tokom rata u BiH bio policijski inspektor na Palama.

 

Hršum je posvedočio da su Muslimani na Palama "bili bezbedni" sve dok u junu 1992. "nisu podneli zahtev da napuste Pale", koji su vlasti "usvojile" i "bez incidenata" sprovele.

 

Svedok je negirao da je oko 400 Muslimana koji su iz Bratunca u to vreme dovedeni na Pale, gde su kratko zadržani, bilo na bilo koji način zlostavljano.

 

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Alan Tiger, Hršum je opovrgavao da su Muslimani bili podvrgnuti ikakvom pritisku da odu, tvrdeći da su otišli "dobrovoljno".

 

Isti odgovor svedok je dao i na sugestiju tužilaca da su iz njegove policijske stanice Muslimani bili prisilno uklonjeni i razoružani.

 

Pošto mu je Tiger predočio da su mnogi od 400 Muslimana iz Bratunca, kada su preko Pala stigli u Višegrad, bili "vidljivo pretučeni" i da su imali "modrice i posekotine", Hršum je odgovorio da može garantovati samo da oni nisu zlostavljali dok su 48 sati boravili na Palama.

Tribunal je 2009. generala Miloševića proglasio krivim za zločine nad civilima u Sarajevu i izrekao mu kaznu od 29 godina zatvora. Na svedočenje u Hag, Milošević je doveden iz Estonije gde služi kaznu.

Karadžić (67) optužen je, između ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Odgovarajući na pitanje Karadžića koji se brani sam, o sukobum civilne i vojne vlasti u RS 1995, Milošević je za "štetno" pogoršanje tih odnosa okrivio komandanta VRS.

"Mladić je hteo da dominira... da nema nikog iznad sebe i da, u suštini, ne poštuje civilnu vlast", izjavio je general Milošević.

On je potvrdio da je Karadžić, kao vrhovni komandant, pokušao da Mladića smeni u avgustu 1995, ali da su svi generali osim njega stali na Mladićevu stranu, zbog čega je taj pokušaj propao. Milošević je rekao da Mladić želeo da "iznad sebe nema nikakvu strukturu koja bi nad njim mogla da dominira".

"Ja nikada Mladiću nisam govorio: 'Generale, vas je Bog poslao da nama komandujete i vladate'... Ja sam poštovao njegova naređenja ... ali bez oduševljenja koje je on očekivao", kazao je Milošević, dodajući da mu je Mladić zamerao da "sluša Karadžića, što nije bilo tačno".

Dolazeći u Miloševićevu kancelariju, Mladić je, kako je opisao svedok, "gledao je l' na zidu njegova slika", ali je, videvši da nije, "bio zadovoljan" što nema ni Karadžićeve fotografije.

Na pitanje sudije predsedavajućeg sudije Ogon Kvona (O-gon Kwon) da li sve to znači da Mladić "nije slušao" vrhovnog zapovednika Karadžića, Milošević je odgovorio da to "ne može konkretno da kaže".

Dok ga je danas ispitivao Karadžić, general Milošević negirao je navod optužnice da je njegov korpus ometao isporuke humanitarne pomoći i struje, vode i gasa za stanovništvo Sarajeva. Za sarajevski aerodrom, preko kojeg je dopremana većina pomoći, tvrdio je da je "funkcionisao bolje nego amsterdamski".

Tužioci će unakrsno ispitivanje generala Miloševića započeti u ponedeljak kako bi se bolje pripremili.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.01.2013. 21:36
Mladić je cijelo vreme rata primao naređenja iz Beograda, a ne od predsjednika RS. Odbio je 1995. naređenje o objedinjavanju oružanih snaga RS i RSK i zajedničkoj odbrani. Sa Biljanom Plavšić je izvršio u Banjaluci državni udar protiv predsjednika RS, u isto vreme kada je onaj zubar u RSK izvršio državni udar protiv predsjednika RSK , a sve u sklopu dogovora Miloševića i SAD. O vojnim kvalitetima Mladića ne treba trošiti riječi - sa dobro opremljenim snagama nije zauzeo Bihać i Brčko. Sve njegovo komandovanje se svodilo samo na galamu.
Sreda 30.01.2013. 22:17
генерали су водили рат и бранили земљу од насртаја ,а политичари су увек политичарили и упропашчавали оно што су генерали стекли , како у РД тако и у СР. частан је увек био војник који је остао војник до краја , а ако желиш да знаш који је од генерала поган тај ће отићи у политику па сад вагајте које све прешао у политику ...
Sreda 30.01.2013. 20:40
No comment ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online