Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.01.2013.
17:42
Beta A

Svedok: Snajperi VRS nisu gađali civile u Sarajevu

Bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Dragomir Milošević izjavio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da snajperisti pod njegovom komandom nikada nisu gađali civile u Sarajevu.

Karadžić optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada
 

General u penziji Milošević je u odbranu Karadžića posvedočio da niko u SRK "nije mogao niti je dobio zadatak da otvara vatru na civile i to nikada nije radio". Kazao je da je "nemoguće" da "pod bilo kakvim okolnostima" komandant "izusti da se dejstvuje van vojnih ciljeva".

"Niko nije naredio dejstva protiv civila", istakao je Milošević.

Karadžić (67), tadašnji predsednik Republike Srpske, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Tribunal u Hagu je generala Miloševića (70) 2009. proglasio krivim za granatiranje i snajperske napade u Sarajevu i izrekao mu kaznu od 29 godina zatvora. Na svedočenje u Hagu, na poziv Karadžića, Milošević je doveden iz Estonije gde služi kaznu. Za razliku od nekih ranijih svedoka Karadžićeve odbrane, Milošević je potvrdio da su njegov korpus i sve podređene jedinice imale obučene snajperiste. Precizirao je, međutim, da je zadatak bio isključivo da deluju protiv snajperista, položaja i "značajnih ličnosti" Armije BiH u gradu.

Muslimanski snajperisti sa zgrada skupštine i vlade BiH i višespratnica u Sarajevu uzimali su za metu "prvenstveno civile" na okolnoj srpskoj teritoriji, naročito tokom primirja kada je najviše bilo žrtava, rekao je Milošević. "Morali smo da stvorimo strukturu da im pariramo", kazao je.

Odgovarajući na Karadžićeva pitanja o napadima na tramvaje u Sarajevu za koje su, po optužnici, bili odgovorni snajperisti VRS, Milošević je sugerisao da su tu vatru mogle izazvati muslimanske snage.

Rekao je da je imao informacije da je ABiH građane obaveštavala da će ih vatrom štititi dok se voze tramvajima. Ocenjujući da je "to bilo pogrešno", general Milošević je rekao da je SRK morao da uzvrati na tu vatru i da su time mogli biti zahvaćeni i tramvaji. Milošević je tvrdio da se dve godine zalagao za antisnajperski sporazum, konačno postignut 1994, ali je negirao navod optužnice da je obustava snajperske vatre pokazala da su on, Ratko Mladić i sam Karadžić sve vreme imali kontrolu nad njom.

"Kad je prestala njihova (ABiH) snajperska vatra, tad je i naša isključena", rekao je Milošević. Za razliku od VRS, kako je naznačio, "protivnička strana nije imala nikakav interes da se situacija reši mirnim putem".

Svedok je izjavio i da prema Muslimanima koji su ostali na prostoru pod kontrolom SRK VRS "nije napravljen nijedan zločin". Milošević je napomenuo i da nikada nije odobravao da se "neprijatelj" naziva "poturicama", "balijama" i "Turcima".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online